Foto: stock.xchng

No lasītājas ar segvārdu "Cēsu iedzīvotāja" izklaides portāla Mango redakcija saņēma vēstuli, kurā aprakstīts incidents Cēsu Maija parkā un uzdots nopietns jautājums – drīkst vai nedrīkst gulbjus barot ar baltmaizi.

"Jau sen visiem ir zināms fakts, ka Cēsu Maija parkā ir apskatāmi melnie gulbji. Zinām arī to, ka Līgo vakarā, 23. Jūnijā, melno gulbju pārim Zigfrīdam un Odīlijai ir izšķīlušies seši mazuļi. Tagad parka dīķī peld jau 10 melnie gulbji.

Gan pilsētas iedzīvotāji, gan viesi  labprāt dodas uz Maija parku atpūsties.  Tā arī mēs, kādā karstā jūlija dienā izlēmām pavadīt vakaru parkā uz soliņa.  Mūsu uzmanību piesaistīja cilvēki, kas turpat netālu baroja gulbjus. Kā Cēsu pilsētas iedzīvotāji esam informēti par visām aktualitātēm pilsētā un labi zinām, ka turpat netālu ir pat vairākas norādes : "Lūgums nebarot gulbjus ar baltmaizi".

Ņemot vērā šo faktu, devāmies barotājiem aizrādīt. Un  saņemam atbildi krieviski: "Mēs taču barojam ar graudu maizi, nedrīkst barot ar baltmaizi..." Taču, paskatoties uz maizes gabaliem, kas tiek mesti gulbīšiem, ir redzams, ka tā ir baltmaize. Vai kaut kāds sajaukums.

Ir zināms, ka pat vetārsts Andris Jānis Lankovskis, kuram ir ilggadēja pieredze eksotisko putnu aprūpē, ir aicinājis nekādā gadījumā nedot gulbjiem maizi (šeit nav konkretizēts, kādu maizi, tātad arī graudu maizi), bet gan salātus, Ķīnas kāpostus, pienenes un citus zaļumus.  Ņemot vērā parka apmeklētāju skaitu  un gulbīšu mazos kuņģīšus - vai ir nozīme, ar kādu maizi viņi tiek pārbaroti? Turklāt ir pamanīts, ka dažas personas parkā pavada katru dienu un regulāri viņus baro  - liekas pat aizdomīgi. Varbūt viņi cenšas nodrošināt sev vakariņas?

Acīmredzot atbildīgajām iestādēm šis jautājums neliekas aktuāls. Parkā taču ir jaunāko tehnoloģiju  videonovērošana  ar plašām iespējām  noteikt, kādu ēdienu parka apmeklētāji dot melnajiem gulbjiem, starp citu - vienīgajiem publiski apskatāmiem melnajiem gulbjiem Latvijā. 

Arī pašvaldības policija laikam nav ieinteresēta risināt šo jautājumu, jo, mēģinot sazināties  ar viņiem  - zvanam uz  112, lūdzam  savienojumu ar Cēsu pašvaldības policiju, taču rezultātā tiekam savienoti ar VP Cēsu dežūrdaļu, - kuri vienaldzīgā balsī atbild: "Un ko mums tagad darīt? Mēs neesam atbildīgi par dzīvniekiem...."

Vai Cēsis - tūrisma pilsēta, Vidzemes pērle - grib palikt bez melnajiem gulbjiem? Bez gulbjiem, kas nav citur Latvijā? Vai neseno gadu pieredze neliecina, ka šie melnie, krāšņie un brīnumskaistie putni ir jāsargā un jāsaudzē? Vai tiešām katrs, kuram nav slinkums baltmaizes vietā nopirkt graudu maizi, drīkst barot šos putnus? Vai arī Cēsu iedzīvotāji un viesi ir tik bezatbildīgi, ka nespēj izprast skādi, ko maize var izdarīt maziem un tikai nesen dzimušiem gulbēniem?"

Ja arī jūs esat redzējis vai piedzīvojis ko neparastu, aicinām savus aprakstus, foto vai video materiālus nosūtīt uz e-pastu redakcija@mango.lv - Linča tiesa ir vieta, kur jūs varat izteikties gadījumos, kuros valsts amatpersonas ir bezspēcīgas vai neieinteresētas!

Foto: stock.xchng

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!