Foto: Mango

Žurnālists un mūzikas producents Juris Millers (attēlā) šogad jau desmito reizi bija devies uz starptautisko Eirovīzijas dziesmu konkursu, un, ņemot vērā pēdējos trīs gados piedzīvotās Latvijas pārstāvju neveiksmes, Millers rosina uz Eirovīziju sūtīt krievu tautības dziedātāju.

Pēc Eirovīzijas otrā pusfināla, kurā neveiksmi piedzīvoja mūsu pārstāvji - duets Musiqq, komponists Raimonds Pauls sarunā ar izklaides portālu Mango norādīja, ka Latvijai šajā konkursā būtu uz laiku jāpaņem pauze un šis laiks jāizmanto, lai atrastu "īstās balss" īpašnieku, kurš ar panākumiem varētu pārstāvēt Latviju.

Savukārt Millers, komentējot maestro ieteikumu, paziņoja, ka Paulam neesot nekādu morālu tiesību norādīt, kā Latvijai jārīkojas Eirovīzijas sakarā.

"Paulam pašam vajadzētu paņemt pauzi mūzikas rakstīšanā, nevis spriedelēt. Lai viņš pats ņem un uzraksta dziesmu Eirovīzijai. Kamēr viņš to nav izdarījis, maestro nav nekādu morālu tiesību norādīt, ko vajag vai nevajag darīt," skarbi vērtē Millers.

Juris apstrīd arī Paula apgalvojumu, ka Latvijā gluži vienkārši trūkst spēcīgu dziedātāju. "Mums nav dziedātāju trūkuma, bet viņu rīcībā nav vajadzīgo līdzekļu un resursu, lai savu uzstāšanos padarītu interesantu un atraktīvu," norāda Millers.

Gadu gaitā gūtās pieredzes ceļā producents ir pārliecinājies, ka ar labu dziesmu vien nepietiek, lai gūtu atzīstamus rezultātus Eirovīzijā - tas ir iemesls arī pēdējo gadu Latvijas neveiksmēm šajā pasākumā.

"Tas notiek mūsu pašu gan finansiālās, gan domāšanas nabadzības dēļ. Ap Latvijas pārstāvjiem nav nekādas intrigas un neviens nestrādā pie viņu reklāmas, publicitātes. Ir tikai dziesma, bet ar to nepietiek, lai uzvarētu Eirovīzijā," uzskata Millers un kā piemēru min šī gada Īrijas pārstāvjus - atraktīvos dvīņus Jedward, kuri savas prātā paliekošās uzstāšanās un prasmīgā tēla veidošanas kampaņas dēļ uzskatāmi par īstajiem Eirovīzijas uzvarētājiem.

Ieskicējot vīziju, kurš no pašmāju dziedātājiem varētu būt piemērotākais nākamā gada Eirovīzijas pārstāvis, Millers atzīst, ka starp latviešu dziedātājiem viņš tādu neredz - ne tādēļ, ka latviešu dziedātāji būtu sliktāki, bet tādēļ, ka vairumam no viņiem gluži vienkārši nav nepieciešamo līdzekļu, lai uztaisītu labu šovu un nodrošinātu nepieciešamo publicitāti, bet uz valsts atbalstu neesot lielu cerību.

"Ja mēs skatāmies no viedokļa, kuram dziedātājam ir nauda šovam, diemžēl vairumu no Latvijas mūziķiem mums ir jāaizmirst. Ir jāskatās uz tiem, kuri savas pozīcijas ir nostiprinājuši austrumu tirgū. Laima Vaikule, piemēram, varētu uztaisīt šovu, bet šaubos, vai viņa piekristu piedalīties," prāto Millers.

Viņš uzskata, ka tieši šī iemesla dēļ, iespējams, piemērotākais pārstāvis būtu kāds Latvijas krievu dziedātājs.

"Kāpēc gan ne? Ar ko krievu dziedātāji ir sliktāki par latviešu dziedātājiem. Es uzskatu, ka šajā konkursā nedrīkst būt nacionālās barjeras - ja mūziķis ir saistīts ar šo valsti un jūt sevi kā tai piederīgu, nekādām problēmām nevajadzētu rasties. Arī Rīgas mērs Nils Ušakovs ir krievs, un, manuprāt, viņš ir labākais mērs, kāds mums ir bijis. Ja velkam paralēles, iespējams, ka arī krievs Eirovīzijā varētu būt labākā izvēle," atzīst Millers.

"Lielām nācijām ir lielas nācijas vēriens un domāšana. Mēs esam maza nācija ar mazu domāšanu, bet Latvijas krieviem ģenētiski ir saglabājies šis lielās nācijas domāšanas gēns - viņi ar savu vērienu varētu uzrunāt Eiropu," pārliecināts ir mūzikas producents un kā piemēru min vienīgo Latvijas pārstāvi, kura Eirovīzijā ir uzvarējusi - Mariju Naumovu. 

"Es nezinu, kāda tautība viņai ir rakstīta pasē, bet slāviskais viņā ir ļoti daudz. Ar to viņa arī paņēma, jo viņa gluži vienkārši atļāvās vairāk," rezumē Millers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!