Foto: Publicitātes foto

Kompānijas "Apple" ilggadējais vadītājs Stīvs Džobss bija ne tikai uzņēmuma seja, bet arī aktīvi iesaistījās produktu izstrādē. Viņa kā izgudrotāja vārds ir minēts pie 323 "Apple" patentiem. No tiem 33 viņš bijis galvenais izgudrotājs jeb idejas pirmais autors.

Lai gan "Apple" pieder tūkstošiem patentu, Džobsa vārds galvenokārt parādās pie tiem, kuri noteica produktu izskatu un sajūtas, ko deva to lietošana. Viņš ir autors un līdzautors pazīstamāko kompānijas produktu ārējam dizainam, kā arī strādājis pie firmas veikalu dizaina izstrādes un pat piedalījies programmatūras dizaina un algoritmu izstrādē.

Salīdzinot ar citiem lielo uzņēmumu vadītājiem, pēc lielā patentu skaita var nojaust, ka bijušais "Apple" vadītājs ikdienā kompānijas darbā iesaistījies daudz vairāk un dziļāk kā lielākā daļa citi. Viņš patentu skaita ziņā apsteidz pat tos uzņēmumu vadītājus, kas paši savu biznesu izveidojuši uz izgudrojumu pamata. "Microsoft" izveidotāja Bila Geitsa vārds, piemēram, atrodams vien pie deviņiem patentu pieteikumiem, bet "Google" dibinātāji Lerijs Peidžs un Sergejs Brins patentējuši vien ap duci izgudrojumu, raksta "The New York Times".

Stīva Džobsa patenti:

Galda datori

Foto: Publicitātes foto

"Apple" jau kopš savu pirmo datoru piedāvāšanas plašākām tautas masām ir uzsvēruši, ka viņu produkcija ir vienkārša - vienkāršs dizains, vienkārša ergonomika, vienkārša komplektācija un vienkāršs veids, kā to visu lietot. Arī revolucionārais "Apple Macintosh 128k" (attēlā) bija tieši tāds.

Macintosh

1983. gada decembrī plašākai publikai prezentētā datora korpusā pirmo reizi bija apvienots ekrāns un pats dators. Pie datora dizaina radīšanas strādāja trīs cilvēki - Stīvs Džobss un viņa kompanjoni Džeralds Manoks un Terels Ojama.

Patents oriģinālajam dizainam tika pieteikts 1983. gada oktobrī, bet saņemts vien 1986. gada nogalē jeb aptuveni gadu pēc tam, kad "128k" modeli beidza ražot.

Kopš tā laika Stīvs Džobss piedalījies gandrīz visu pazīstamāko "Apple" galda datoru konstruēšanā. Tajā skaitā viņš ir viens no autoriem arī jaunākajiem "iMac" (attēlā zemāk).

iMac

Mūzikas atskaņotāji


Foto: Publicitātes foto

Tieši "iPod" produkcijas līnija nereti tiek uzskatīta par "Apple" un Stīva Džobsa veiksmes atslēgu. Mūzikas klausīšanās, ko nodrošina pilna servisa pakalpojuma ķēde, ir arī viņa nopelns. Lai mūziku nebūtu tikai viegli lejupielādēt no "iTunes", bet arī klausīties, "Apple" ieviesa nelielu, vienkārša dizaina mūzikas atskaņotāju.

shuffle

Patlaban pārdošanā ir četru veidu "iPod" atskaņotāji - "iPod shuffle", "iPod nano", "iPod classic" un "iPod touch". Visu modeļu, vismaz sākotnējo paaudžu, radīšanā iesaistījies arī Džobss. Par atskaņotāju atpazīšanas zīmi savukārt kļuvis tā saucamais "ritenis" jeb apļveida poga, ar kuras palīdzību ierīci var vadīt.

Kopš 2001. gada visā pasaulē pārdoti aptuveni 300 miljoni "iPod" atskaņotāju.

ipod

Mobilās ierīces


Foto: Publicitātes foto

”iPhone” parādīšanās 2007. gadā bija apvērsums, lai gan mobilie telefoni bija plaši pieejami un populāri turpat desmit gadus. Jaunajam telefonam bija inovatīvs ekrāns, kas kalpoja arī tastatūras vietā, iespēja pieslēgties internetam, kā arī iespēja filmēt un fotografēt, turklāt jaunajā ierīcē bija integrēta "iTunes" programmatūra.

iphone

Darbs pie slepenā telefona izstrādes ar segvārdu "Purple Project" sākās jau 2004. gadā, kad Stīvs Džobss no "Apple" komandas darbam pie tā sapulcināja aptuveni 1000 cilvēkus. Lai gan sākotnējā ideja bija planšetdatora izveide, Džobss tomēr projektu vadīja inovatīva telefona radīšanas virzienā. Pēc 30 mēnešiem un izstrādē ieguldītiem aptuveni 150 miljoniem ASV dolāru, "iPhone" tika prezentēts plašākai publikai.

