Vai jūs bieži mēdzat applūdināt vannasistabu un atstāt gludekli ieslēgtu? Vai aizmirstat par svarīgu tikšanos un apmaldāties ceļojumos? Ja tas ir tā, tad jūs pie tā neesat vainojams.
Lielbritānijas mediķu grupa nesen atklājusi retu slimību, kas nodēvēta par “attīstības amnēziju”. To izraisa skābekļa trūkums, cilvēkam nākot pasaulē.

Par spīti nopietnajām sekām, kādas šī slimība izraisa cilvēkā, līdz šim neviens tās eksistenci nebija konstatējis.

Mediķi atklāja šo slimību 18 bērniem un jauniešiem, kuriem piemita īpašība aizmirst visvienkāršākās lietas, lai gan viņu sekmes skolā bija relatīvi labas.

“Bērnus, kas cieš no attīstības amnēzijas, vecāki, skolotāji un draugi bieži vien raksturo kā aizmāršīgus un tādus, uz kuriem nevar paļauties,” saka Londonas medicīnas skolas psiholoģe Farane Varga - Hadema.

Par spīti atmiņas traucējumiem, šie bērni salīdzinoši labi spēj iemācīties jaunus faktus un apgūt informāciju par pasauli, kurā viņi dzīvo. “Piemēram, viņi apgūst ne tikai tādas prasmes kā lasīšana, rakstīšana un aritmētika, bet, ar nelielu atkārtošanu, viņiem izdodas izveidot arī labu vārdu krājumu, normāli izprast informāciju un apgūt informāciju tādos priekšmetos kā vēsture un ģeogrāfija, ko viņi spēj saglabāt atmiņā arī vēlākam laikam.”

Taču attīstības amnēzijas sekas turpmākā dzīvē var būt ļoti nopietnas, jo cilvēkiem, kas sirgst ar šo slimību, var būt grūtības dzīvot neatkarīgu pieauguša cilvēka dzīvi.

Smadzeņu skanēšanā atklājās, ka bērniem, kam konstatēta attīstības amnēzija, trūkst 40 līdz 60 procentu no smadzeņu daļas, kas ir svarīga ilglaicīgai atmiņai.

Ārste Varga - Hadema uzskata, ka šāda veida smadzeņu bojājumus rada ilgstošs skābekļa bads smadzenēs, kas var iestāties, piemēram, sarežģītās dzemdībās vai ilgu epilepsijas lēkmju laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!