Foto: Kriša Ēlerta "Twitter" profils
Ceturtdienas, 5. septembra, vakarā Latvijas Nacionālajā operā (LNO) norisinājās operas nama 150 gadu jubilejas koncerts un svinīgajam notikumam veltīta pieņemšana, un īpašu uzmanību tajā izpelnījās māksliniece Katrīna Neiburga (attēlā centrā), kura pasākumu apmeklēja krekliņā ar provokatīvu uzrakstu.

Uz grezno pasākumu Neiburga bija ieradusies visnotaļ ikdienišķā apģērbā - džinsu biksēs un baltā krekliņā, bet tieši viņas tērps kļuva par apspriestāko tematu svinīgajā pieņemšanā, jo krekliņu rotāja uzraksts "Grende, atkāpies!".

Pēc pēdējā laika plašu rezonansi guvušajiem notikumiem ap Kultūras ministrijas ierosināto līdzšinējā vadītāja Andreja Žagara gaidāmo atstādināšanu no amata Neiburgas žests guvis plašu atsaucību, un daudzi kultūras dzīves interesenti atzinuši, ka  māksliniece uzskatāma par "dienas varoni".

Jau vēstīts, ka ceturtdienas rītā no dalības Operas svinīgajā pasākumā atsacījās Valsts prezidents Andris Bērziņš - prezidenta kanceleja norādīja, ka šāds lēmums pieņemts personisku iemeslu dēļ, bet tiek pieļauts, ka Bērziņš šādā veidā nolēmis protestēt pret jezgu ap Operas vadītāja amatu.

Augusta beigās tapa zināms, ka Kultūras ministrija konkursa rezultātā lēmusi, ka LNO valdi Žagara vietā turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, taču Maskats publiski paziņoja, ka no amata atsakās.

Savukārt Kultūras ministrija vēlāk pavēstīja, ka apsver iespēju izsludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu.

Iepriekšējam LNO valdes vadītājam Žagaram piedāvāts LNO padomnieka amats, lai nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu.

Kamēr operas arodbiedrību pārstāvji uzskata, ka Žagara nomaiņa "ieviesīs pārmaiņas, kas sen vajadzīgas", Žagaru LNO valdē atbalsta gan ārpus Latvijas robežām, gan ilggadēji operas sponsori, gan vairāki LNO solisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!