"Apple" bieži tiek kritizēts par nepieejamajām cenām, taču jau pats pirmais modelis tika pārdots vairāk kā sešos miljonos eksemplāru, bet jaunākais modelis "iPhone 5" šo apjomu pārspēja jau ceturtajā dienā pēc pārdošanas uzsākšanas. Kā pirmā, tā arī pēdējā modeļa telefona pārdošanas pirmajā dienā visā pasaulē pie veikaliem veidojās milzu rindas.

Darbs pie planšetdatora izstrādes pēc vairākiem gadiem tika atsākts, turklāt atkal Džobsa vadībā. Patlaban jau iznākusi trešā "iPad" paaudze, un kopumā pārdoti vairāk kā 84 miljoni "Apple" planšetdatori (pēdējoreiz "Apple" planšetdatoru pārdošanas datus publicēja šā gada pavasarī neilgi pēc trešās paaudzes "iPad" pārdošanas uzsākšanas).

iPad

Portatīvie datori


Foto: Publicitātes foto

Pirmais portatīvais dators "Macintosh Portable" (attēlā zemāk), pie kura dizaina izstrādes ļoti agrīnā stadijā piedalījās arī Stīvs Džobss, plašākai publikai prezentēts 1989. gadā. Datora atmiņa bija 1Mb, kas bija palielināma līdz 9Mb, un tā veiktspēja tika uzskatīta par tam laikam pat ļoti augstu – procesora ātrums bija 16 megaherci. Dators gan nebija populārs tā ārkārtīgi lielās (6 500 ASV dolāru) cenas dēļ, turklāt tā ekrāns nebija salasāms spilgtākā saules gaismā.

Macintosh Portable

Kopš tā laika portatīvie datori ir evolucionējuši gan baterijas ilguma, gan ekrāna, gan - pats galvenais - veiktspējas un funkcionalitātes ziņā.

Pagājušā gadsimta 90. gadu beigās "Apple" no jauna nopietni pievērsās portatīvo datoru izstrādei, tos pozicionējot kā vienu no galvenajiem kompānijas attīstības virzieniem. Kā pirmais to sērijā, kuras izstrādē piedalījās arī Stīvs Džobss, tika prezentēts "PowerBook G4" saukts arī par "Titanium PowerBook".

MacBook Air

(Attēlā: "MacBook Air")

Datoru papildu aprīkojums


Foto: Publicitātes foto

Līdz ar datoriem, dažādas inovācijas "Apple" ieviesis arī to papildus aprīkojumā. Lielas pūles ikreiz, kad tiek izstrādāts jauns dators, tiekot veltītas jauna dizaina datora vadības un ievades ierīču, piemēram, klaviatūras un peles izstrādē.

Bondi Blue Apple USB Mouse

Tā savulaik līdz ar ļoti veiksmīgo "iMac G3" galda datoru tika prezentēta pirmā "Apple" pele ar USB pieslēgvietu (attēlā). Nav zināms, kāda bijusi sākotnējā Stīva Džobsa doma, izstrādājot šo apaļo produktu, taču tas ātri ieguva iesauku "hokeja ripa" un līdz šai dienai tiek uzskatīts par vienu no lielākajām "Apple" un paša Džobsa dizaina neveiksmēm.

Izgudrotāja vārds gan minams arī pie kompānijas vēlākajiem datorpeļu dizainiem, tostarp patlaban izmantoto "Apple Magic Mouse" un pelēm radniecīgā "Apple Magic Trackpad".

Magic Trackpad

Detaļas


Foto: Publicitātes foto

Kompānijas apsēstība ar katras tās darbinieku izgudrotās detaļas patentēšanu ir novedusi pie tā, ka daudzu izgudrojumu ziņā "Apple" nav konkurentu. Tāpat daudzas kompānijas cenšas inovācijas kopēt un pielāgot savos ražojumos, kas pēcāk ne reizi vien izvērties ilgstošos tiesu darbos par autortiesībām.

Līdzīgi kā augšējā attēlā redzamo mūzikas atskaņotāja austiņu vadiņu savienotāju, kas paredzēts mūžīgi nepaklausīgo vadu nosacītai sakārtošanai, "Apple" patentē arī burtiski katru savas ierīces pogu, ikonu, lādētāju un citas detaļas. Šis konkrētais patents bez Stīva Džobsa pieder vēl 13 ”Apple” izgudrotājiem.

Apple aerphones

Programmatūra


Foto: Publicitātes foto

2008. gadā Stīvs Džobss saņēma patentu par izstrādāto shēmu visu mājās esošo ierīču failu glabāšanai un pieejai, izmantojot tikai vienu ierīci. Viņš patentēja nevis pašu ierīci, bet tās darbības potenciālo shēmu. Tieši viņa pieeja programmatūras izstrādei ir daudzu "Apple" produktu, tostarp operētājsistēmu "Mac OS" (personālajiem datoriem) un "iOS" (mobīlajām ierīcēm) pamatā.

