Foto: F64
Populārais pašmāju pavārs Mārtiņš Sirmais (attēlā) uzskata, ka Ziemassvētkos obligāti jāpalutina savu ģimeni ar labi klātu galdu, un iesaka, kā to izdarīt arī tad, ja naudas līdzekļi, ko tērēt par gardumiem, ir visai ierobežoti.

"Kartupeļi visiem ir mājās, un, ja galīgi nav naudas, no tiem pašiem kartupeļiem var pagatavot visdažādāko veidu ēdienus. Var uztaisīt kartupeļu omleti, garšīgi sacept dažādos veidos, no kartupeļiem var pat uzcept maizi. Taču viens no lētākajiem risinājumiem svētkiem ir pīrādziņi.

Pagatavot mīklu neko daudz nemaksā, un var pagatavot dažādas pīrādziņu variācijas - ar tiem pašiem kartupeļiem, ar kāpostiem, ar bekonu, sēnēm," izklaides portālam Mango idejas svētku galdam atklāj Sirmais. Viņš iesaka svētku galda klāšanai pieiet radoši - tad nebūs jāuztraucas par izmaksām.

"Ideāls variants ir groziņu vakars. Mēs ģimenē veidojam vēl interesantāku groziņu vakaru - nevis katrs nāk ar savu ēdienu, bet katrs atnes savu produktu, un visi kopā taisām vakariņas. Tas ne tikai palīdz jūtami ietaupīt naudu, bet kopīgā ēst gatavošana rada lielisku svētku sajūtu. Viens atnes miltus, viens - olas, cits - kāpostgalvu, tas ir vienkārši un lēti," skaidro populārais pavārs.

Viņš spriež, ka arī populāro tradīciju - deviņu ēdienu galdā celšanu svētkos - nav grūti ievērot arī ar ierobežotiem līdzekļiem.

"Deviņi ēdieni jau uz galda sanāk gribot negribot - no pagraba uznes tomātus želejā un vēl kaut ko, un, ja vēl maizi ar sviestu uzskata par atsevišķu ēdienu... Tā rēķinot, nereti pat brokastīs mums ir deviņi ēdieni," smejas Sirmais.

Viņš pats Ziemassvētkus pēdējos gadus pavadījis darbā, tāpēc priecājas, ka šogad svētkos beidzot būs brīvs un varēs atzīmēt tos ģimenes lokā pie savas māsas.

"Mēs svētkos tradicionāli gatavojam cūkas pavēderi - sapildām to ar āboliem, rozmarīnu un speķi, satinam un cepam kā cepeti. Šķiet, ka jau piecus gadus šis ir mūsu ģimenes tradicionālais Ziemassvētku ēdiens," stāsta Sirmais. Pavārs rēķina, ka kārtīgu Ziemasvētku vakariņu pagatavošana lielam ļaužu pulkam nemaz neprasa lielus līdzekļus.

"Mājās gatavojot, pietiek ar četriem, pieciem latiem uz cilvēku - tad tas jau ir lepns galds. Bet vispār svētku galda klāšanai naudu žēlot nevajag. Ja nav naudas svētku galdam, vajag vai nu iepriekš iekrāt, vai arī mainīt darbu, atmest smēķēšanu, nenopirkt kādu lupatu. Ģimeni svētkos ir jāpaēdina kārtīgi, un tik bieži jau mums tie svētki nemaz nav," uzskata pavārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!