Foto: Shutterstock
Vai sanācis aizdomāties – kādi ir iemesli tam, ka katrs pediatrs atgādina jums par Omega-3 taukskābju nepieciešamo klātbūtni mazuļa uzturā, it īpaši laikā no dzimšanas līdz 5 gadu vecumam?

Kas ir omega 3 taukskābes?
Omega 3 tauskābes ir tā saucamie "labie" jeb nepiesātinātie tauki. Tās ir neaizstājamās taukskābes. Tas nozīmē, ka organisms pats omega 3 taukskābes neražo un to daudzums organismā ir pilnībā atkarīgs no uztura. Mazuļa ēdienkarte precīzāk par visām analīzēm parāda - pietiek vai nepietiek šo veselībai svarīgo vielu!

Nervu sistēmai un smadzenēm
Kad vēl tikai plānojam ieņemt mazuli, kā arī pašā grūtniecības sākumā, papildu nepieciešams uzņemt folijskābi. Bet jau tālākos grūtniecības mēnešos un bērna pirmajos dzīves gados centrālās nervu sistēmas un tai skaitā smadzeņu attīstības stafeti pārņem Omega-3 taukskābes. Nervu būves fabrikā brīvdienu nav! 365 dienas gadā un 24 stundas diennaktī Omega-3 nepieciešamas jaunu nervu kontaktiņu izveidei. Neatkarīgi no gadalaika, ik sekundi mazulim "piedzimst" līdz pat 2 miljoniem jaunu nervu sinapšu!

Vai zināji, ka:

  • smadzeņu masa mazuļa pirmajā dzīves gadā palielinās trīs reizes - no 350 g dzimšanas brīdī līdz aptuveni 925 g viena gada vecumā;
  • pirmo piecu gadu laikā bērna smadzeņu apjoms palielinās 3,5 reizes;
  • 5 gadu vecumā mūsu bērns smadzeņu masas un apjoma ziņā ir stipri līdzīgs mums, pieaugušajiem;
  • vislielākā attīstība skar to smadzeņu apgabalu, kas atbild par emocijām, valodu un abstrakto domāšanu.

Omega-3 taukskābes ir galvenais "ķieģelītis" un veido pat līdz 30% no smadzeņu sausās masas!

Redzei
Tāpat Omega-3 nepieciešamas bērna tīklenes audu būvēšanai - tie ir ar Omega-3 taukskābēm bagātākie audi bērna organismā, tai skaitā īpaši svarīgi un daudz vajadzīgi arī priekšlaikus dzimušo mazuļu redzes attīstībai.

Gudrībai un veiklībai
No Omega-3 taukskābēm bērns aug arī gudrībā un veiklībā - tās uzlabo mentālo attīstību jeb prasmi plānot, risināt problēmas, lasīt, runāt, koncentrēties, uztvert, atcerēties, mācīties, abstrakti un matemātiski domāt, kā arī sīko un lielo motoriku. Ar savu hormoniem līdzīgo labvēlīgo iedarbību Omega -3 mazina pārtikas alerģiju attīstību, risku aptaukoties, 2.tipa cukura diabēta attīstības un astmas riskus.

Vai zināji, ka:

  • Omega-3 taukskābju deficīts var izraisīt ar mācīšanos, atmiņu, redzi un uzvedību saistītas problēmas;
  • Omega-3 papildu lietošana var uzlabot uzmanību, smadzeņu funkcijas un bērna spēju kontrolēt savas emocijas jeb t.s. paškontroli;
  • bērniem, kuri ar uzturu uzņem par maz Omega-3 taukskābju, to papildu lietošana var uzlabot lasītprasmi un uzvedību;
  • Omega-3 taukskābēm ir pretiekaisuma iedarbība un to papildu uzņemšana var uzlabot ādas stāvokli bērniem ar tādām iekaisīgām ādas slimībām kā ekzēmu.

Kādi ir labākie omega 3 avoti bērnam?
Atzītākais Omega-3 avots ir treknas zivis - lasis, forele, sardīne, siļķe, reņģe, anšovi.

Savukārt, sēklas (linsēklas, ķirbju sēklas) un rieksti (valrieksti), kā arī augu eļļas (linsēklu eļļa, taču svarīgi, lai tā ir svaigi spiesta, jo tā izteikti ātri bojājas) satur alfa-linolēnskābi, kas, lai arī nelielā daudzumā, spēj organismā pārvērsties par Omega-3 taukskābēm.

