Foto: LETA
Ginesa rekordu grāmatas birojs katru dienu saņem simtiem iesniegumu, kuros pieteikts kāds jauns sasniegums - sacenšas ne tikai ātrākie, stiprākie, veiklākie un lokanākie, bet arī dažādu dīvainu aizraušanos cienītāji. Izrādās, starp rekordistiem netrūkst arī Latvijas pārstāvju, turklāt vairākus rekordus paši latvieši labojuši vairākkārt - viens no tiem ir spēkavīrs Agris Kazeļņiks (attēlā).

Ātrākais spēkavīrs pasaulē


Foto: F64

Latviešu spēkavīrs Agris Kazeļņiks (attēlā no kreisās) 2009. gada 18. aprīlī pārspēja pats savu iepriekšējo Ginesa rekordu, 13 sekundēs veicot 20 metru distanci ar 300 kilogramus smagu stieni uz muguras. Divus gadus iepriekš Agrim izdevās šo distanci noiet 20 sekundēs.

Organizatori bija uzaicinājuši šo vingrinājumu veikt gan Agri, gan pasaulē spēcīgāko vīru, lietuvieti Židrūnu Savicku, kā arī itāļu spēkavīru, kas bija īpaši gatavojies tikai šim pasākumam. Katram atlētam veicot distanci vienu reizi, labākais laiks un jauns Ginesa rekords atkal tika latviešu spēkavīram.

"Visu nedēļu, ko pavadīju Milānā, jutos kā kinozvaigzne, jo nepārtraukti sekoja foto un kinokameras. Bija atsevišķa intervija Itālijas TV studijā Canale 5. Cilvēkiem bija liela interese gan studijā, gan uz ielas. Par rekordu - visvairāk priecājos, ka izdevās pieveikt Židrūnu," toreiz atzina Agris Kazeļņiks.

Lielākais čempionāts zemūdens dambretē


Foto: Kadrs no video
2011. gada 21.maijā Rīgā, Natālijas Draudziņas ģimnāzijas baseinā, tika sasniegts jauns Ginesa rekords "Visvairāk daiveru, kuri zem ūdens vienlaicīgi spēlē dambreti" - tajā piedalījās 88 nirēji.

Kā atzina pasākuma rīkotājs Normunds Pakulis, zemūdens dambretes čempionāts noritēja godam, pateicoties lielajai apmācītu zemūdens nirēju un daudzu Latvijas sertificētu niršanas centru atsaucībai.

Viņaprāt, zemūdens dambretes turnīrs bija īsts izaicinājums zemūdens dambretes pasākumu organizatoriem, kā arī pašiem nirējiem.

Andrejsalas smaidiņš uzstāda rekordu

Foto: DELFI

2010. gada 22. septembrī Andrejsalā pulcējās cilvēki, lai piedalītos pasaulē lielākajā flešmobā un uzstādītu rekordu, kas tiktu oficiāli reģistrēts Ginesa rekordu grāmatā.

Pasākuma organizatori neilgi pēc pasākuma apstiprināja, ka rekordu "Largest Human Smiley" jeb "Lielākais no cilvēkiem veidotais smaids" sasniegt ir izdevies un Andrejsalā notikušais flešmobs tiks reģistrēts kā Ginesa rekords.

Lai gan tika plānots, ka frāzes, kas būs salasāma pat no kosmosa, izveidē piedalīsies ap 10 tūkstošiem cilvēku, organizatoru aplēses liecināja, ka atnākuši tikai aptuveni divi tūkstoši cilvēku. Tomēr dalībnieku skaits rekorda sasniegšanai izrādījies pietiekams.

Garākā līnijdejotāju rinda


Foto: Publicitātes foto

2008. gada 25. oktobrī Rīgas Tehniskajā universitātē 2208 cilvēki uzstādīja Ginesa rekordu kā visapmeklētākais līnijdeju pasākums pasaulē. Visi dejotāji nostājās vienā rindā, radot garāko šo deju piekritēju rindu, kāda jebkad reģistrēta.

Dārgākā un senākā pastkarte


Vairāku pieminekļu atjaunotājs uzņēmējs Jevgeņijs Gombergs 2002. gadā par rekordaugstu summu izsolē Londonā iegādājies pastkartīti, kas tiek uzskatīta par senāko pasaulē.

Par vērtīgo kartīti kolekcionārs Gombergs samaksāja 31 750 sterliņu mārciņas (28,5 tūkstošus latu), informēja Lielbritānijas pasta vēsturnieks Edvards Prauds, norādot, ka par tik augstu cenu līdz šim vēl nebija pārdota neviena pastkarte.

Gombergs stāstīja, ka rakstu par paskarti izlasījis kādā laikrakstā un nolēmis to iegādāties. Viņš sacīja, ka līdz šim nav kolekcionējis pastkartes un arī turpmāk līdzīgus pirkumus neplāno. Uzņēmējs vēl nezinot, kur glabās vērtīgo pirkumu, taču neilgi pēc pirkuma pieļāva, ka to varētu uzticēt kādai no Londonas bankām.

