Foto: DELFI

Grupu Mad Show Boys, kura, pēc bukmeikeru prognozēm, tika vērtēta kā galvenā pretendente uz konkursa uzvaru Latvijā, bet pusfinālā saņēma vislielāko žūrijas atzinību, Eirodziesmas finālā pēkšņi no žūrijas saņēma neticami zemas atzīmes, palikdama tikai trešā. Kāds žūrijas loceklis atklājis mūziķiem, ka ekspertu viedoklis pirms balsojuma bijis ietekmēts.

Rezultāta ietekmēšana žūrijas vidū

"Žūrijas telpā īsi pirms balsošanas kāda persona paziņoja, ka Mad Show Boys uzvaras gadījumā Latvijai draudētu tiesas prāva par autortiesību pārkāpumiem, tāpēc, lai nesabojātu valsts reputāciju, mūsu dziesma jāvērtē ar zemu atzīmi. Šo informāciju mums atklāja veseli divi savstarpēji nesaistīti žūrijas locekļi, tāpēc tas nevar būt izdomājums," sarunā ar DELFI Izklaide atklāj grupas dalībnieks Jānis Vaišļa.

Lai apliecinātu informācijas patiesumu, viņš portālam Delfi atklāj arī to divu žūrijas locekļu vārdus, kuri informējuši grupu par žūrijas telpās notiekošo, taču saprotamu iemeslu dēļ lūdz šos vārdus publiski neminēt.

"Šogad speciāli bija izveidota Eirodziesmas mākslinieciskā padome, kas vērtēja finālistu numurus un kam bija tiesības diskvalificēt dziesmas, kas neatbilst juridiskām prasībām. Viņi dziesmā plaģiātismu vai citus autortiesību pārkāpumus nesaskatīja.

Fināla dienā kāds no žūrijas locekļiem paziņoja pārējiem, ka dziesma ir plaģiāts. Tur, žūrijas telpā, tika veikta ofensīva, kuras rezultātā žūrija Mad Show Boys pēkšņi lika pēdējās vietas. Kā tas var būt - pusfinālā, kurā pie tam solists uzstājās ar 40 grādu temperatūru un pat padziedāt nevarēja, grupa pēc žūrijas vērtējuma ir pirmā, bet finālā, kad skan labi, mēs esam priekšpēdējie?" neizpratnē ir Vaišļa.

Viņš atklāj - pat juristi ir pārliecinājušies, ka skanīgā dziesma Music Thief atbilst visām autortiesību normām, un par plaģiātismu apsūdzēt mūsu māksliniekus nebūtu iespējams. Grupas dalībnieki ir šokēti par to, ka tik vērienīgā konkursā Latvijā tomēr var notikt tik klaja nekaunība.

Oficiāls protests Latvijas Televīzijai

Mūziķi nosūtījuši oficiālu vēstuli LTV valdes loceklim Edgaram Kotam, kurā apstrīd rezultātu godīgumu un pieprasa sniegt informāciju par personu, kas žūrijas vidū izplatīja informāciju par plaģiātu, lai no šīs personas pieprasītu juridisko atbildību par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī melīgu informāciju, kas nodara materiālus zaudējumus.

Grupa lūdz arī sniegt informāciju, kas apliecinātu SMS balsojuma autentiskumu un patiesumu, jo vizuāli balsojuma izmaiņa pēdējās balsošanas minūtēs bija neticami liela, kas varētu liecināt par varbūtēju kļūdu.

"Ja mēs zaudētu tāpēc, ka mums ir slikta dziesma, mēs, protams, nestrīdētos, taču tas, kā mūs novērtēja skatītāji un cik bieži mūsu eirodziesma skatīta portālā YouTube, par kaut ko liecina," uzskata Vaišļa.

Nesaprotamie žūrijas veidošanas principi

Mad Show Boys neizprot principus, pēc kuriem veidota žūrija. Viņus izbrīnījis tas, ka nacionālās žūrijas, kurai jāatspoguļo Latvijas profesionāļu viedoklis, vidū ir Azerbaidžānas vēstnieks, kurš pat atļāvies publiski paņirgāties par to, ka "zagļi" uz Eirovīziju nav jāsūta, jo to Azerbaidžānā tāpat pietiekot, kā arī Radio SWH boss Jānis Šipkēvics, kura pakļautībā strādā divu konkursa dalībnieku pārstāvis Juris Millers, lai gan aizliegts žūrijā būt cilvēkiem, kas saistīti ar dziesmu izpildītājiem vai to pārstāvjiem.

"Esam iesnieguši vēstuli Kotam un vērsīsimies arī Starptautiskajā raidorganizāciju savienībā, lai informētu par šo absurdo gadījumu Latvijā. Uzskatu, ka Latvijas Televīzijai ir jāatvainojas grupas dalībniekiem. Priekšnesumu veidojām paši par saviem līdzekļiem, un neesam nekādi bagātnieki.

