Mēdz teikt, ka jo dziļāk enkurs grimis, jo stiprāk laiva stāv. Nākamajā nedēļā Rīgā, pēc 10 gadu pārtraukuma, pasaules iespaidīgākās burinieku un jahtu regates "The Tall Ships Races 2013" ietvaros noenkurosies vairāk kā simts lielāki un mazāki burinieki.

No 25. līdz 28. jūlijam Rīgā tiks uzņemta "The Tall Ships Races 2013" regate ar 107 dažāda izmēra buriniekiem un jahtām. Piektdien un sestdien publiskai apskatei būs pieejams 21 lielais A klases burinieks, kas uz sava klāja uzņems ikvienu interesentu. Savukārt Andrejostā un Andrejsalas līcī no malas būs apskatāmi mazākie B klases burinieki un jahtas. Kuģu parāde noslēgsies svētdien, kad tie pametīs Rīgas ostu un dosies tālāk uz Poliju.

Burinieku parādes laikā pie Rīgas Pasažieru ostas tiks izveidota arī skatuve, uz kuras uzstāsies dažādi pašmāju mākslinieki un muzikanti, to starpā "Pērkons", Lauris Reiniks, Liene Candy, "Sestā Jūdze", "Ilģi" un "Latvian Blues Band". Uzstāšanās notiks ceturtdienas un piektdienas vakarā no pulksten 18:00, savukārt sestdien koncertu programma sāksies jau no pulksten 11:00 un turpināsies līdz vēlam vakaram. Sestdien, ap pulksten 12:30 burinieku komandas uzkāps arī uz sauszemes un no Eksporta ielas dosies parādē pa Rīgas ielām. Plānots, ka gājienā varētu piedalīties aptuveni 3000 dalībnieku. Svētdien, ap pulksten 11:30 visi parādes kuģi pacels savas buras un lēnā gaitā dosies prom no Vecrīgas.

Rīgas ūdeņi būs tikai viena no regates pieturvietām šajā vasarā. No 4. līdz 7. jūlijam kuģi bija piestājuši Dānijas pilsētā Orhusā, savukārt no 17. līdz 20. jūlijam tie viesosies Helsinku ostā. Pēc tam regate piestās Rīgā, savukārt pēdējā pieturvieta no 3. līdz 6. augustam būs Ščecinas pilsēta Polijā.  

Burinieku un jahtu regates saknes meklējamas jau tālajā 1956. gadā, kad 20 no atlikušajiem lielajiem buru kuģiem devās braucienā no Lielbritānijas uz Portugāli, lai mātu ardievas buru kuģu ērai. Tomēr publikas interese bija tik liela, ka kopš tā laika ik gadu dažādās pasaules vietās notiek līdzīgas regates, kas priecē miljoniem skatītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!