Trim politiķiem, kuri ir izvirzīti iespējam premjera amatam, tomēr vajadzētu mēģināt vienoties aizkulisēs bez tik liela publiskuma. Savukārt Valsts prezidentam būs jāsaprot, kuram tad būs tas krampis saturēt jauno valdību kopā. Tā, vērtējot līdzšinējās sarunas par jauno valdību un koalīciju, "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

"Es ieteiktu to darīt klusi, diskrēti, aizkulisēs. Neplivināties mediju, tautas priekšā ar savām sarunām, jo katru vārdu, ko pasaka publiski, var izķidāt, tas tikai apgrūtina vienošanās procesu," sacīja bijusī Valsts prezidente.

Bijusī prezidente rezumēja, ka šobrīd ir piecas potenciālas partijas, kas varētu dažādās kombinācijās veidot jauno koalīciju. "Viņiem pirmais kā parkā sunīšiem vienam otru jāaposta pēc vēlēšanu karstumiem. Mierīgi jāķeras pie darba. Viņiem jāmaina stils. Nevar visu laiku vēlēšanu kampaņu vest, ir jāķeras pie valdīšanas. Viņiem jārunā visiem ar visiem," sacīja Vīķe-Freiberga.

"Saskaldītā parlamentā, kur katrs profilējies ar kaut ko atšķirīgu, tagad būs jāatrod veids, kā meklēt kopīgo. Viņiem jāpārmetas uz citiem grāvjiem, ja šāva uz šo frontes pusi, tagad jāšauj uz citu," viņa turpināja.

Vīķe-Freibera atzina, sašķeltā Saeima padara politiķu manevrus grūtākus, tāpēc Valsts prezidenta loma šobrīd ir liela. Lai prezidents spētu intuitīvi saprast, kuram būs tas krampis saturēt valdību kopā. "Pirmais, ko jūs konstatējat, jūs strādājat ar dzīviem cilvēkiem. Politiski premjeram visa vara ir tad, kad viņš ticis pie amata, bet nominācijas brīdis ir tas, kad prezidentam ir vara. Arī prezidentam ir jāmīca tie māli, kas viņam ir iedoti. Jautājums gan ir par politisko spēju to iespaidot," sacīja Vīķe-Freiberga.

"Delfi" jau vēstīja, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis joprojām turpina izvērtēt Aldi Gobzemu (KPV LV), Jāni Bordānu (JKP) un Arti Pabriku (AP), kā iespējamos premjera amata kandidātus.

Otrdien Vējonis tikās ar Gobzemu, Bordānu un Pabriku. Visi trīs kandidāti informēja Valsts prezidentu par līdzšinējās partiju sarunās sasniegto, turpmāko valdības veidošanas procesu un darāmajiem darbiem. Visi apliecināja vēlmi vadīt valdību, tāpēc sarunas turpinās.

Savukārt Vējonis paziņojumā medijiem sacīja: "Potenciālie Ministru prezidenta amata kandidāti nenoraidīja iespēju strādāt koalīcijā arī tad, ja konkrētais politiķis personīgi nebūs Ministru prezidents."

Jau ceturto nedēļu partijas turpina valdības veidošanas sarunas. Līdz šim aizvadītas vairāk nekā 30 tikšanās reizes, kurās ir piedalījušies vismaz divu politisko spēku pārstāvji. Šobrīd sarunas, pēc pašu teiktā, vada visi trīs jaunievēlētie politiskie spēki: "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un JKP. Paralēli gan "KPV LV", gan "Attīstībai/Par!" veido nākamās valdības veicamo darbu sarakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!