Cik daudz Omega-3 bērnam nepieciešams?
Ieteiktais Omega-3 daudzums uzturā ir līdzīgs kā bērniem, tā pieaugušajiem - 2 reizes nedēļā maltītē jāiekļauj treknas zivis. Ņem vērā, Omega-3 taukskābes vienlīdz daudz vajadzīgas gan ziemā, gan vasarā. Jāatceras, ka pašmāju dārzeņi, svaigs gaiss, fiziskās aktivitātes ir vērtīgas, bet tie nav Omega-3 avoti! Tikai treknas, brīvē augušas zivis, kuras bagātīgi ēdušas mikroaļģes, satur Omega-3 taukskābes. Tomēr, zinot to, cik reti bērni dod priekšroku minētajām prasībām atbilstošām zivīm, Omega-3 ir jāuzņem papildus ar uztura bagātinātājiem.

Ar ko atšķiras tirgū pieejami Omega-3 uztura bagātinātāji?
Ar formu - vēl aizvien Omega-3 pieejamas šķidras eļļas veidā, bet bērnu daudz iemīļotākas nu ir kapsuliņas vai dažādas želejas figūriņas. Vai tās visas vienlīdz vērtas?

  • Meklē sastāvdaļu sarakstā EPS un DHS taukskābes! Bieži vien uz paciņas norādīts, ka "produkts satur Omega-3", tajā pašā laikā sastāvā nav atrodama informācija par to, vai tas satur arī pašas vitālākās - EPS un DHS Omega-3 taukskābes.
  • Jo mazāk sastāvdaļu, jo labāks produkts! Tas, ka produktam pievienots liels daudzums vitamīnu un minerālvielu, nav laba zīme! Uz šo vitamīnu rēķina mazinās pašu svarīgāko EPS un DHS taukskābju daudzums. Vienīgi D3 vitamīna piedeva ir pieļaujama - tas papildu jāuzņem visiem bērniem, un kopā ar Omega-3 taukskābēm šis vitamīns īpaši labi uzsūcas.
  • Svarīgs ir avots! Noskaidro, no kādas zivs iegūts konkrētās Omega-3 taukskābes - haizivs aknām, laša, tunča u.tml. Un ņem vērā - jo mazāka zivtiņa, jo tīrāka tā ir no piemaisījumiem.

Omega-3 fosfolipīdi - visefektīvākā Omega-3 formula!
Visefektīvākās Omega-3 taukskābes ir fosfolipīdu formā. Tādas tiek iegūtas no maziem vēzīšiem - kriliņiem. Kā jau vēžveidīgie, tie spēj augt tikai tīros ūdeņos, kur ar tiem ikdienā mielojas pingvīni un vaļi. Parastā zivju eļļa bērnam varētu nebūt piemērota, jo savas struktūras dēļ organisms to iznieko enerģijas nodrošināšanai un tauku rezervju veidošanai. Turpretim, fosfolipīdi sasniedz šūnas membrānu, sagatavo un atbalsta bērna imunitāti vīrusu sezonas laikā, arī centrālās nervu sistēmas un redzes attīstību. Latvijā efektīvākā un tīrākā Omega-3 fosfolipīdu forma pieejama LYL Krila eļļa KID sastāvā. LYL Krila eļļa KID ir divos veidos - kapsulās un želejas lācīšu formā.

LYL Krila eļļa KID Lācīši
LYL Krila eļļa KID želejveida lācīšos ir gards Omega-3 fosfolipīdu uzņemšanas veids. Bērni, kuri piedalījās šī produkta garšas testā, 100% novērtēja to kā gardus un, galvenais, ēdamus. Sastāvā ir arī veselīgais stēvijas cukurs. Tas nebojā zobus, nesatur kalorijas un neceļ cukura līmeni asinīs. Produkts nav papildināts ar citiem vitamīniem, saglabājot maksimāli lielu Omega-3 taukskābju daudzumu katrā lācītī. Piemēroti arī bērniem, kuri noraidījuši visus līdzšinējos Latvijā pieejamos Omega-3 produktus, jo jutīgi reaģē uz specifisko jūras velšu smaržu un garšu. LYL Krila eļļa KID lācīšus var uzsākt dot, kad bērns iemācījies kārtīgi sakošļāt. Ieteicamā deva: 2 lācīši dienā uzreiz pēc ēdienreizes.

LYL Krila eļļa KID + D3 vitamīns kapsuliņās
LYL Krila eļļa KID kapsulās ietvertas bērnam pašas svarīgākās vielas - Omega-3 fosfolipīdi un D3 vitamīns ieteicamajā dienas devā (saskaņā ar starptautiskajām rekomendācijām 10 µg jeb 400 SV dienā). It sevišķi bērnu vidū pastāv cieša sakarība starp zemu D vitamīna līmeni organismā un biežākām elpošanas ceļu infekcijām. Omega 3 fosfolipīdi bloķē vīrusu dziļāku iedarbību, jo izdala pretiekaisuma vielas. LYL Krila eļļa KID kapsuliņu ir viegli norīt, jo tā ir mazuļiem draudzīgā izmērā. Ieteicamā dienas deva ir 2 kapsulas.

Vairāk informācijas: krilaella.lv

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!