Foto: AP/Scanpix
Iespējams, jūs domājat par savu suni kā par ģimenes locekli, taču tas nebūt netraucē jums laiku pa laikam būt pārsteigtiem un uzdot sev jautājumus, uz kuriem atbildēt nebūt nav tik viegli.

Kāpēc suņi laiza cilvēkus?

Tam ir daudzi iemesli. Kucēni visbiežāk laiza mammu vai savu saimnieku, tā apliecinot savu pieķeršanos vai arī prasot ēdienu. Pieauguši suņi laiza cilvēku, izsakot savu pakļaušanos vecākajam barā/ģimenē. Kad jūsu suns jūs laiza, visticamāk, viņš vēlas vai nu ēdienu, vai uzmanību. Un tas liek pašam dzīvniekam justies labāk, jo laizīšanas procesā izdalās labsajūtas hormoni.

Kāpēc sunim visu laiku ir mikls deguns?

Izplatīts ir mīts, ka mikls suņa deguns apliecina to, ka suns ir vesels.Tomēr mitrums, kas izdalās, palīdz dzīvniekam atvēsināties - suņi nesvīst tā kā cilvēki, tāpēc šķidrums no ķermeņa izdalās caur degunu. Šim nolūkam sunim ir dziedzeris, kas izdala īpašu šķidrumu.

Cik ļoti suņa oža pārspēj cilvēka ožu?  

Suņa oža ir 10 līdz 100 tūkstošu reižu labāka, nekā cilvēka oža, jo viņiem ir 300 miljoni ožas receptoru, kas ir 50 reizes vairāk, nekā cilvēkam. Turklāt smadzeņu daļa, kas apstrādā informāciju par smaržām, suņiem ir 40 reizes lielāka, nekā cilvēkiem (protams, ņemot vērā suņa un cilvēka smadzeņu apjoma atšķirību).

Bez tam suņa deguns nefunkcionē tāpat kā cilvēka deguns. Ja cilvēki precīzi ieelpo un izelpo, turklāt nevar to darīt vienlaikus, tad suņa degunā gaiss nonāk caur nāsīm, bet tiek izpūsts caur īpašām deguna sānos esošām atverēm, tāpēc jaunu smaržu plūsmu suns uztvert bez pārtraukumiem.

Kāpēc suņa ķepas ož kā popkorns?

Ne visiem un ne vienmēr, taču daži īpašnieki ir pamanījuši šo savādo smaku. Tās iemesls ir tajā, ka uz suņa ķepām mitinās milzīgs skaits mikrobu un baktēriju, proti, krietni vairāk, nekā uz netīriem cilvēku apaviem vai automašīnu riepām, jo ādas krokās un zem ķepu spilventiņiem pastāvīgi uzkrājas šķidrums, kas veido barības vidi šīm baktērijām un mikrobiem.

Atbildīgā par popkorna smaku no suņa ķepām ir samērā plaši izplatīta baktērija "Proteus", bet par to, lai norādītu suņu īpašniekiem, ka mīluļu pārvadāšana un ievietošana iepirkumu ratiņos ir aizliegta, ir atbildīga lielveikalu apsardze.

Vai tiešām suņa mute ir ārkārtīgi tīra vieta?

Atbilstoši visnotaļ izplatītam mītam, suņa mutes dobums maģiskā veidā ir ārkārtīgi tīra vieta. Taču šis apgalvojums ir ārkārtīgi tālu no patiesības.  Suņa mute, tieši tāpat kā ikvienam citam dzīvniekam, ieskaitot arī cilvēku, ir ļoti netīra vieta. Par laimi, liela daļa mikroorganismu ir ārkārtīgi specifiski tieši sunim, un neaizkavējas cilvēka organismā, taču ir sastopami tādi kaitnieki, kas skādē gan cilvēkam gan sunim. Tāpēc pārliecinieties, ka dzīvnieks ir potēts un kopumā vesels.

Vai patiešām bulterjeri ir šausmīgi agresīvi?

Suņi mēdz būt ne vairāk ne mazāk agresīvi kā cilvēki un viņu raksturu šķirne maz ietekmē. Mīts par pitbulterjeru agresivitāti ir radies pagājušā gadsimta 80.gados - laikā, kad zēla un plauka nelegālās suņu cīņas, kurās tika izmantoti šie dzīvnieki. Patiesībā pitbuli 20. gadsimta sākumā bija viena no populārākajām suņu šķirnēm ASV, viņi piedalījās pasaules karos, saņēma apbalvojumus un tika godināti kā varoņi. Lēnām attieksme pret tiem mainījās.

Kas ved pastaigās suņus - pavadoņus?

Viņi to dara paši, tā ir taisnība. Tādi suņi ir labi dresēti un parasti ir īpaša komanda, kurai klausot, suns iet "nodarboties ar savām lietām".

Vai patiešām astes vēcināšana liecina, ka suns ir laimīgs?

Astes kustināšana un tās novietojums suņiem nav nejaušs. Lēna vēcināšana no vienas puses uz otru nozīmē, ka suns ir mierīgs, relaksēts un pārliecināts. Biežāka astes vēcināšana nozīmē, ka suns priecājas kādu vai kaut ko redzēt un "sveicinās". Gaisā pacelta aste ir agresijas pazīme, vai arī liecina par ārkārtīgu pašpārliecinātību. Kājstarpē iežmiegta aste ir apliecinājums tam, ka suns baidās.

Vai mēdz būt suņi - kreiļi?

Jā, suņiem, tāpat kā cilvēkiem, dominējošā priekšķepa, tā, ar kuru suns visbiežāk izdara noteiktas lietas vai kustības, var būt gan labā, gan kreisā. Eksistē īpaši testi, kas ļauj noteikt, kura ķepa kucēniem ir dominējošā, taču parasti tas, kura ķepa tā ir, neko nenozīmē.

Kāpēc suns griežas uz riņķi, pirms noliekas guļus?

Šo seno ieradumu suns mantojis no saviem senajiem senčiem, kā arī no tiem laikiem, kad suņi ļoti reti dzīvoja zem jumta. Apļveida kustēšanās ļauj sunim nomīņāt zāli un aizbaidīt kukaiņus, turklāt - neviens taču negrib uzgulties virsū čūskai. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!