Gan jau ne viens vien no jums, kas atvēra šo rakstu, savulaik pārbaudījis horoskopa zīmju saderību, lai pārbaudītu, vai vispār vērts ielaisties romantiskās attiecībās ar potenciālo partneri. Un ja nu "zvaigznēs ierakstīts", ka galīgi nav lemts – varbūt nemaz lieki netērēt laiku? Ņemot vērā, ka astroloģija ir klasificējama kā pseidozinātne, dažiem tomēr būs interesanti uzzināt – horoskopa zīmju nesaderībai patiešām var būt reāla ietekme uz mūsu attiecībām. Bet ne tā, ka lauvas nav saderīgas ar vēršiem vai dvīņi ar skorpioniem.

Vai var būt negatīva ietekme uz dzīvi, ja partneriem ir nesaderīga horoskopa zīme vai partneri ir numeroloģiski nesaderīgi? Šādu jautājumu podkāstā "Zinātne vai muļķība" uzdevām Latvijas Universitātes pasniedzējam, informācijas uztveres un dezinformācijas pētniekam Mārtiņam Priedolam. Eksperts atzina – jā, horoskopa zīmju nesaderībai tiešām var būt negatīva ietekme.

"Taču skaidrojums nebūs horoskopa zīmē. Skaidrojums būs tajā, ka tu apzināsies vai tev būs teikts, ka esi nesaderīgs ar konkrēto cilvēku. Ja es to dzirdētu, no psiholoģijas aspekta es vai nu apzināti, vai arī neapzināti pamanītu tādas darbības, kas apstiprina šo apgalvojumu. To sauc par apstiprināšanas noslieci – kaut kam pieķeramies un tad meklējam apstiprinājumu tām lietām," klāstīja Priedols.
No tādas perspektīvas raugoties – vai var būt negatīvas sekas tam, ka cilvēks ir kopā ar astroloģiski vai numeroloģiski it kā nesaderīgu cilvēku? "Ja es tam ticu un ja es to ievēroju, tad tam var būt negatīvas sekas. Turklāt es varu provocēt kādas darbības." Dzīvojot ar pārliecību, ka otrs cilvēks var būt agresīvs, tu šī cilvēka klātbūtnē arī citādi uzvedīsies un pamanīsi katru nieku, ko vari interpretēt kā agresiju.

Taču, ja cilvēks horoskopu spēkam netic un nepiešķir nekādu nozīmi astroloģiskai saderībai vai nesaderībai, tad nekāda efekta arī nebūs.

Otra podkāsta viese, kritiskās domāšanas popularizētāja un biedrības "SkeptiCafe" pārstāve Līva Štāle-Potaičuka pajokoja: "Personīgi piemēri varbūt nav paši labākie, bet es esmu 10 gadus precējusies ar cilvēku, kam ar mani nav horoskopu saderība. Iedomājieties? Katru dienu dzeru baldriānu, aizskaitu līdz 10."

Visu podkāstu klausies platformās "Spotify", "Podbean", "Apple Podcasts" vai skaties "YouTube".

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!