Foto: F64

Pēdējo mēnešu laikā par daudzu Latvijas iedzīvotāju apsēstību kļuvusi sociālajā tīklā draugiem.lv integrētā spēle Ferma, kurā ar lauku saimniecību iekārtošanu un uzlabošanu nodarbojas dažāda vecuma cilvēki, starp kuriem var atrast arī sabiedrībā populāras personas.

Piemēram, stiliste un šova Dejo ar zvaigzni 3 dalībniece Dana Dombrovska, kura saimnieko virtuālajā saimniecībā "Dzērumi", sarunā ar izklaides portālu Mango atzīst, ka spēle viņai palīdz relaksēties pirms aizmigšanas, tomēr viņa nožēlo tur pavadīto laiku.

"Es parasti Fermā ieeju vakarā pirms aizmigšanas, novācu ražu, iesēju kaut ko jaunu. Tas man palīdz relaksēties un atslēgties no ikdienas, kā arī lieliski atpūtina smadzenes, bet es būtu laimīga, ja tāda spēle nemaz nebūtu izgudrota un to laiku es varētu veltīt kaut kam lietderīgākam, piemēram, izlasīt kādu dzejas grāmatu. Tomēr nevaru atturēties no paniekošanās tādā pieaugušo stilā," žēlojas Dombrovska.

Savukārt bijušais deputāts Modris Lujāns, kurš aktīvi saimnieko fermā "Goblins", portālam Mango atzīst, ka aktivitātēm virtuālajā saimniecībā seko līdzi katru dienu. "Ferma strādā visu laiku, bet es to apciemoju ražas laikā un tad, kad ir brīvāks brīdis. Saprotu, ka nevar visu laiku tur sēdēt, bet spēles tehnisko nepilnību dēļ ražas novākšana dažreiz pāris sekunžu vietā ievelkas līdz pat stundai," neapmierinātību ar spēles kvalitāti pauž Lujāns.

Viņš uzsver, ka tagad, kad ir palicis bez darba un skaitās privātpersona, nevienam neesot nekādas daļas gar to, kā viņš pavada savu brīvo laiku. Pēc Lujāna domām, Ferma simtiem tūkstošiem Latvijas bezdarbinieku ir labs veids, kā īsināt garās dienas.

Lujāns nesmādē arī Fermā pieejamo draugu apzagšanas funkciju. "Protams, es mierīgi zogu, jo tāda iespēja ir un, ja tas ir atļauts, kāpēc to neizmantot?" atklāts ir Lujāns, bet ir nopietni satraucies par to, kā šādas iespējas izmantošana varētu ietekmēt nenobriedušus prātus.

"Ar  iespēju apzagt draugus spēles veidotāji attīsta bērnos nepareizu uztveri, ko viņi var pārmantot arī reālajā dzīvē. Acīmredzot, tā tiek attīstīta tipiska latviešu mentalitāte - ja nenozagsi, neizdzīvosi," vērtē Lujāns, kurš gan uzskata, ka pieaugušos šī ietekme neskars.

Aktīva Fermas saimniekotāja ir populārās dziedātājas Lienes Šomases māsa Sandra Šarlote Šomase, kura marta vidū notikušajās mūziķu sporta spēlēs guva nopietnas muguras traumas - viņa Fermā sasniegusi 42. līmeni, bet viņas ogu kokus un krūmus uzticēts sargāt diviem labradoriem.

Fermas spēlētājiem ir iespēja savām saimniecībām dot nosaukumus. Piemēram, iekšlietu ministre Linda Mūrniece (attēlā) savu lauku sētu nodēvējusi par "Feferiem", bet žurnālam Privātā dzīve viņa atklājusi, ka saimniekošanas darbos viņai palīdz 11 gadus vecā meita Helēna.

Lai gan pašai ministrei Fermas darbiem laika neesot īpaši daudz, viņa apņēmusies jau tuvākajā laikā papētīt spēles funkcijas, jo viņa sapratusi, ka "pēdējā laikā spēle ir kļuvusi par sava veida kultu", par ko ministri pārliecinājuši simtiem uzaicinājumi draudzēties, ko sūtījuši cilvēki, kuri ministrei vēlas kaut ko nozagt.

Arī operdziedātājs Jānis Apeinis vaļas brīžos spēlē Fermu, bet nekāds aktīvais saimniekotājs viņš vis neesot, jo operdziedātājam mājās neesot datora un pie Fermas viņš tiekot, tikai izmantojot draugu labvēlību. Lai gan, aplūkojot savu draugiem.lv profilu, Apeinis mēģina atcerēties par ražas novākšanu, bet lielākoties viņa saimniecībā viss sapūst.

Žurnālists Egīls Zariņš savā fermā ar nosaukumu "Roro" sasniedzis 27. līmeni, un viņu uz šo spēli pamudinājuši bērni. Iesākumā Ferma žurnālistu aizrāvusi un viņš gan aktīvi stādījis tur dažādas lietas, gan pircis jaunus zemesgabalus, bet šobrīd interese noplakusi - Zariņš Fermā ieejot vien divas reizes dienā un prognozē, ka arī pārējā sabiedrībā aizraušanās ar šo spēli drīz vien mazināsies vai pat izzudīs.

Savukārt populārā LNT raidījuma Mājokļa jautājums vadītāja Baiba Zvaigznīte ar savu "Pilsētnieces fermu" sasniegusi jau 44. līmeni, un viņas saimniecībā galvenokārt aug ogu krūmi, bet dobēs dīgst ingvers. Sarunā ar portālu Mango Zvaigznīte norāda, ka tā esot tikai spēle, un sīkāk savas virtuālās aktivitātes komentēt viņa nevēlas.

Kā novēroja portāls Mango, visvairāk brīva laika acīmredzot ir politiķiem, jo starp "fermeriem" manāmi arī vēl citi Saeimas deputāti - Artis Pabriks, Mārtiņš Roze, Ainars Latkovskis, kā arī vairāki valsts aparāta darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!