Gan sporta totalizatoros, gan loterijās visskumjākā lieta ir tā, ka tie diemžēl dod cerību uz labāku dzīvi. Taču patiesība ir tāda, ka "māja" nekad nezaudē, podkāsta "Zinātne vai muļķības" epizodē par ātru ceļu uz bagātību uzsver Latvijas Bankas finanšu pratības eksperte Aija Brikše.

Gatavojoties raidījumam, Brikše aptaujājusi cilvēkus savā paziņu lokā, kas savulaik likuši likmes sporta totalizatoros. Visi kā viens piekrita, ka rezultātā nauda tomēr vairāk zaudēta nekā laimēta.

"Totalizatori dod cerību uz labāku dzīvi, dod cerību, ka varēsi sasniegt to, ko tagad nevari finansiālu ierobežojumu dēļ. Visskumjāk, ka šo cerību [totalizatoros] meklē tieši tie, kam vismazāk vajadzētu aizrauties ar spēļu zālēm un totalizatoriem. Tie ir cilvēki, kam tas varbūt ir pēdējais eiro," rezumē Brikše.

Līdzīga pieredze ir arī otram podkāsta viesim, programmas "Neatkarīgais Investors" partnerim, raidījuma "Jauni un bagāti" producentam Valteram Vestmanim. Arī viņa paziņu lokā ir bijuši cilvēki, kas traki aizrāvās ar sporta totalizatoriem, "aizgāja lielos mīnusos". "No padsmit draugiem aizņēmušies tūkstošiem eiro tā, ka tas bija zemākais punkts viņu dzīvē," stāsta Vestmanis. Bieži par akciju tirgu mēdz teikt, ka jāiegulda tik, cik nav bail pazaudēt, taču vērtspapīru tirgus gadījumā, ja cilvēks ir apdomīgs, ar reālistiskām ekspektācijām un zina, ko dara, šis teiciens nebūtu īsti patiess. Taču sporta totalizatoru gadījumā gan – Vestmanis saka, ka tur tiešām var "likt iekšā" tikai tik daudz naudas, cik nebūs žēl zaudēt.

Podkāstā dzirdēsi arī atbildes uz to, vai ir kāda maģiskā formula veiksmīgai darbībai akciju tirgū, vai ar kriptovalūtām var iedzīvoties lielā bagātībā un kāpēc cilvēki aizvien "iekrīt" uz šķietami vienkāršām finanšu krāpnieku shēmām. Raidījumu klausies gan "Spotify", gan "Apple Podcasts", kā arī skaties "YouTube".

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!