Latvieši izceļas 100 metru stafetē


Foto: DELFI

Latvija 2008. gada oktobrī sasniedza jaunu Ginesa pasaules rekordu kategorijā "Vislielākais dalībnieku skaits, kas 24 stundās piedalās 100 metru stafetes skrējienā".

Stafete, kas bija iecerēta kā dāvana Latvijai dzimšanas dienā, ilga 24 stundas - no 18. oktobra plkst. 11.00 līdz 19.oktobra plkst. 11.00. Pasākums norisinājās Rīgā, stadionā Daugava.

Mēģinot pārspēt reģistrēto Ginesa pasaules rekordu attiecībā uz 100 metru stafetes skrējienu dalībnieku skaitu, kas piederēja Singapūrai, stafetes skrējienā piedalījās 3807 cilvēki no visas Latvijas un arī ārzemēm.

Garākā šašlika rekords pieder Latvijai


Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērnā gada 18. jūnijā Jāņu ielīgošanas pasākuma ietvaros pie tirdzniecības, modes un izklaides centra Rīga Plaza tika īstenotas kārtējās latviešu ambīcijas dīvainu rekordu sasniegšanā - šoreiz tika izgatavots un nogaršots pasaulē garākais šašliks, kura garums bija 141 metrs.

"Tā kā šašliks jeb cepamgaļa sen ir kļuvusi par neatņemamu Līgo svētku un visas vasaras sastāvdaļu teju visiem Latvijas iedzīvotājiem, nolēmām nepalikt malā un Jāņus ielīgot tā pamatīgi - pārspēsim iepriekšējo pasaules rekordu un garāko šašliku cepsim tepat Latvijā!" toreiz aicināja Rīga Plaza vadītāja Iveta Priedīte.

Nepārspētais skeitbordists

Foto: F64

Ginesa rekordu grāmatā godpilna vieta ir skeitbordistam Jānim Kuzminam, kurš 2011. gadā 50 konusu slalomā finišēja ar pasaulē ātrāko rezultātu - 10,2 sekundes.

Jānim pieder arī Ginesa rekords 100 konusu slalomā, jo šo distanci viņš 2010. gadā pasākuma Nike Riga Run ietvaros veica 20,77 sekundēs.

Arī pārējo Jāņa Kuzmina sasniegumu saraksts ir ievērības cienīgs - 2007. gada pasaules čempions, 2010. gada pasaules vicečempions un 2011. gada Eiropas čempions skeitborda slaloma disciplīnā.

Latvieši notiesā tonnām rasola



2002. gada 1. septembrī Ķīpsalas izstāžu centrā pusstundas laikā notiesāti 3280 kilogrami rasola. Pasākums, kas tika rīkots par godu uzņēmuma
Spilva
desmit gadu jubilejai, sasniedzis Ginesa rekordu, jo līdz šim pasaulē lielākie salāti pagatavoti Ņujorkā, ASV. Tie bija Cēzara salāti, kas svēra 2,5 tonnas.

Rasola gatavošanu vēroja liels pulks interesentu. Vairāk kā 1000 cilvēku nācās palikt aiz Ķīpsalas izstāžu centra durvīm.

Pirms rasola pagatavošanas uz Ķīpsalas izstāžu kompleksu tika nogādātas aukstuma iekārtas, rasola sastāvdaļas un svari, uz kuriem uzstādīs milzu bļodu.

Tāpat tika uzstādīta skatuve, un izvietoti vairāk nekā 150 galdi un soli plānoto 3000 - 4000 viesu uzņemšanai.

Trīs tonnas smagais rasols tika pagatavots no 940 kilogramiem vārītu un mizotu kartupeļu, 340 kg vārītu un mizotu burkānu, 560 kg desas, 6000 vārītu olu, 200 kg konservētu zaļo zirnīšu, 310 kg marinētu gurķu, 15 kg sāls un 500 kg majonēzes.

Santa Klauss saņem visvairāk vēstuļu

Foto: LETA
2011. gada decembrī no Ginesa rekordu grāmatas tika saņemts apstiprinājums, ka Latvijā ir uzstādīts jauns Ginesa rekords "Visvairāk vēstuļu Santa Klausam 24 stundās".

Rekords tika orgaznizēts 10. un 11.decembrī Rīgā, Galerijā Azur, kur tika uzrakstītas 1555 vēstules. Pasākumā piedalījās pats Pasaules galvenais Santa Klauss no Lapzemes (attēlā).

Pasākuma dalībnieki reģistrējās žurnālā, kas tika nosūtīts uz Ginesa rekordu grāmatu. Visiem vēstuļu rakstītajiem tika izsniegti sertifikāti par piedalīšanos rekorda uzstādīšanā.
Iepriekšējais rekords piederēja Austrālijai, kur pirms gada diennakts laikā tika uzrakstītas 1013 vēstules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!