Ja mēs būtu zinājuši, ka mūsu uzvara netiks pieļauta, mēs nebūtu izdevuši šo naudu, gatavojot krāšņo šovu. Man kā valsts patriotam ir aizvainojoša šāda attieksme tik lielā konkursā," savu viedokli pauž grupas dalībnieks.

Mad Show Boys puiši būtu gandarīti, ja izdotos superfināla balsojumu pārspēlēt, izvairoties no žūrijas ietekmes, taču viņi labi saprot, ka tas nav iespējams.

Finansiāli zaudējumi bukmeikeriem un atbalstītājiem

"Zinot šo valsti, iesniegumu ne sūda neņems vērā. Pie tam balsojumu pārspēlēt nebūtu grūti, taču kas kompensēs mūsu faniem to naudiņu, kuri viņi iztērējuši, par mums balsojot? Ne jau mūziķiem tiek tā nauda, ko skatītāji iztērē, godprātīgi balsojot par saviem favorītiem, kuriem, kā izrādās, nemaz netiek ļauts uzvarēt - no tā nopelna citi. Tā ir pazemojoša šmuce, ko televīzija ir sataisījusi," skarbs savos spriedumos ir Vaišļa.

Neglītās nekārtības Latvijas konkursā varētu izsaukt pat starptautisku rezonansi, jo zināms, ka Eirovīzijai aktīvi seko bukmeikeri visā pasaulē, kuri spekulē ar milzīgām naudas summām, mēģinot prognozēt katras valsts pārstāvi konkursā.

Kā Latvijas Eirovīzijas pārstāvjus bukmeikeri bija prognozējuši tieši Mad Show Boys, liekot uz puišiem lielas naudas summas, tāpēc, ja informācija par apmelošanu un ietekmēšanu žūrijā izskanēs plašāk, tas var draudēt ar starptautisku skandālu.

"Tā ir apmelošana ar milzīgām finansiāla rakstura sekām, kas ļoti ietekmē bukmeikerus," atklāj Vaišļa.

Latvijas Televīzijas oficiālā atbilde (21. februārī)

"Latvijas Televīzija, atsaucoties uz dziesmas Music Thief autora Garija Poļska 2012. gada 19. februāra sūdzību par Eirodziesma 2012 balsojumu, izplata atbildes paziņojumu, norādot, ka Latvijas Televīzijas rīcībā nav informācija, ka kāda persona žūrijas balsošanas istabā būtu izplatījusi sūtītajā vēstulē minēto informāciju - ka Music Thief uzvaras gadījumā Latvijai draudētu tiesas prāva par autortiesību pārkāpumiem un tāpēc, lai saglabātu Valsts reputāciju, dziesma ir jāvērtē ar zemu atzīmi.

Neviens no žūrijas locekļiem nav vērsies pie Latvijas Televīzijas ar sūdzību, ka kāda persona vai kāds no žūrijas locekļiem ir devis norādījumus vai mēģinājis tos ietekmēt augstāk minētajā vai kādā citā veidā.

Ņemot vērā, ka katrs žūrijas loceklis konkursa dziesmas vērtē individuāli, dziesmas vērtējumu apliecinot ar savu parakstu, Latvijas Televīzijai nav pamata apšaubīt žūrijas balsošanas rezultātus un iejaukties tās kompetencē. Žūrija kā ekspertu komisija ir neatkarīga un darbojas autonomi.

Atbildot uz sūdzības iesniedzēja pārmetumiem par žūrijas locekļu atlasi, Latvijas Televīzija vēlas norādīt, ka galvenais kritērijs žūrijas locekļa izvēlē ir nevis žūrijas locekļa saistība ar kādu personu (tās neesamība), bet gan žūrijas locekļa saistība ar pašu dziesmu (tās neesamība) kā tās producentam, autoram, izpildītājam vai kādā citā veidā tā, ka žūrijas loceklis būtu personīgi ieinteresēts dziesmas dalībai konkursā. 

Tāpat Latvijas Televīzija dara zināmu, ka informācija par balsošanas norisi skatītājiem tika sniegta no balsošanas uzraudzības komisijas telpām, kur tiem varēja sekot līdzi nepastarpināti. Tādēļ varam apliecināt, ka pasludinātie rezultāti ir autentiski.

Vērtējot sūdzības iesniedzēja pretenzijas, Latvijas Televīzija vēlas norādīt, ka katras dziesmas vērtējums ir subjektīvs, vai tas būtu žūrijas vai skatītāju vērtējums. Katram no viņiem ir tiesības un pat pienākums paust savu viedokli. Tāpat kā katram konkursa dalībniekam ir pienākums šo viedokli respektēt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!