Foto: Vida Press
Amerikāņu ģeologi atklājuši, ka dažādi Lielā kanjona sektori ir formējušies ļoti dažādos laika posmos – paši senākie kanjona segmenti veidojušies pirms 55-70 miljoniem gadu, bet jaunāko nebija pat pirms 5-6 miljoniem gadu.

Zinātnieku darbs publicēts žurnāla "Nature Geoscience" jaunākajā numurā, un tajā teikts, ka pētījums veikts, balstoties uz minerālu atdzišanas profila analīzi vairāku Lielā kanjona daļu iežu dziļumā un ārpusē.

Ņemot vērā minerālu atdzišanas profilu, zinātniekiem ir iespēja izskaitļot to, cik ātri senatnē padziļinājās kanjona gultne.

Ģeologi noskaidrojuši, ka mūsdienu Lielā kanjona centrālajā daļā esošais "Hurricane" segments veidojies pirms 70-50 miljoniem gadu, bet "Eastern Grand Canyon" segments - pirms 25-15 miljoniem gadu.

Savukārt sistēmas malējie segmenti "Marble Canyon" un "Westernmost Grand Canyon" saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem radušies ne agrāk kā pirms 5-6 miljoniem gadu. Tieši tajā laikā Kolorado upe vecos erozijas veidojumus savienoja vienotā Lielā kanjona sistēmā.

Jāpiebilst, ka Lielā kanjona izcelšanās datēšana ģeologu vidū jau gadiem ir dedzīgu strīdu avots, tāpēc vēl nav zināms, vai jaunā pētījuma autoriem par kanjona patieso vecumu izdosies pārliecināt arī savus kolēģus.

Lielais kanjons, kas atrodas ASV Arizonas štatā, ir lielākais šāda veida objekts uz mūsu planētas. Tā garums ir aptuveni 450 kilometri, bet dziļums sasniedz 1800 metrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!