Mac OS System 1

Džobss 1985. gadā dibināja savu kompāniju "NeXT", kurā izstrādāja operētājsistēmu "NeXTSTEP". Izstrādātajā sistēmā, varēja norisināties vairākas darbības vienlaicīgi, piemēram, vienlaikus darboties vairākas programmas, kā arī bija iespējams strādāt ar failiem kā individuāliem objektiem.

Vēlāk "Apple" pārņēma "NeXT" un līdz ar to arī daudzus tās radītos patentus, ieskaitot šo operētājsistēmu. Uz tās bāzes tika radīta cita, speciāli ”MAC” datoriem paredzētā ”OpenStep”, kas savukārt ir "Mac OS" un "iOS" priekšgājēja. Līdz ar to tieši Džobsa sākotnējās idejas ir pamatā arī mūsdienu ”Mac” operētājsistēmu vienkāršībai.

Mac OS X Mountain Lion

Iepakojums

Foto: Publicitātes foto

"Apple" pārstāvji bieži norāda, ka viņi tirgo ko vairāk par produktiem - līdz ar pašu ierīci kompānija pārdodot arī sajūtas. Šo ideju var izprast, aplūkojot "Apple" pārdomāto produktu iepakojumu dizainu. Pati kompānija to uzskata par tik nozīmīgu, ka patentē katru iepakojuma knifu, tikko tas ir izstrādāts.

imac

Neatkarīgi no tā, vai tas ir jauns telefons, klēpjdators vai austiņas, kompānija skaidro, ka produkta iepakošanas veids ir oriģināls un veidots, lai maksimāli izceltu priekšmeta labākās īpašības.

iphone

Interjeri

Foto: Publicitātes foto

Lai gan ”Apple” ir kompānija, kuras galvenais izaicinājums ir nākotnes tehnoloģiju ražošana un konkurentu apsteigšana tehnoloģiskā pārākumā, Stīvs Džobss savas dzīves laikā gāja daudz tālāk par datoru vai telefonu futūristiskā izskata plānošanu. Viņaprāt kompānijai un zīmolam pašiem jāspēj radīt patīkamas sajūtas un vienkāršākais veids, kā to darīt, ir, komunicējot ar klientiem. Lai to panāktu, 2001. gadā tika atvērts pirmais "Apple Store", kurā pārdevēji bija apmācīti tehnoloģiju speciālisti, taču arī pats veikala dizains liecināja par atvērtību un vienkāršību, vienlaikus saglabājot aktuālākā dizaina tendences tā iekārtojumā.

Viens no desmitiem Džobsa patentēto izgudrojumu saistībā ar veikalu interjeru, piemēram, ir šķietami primitīvās, taču elegantās pusapaļās platformas uz kurām plauktos izvietoti "Apple" portatīvie datori.

applestore kāpnes

Taču par vienu no ģeniālākajām idejām tiek uzskatīta daudzos ”Apple Store” atrodamo stikla kāpņu konstrukcija. Patenta aprakstā rakstīts, ka "trepēm ir caurspīdīgs raksturs". Lai gan šķietami vienkāršas, to plaknes, savienojuma vietas un nesošās daļas ir ļoti sarežģītas konstrukcijas, kuras patenta sertifikātā ir smalki aprakstītas.

Ēkas


Foto: Publicitātes foto

Stīvs Džobss "Apple" uztvēra kā vienu veselumu, tāpēc piedalījās arī pašu "Apple Store" veikalu arhitektūras izstrādē. To, cik tas kompānijai šķiet nozīmīgi, var noprast pēc tā, ka pat veikali un to dizaini tiek patentēti. Ēkās vai ēku daļās, kuru izstrādē piedalījās Džobss, dominē stikls, kā arī pelēkā, melnā un baltā krāsa, pastiprinot vienkāršības un lietišķuma sajūtu.

Apple store 5th avenue

Veikali visā pasaulē ieguvuši neskaitāmas dizaina balvas, tostarp vislielāko ievērību no arhitektūras vērtētājiem saņēmis Ņujorkas centrā, Piektajā avēnijā esošais "Apple Store" (attēlā). Veikals pats ir izbūvēts zem zemes, taču virs tā atrodas liels stikla kubs ar kompānijas logotipu.

Patlaban pasaulē ir gandrīz 400 specializēto "Apple" veikalu, no kuriem ap 250 atrodas ASV. "Apple Store" tīkls tiek uzskatīts par vispelnošāko veikalu tīklu ASV, rēķinot gada ieņēmumus uz vienu veikala kvadrātmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!