Foto: AFP/Scanpix
Pasaules vēsture zina daudzus slavenus dzīvniekus – no Maķedonijas Aleksandra zirga Bucefala līdz pirmajai klonētajai aitiņai Dollijai, taču laiki mainās un arī slava iegūstama aizvien dažādākos veidos.

Šajā sakarā ārvalstu zoologi apkopojuši sarakstu ar astoņiem šobrīd pasaulē slavenākajiem dzīvniekiem, kas veidots, balstoties galvenokārt uz biežumu, cik šie zvēri tiek pieminēti masu medijos.

Šķielējošais oposums Heidija

Šobrīd par slavenāko dzīvnieku pasaulē var uzskatīt šķielējošo oposumu Heidiju no Leipcigas zooloģiskā dārza, kurai sociālajā tīklā Facebook jau ir vairāk nekā 40 000 oficiāli reģistrētu fanu. Jau pirms tam, kad Heidija tika izlaista publiskai apskatei, viņas fotogrāfija žurnālā Bild izraisīja sensāciju, kas nav rimusi vēl līdz šim. Tiesa, Heidijas anomālijā vainojami cilvēki - iepriekšējie saimnieki esot par viņu slikti rūpējušies un nabadzīte sākusi šķielēt nepareizas barības dēļ.

Vladimira Putina kuce Konija Polgreiva

2000. gadā šo labradoru retrīveru šķirnes suni Putinam uzdāvināja Krievijas armijas ģenerālis Vladimirs Šoigu, un kopš tā laika Putins suni nereti ņem līdzi pat uz oficiālām valsts vizītēm. Šobrīd gan par "Krievijas pirmo dzīvnieku" uzskatāms formālā prezidenta Dmitrija Medvedeva kaķis vārdā Дорофей, tomēr, ņemot vērā faktu, ka Putins ir reālais valsts pārvaldītājs, eksperti priekšroku dod tieši Konijai.

Berlīnes talismans - polārlācis Knuts

Knuts dzimis 2006. gada 5. decembrī, bet uzreiz pēc dzemdībām māte no mazuļa atteicās, tāpēc viņu uzaudzināja Berlīnes zoodārza darbinieki. Pat dzīvnieku aizstāvji aicināja mazuli nemocīt un viņu iemidzināt, tomēr sabiedriskā doma bija lācēna pusē un aktīvisti izvērsa masveida demonstrācijas Knuta aizstāvībai, izveidojot savdabīgu kustību "knutomāniju". Šobrīd lācēns ir kļuvis par Berlīnes simbolu, piesaista neskaitāmus tūristus un ir kļuvis arī finansiāli izdevīgs.

Imperatorpingvīns Nilss Olafs

Šis karaliskais pingvīns, kurš kopš 1973. gada ir ieskaitīts Norvēģijas karaliskās gvardes rindās kā vecākais seržants, dzīvo Edinburgas zooloģiskajā dārzā. Savukārt 2008. gadā ar Norvēģijas karaļa Haralda V atbalstu pingvīns tika iecelts bruņinieka kārtā, bet viņa vārda izcelsme saistāma ar iepriekšējo Norvēģijas karali Olafu V.

Jaunzēlandes aita Šreks

Šreks ir kastrēta vīriešu kārtas aita, kura starptautisku uzmanību izpelnījās 2004. gadā, kad viņai sešus gadus pēc kārtas mistiskā veidā bija izdevies izvairīties no apcirpšanas. Merino aitas parasti tiek cirptas reizi gadā, taču Šrekam no šīs eksekūcijas izdevās paglābties, ilgstoši slēpjoties tumšās kalnu alās un dziļās aizās.

Kad 2004. gada 15. aprīlī Šreku beidzot notvēra, profesionāls cirpējs aitu apcirpa 20 minūšu laikā. Cirpšana tika rādīta nacionālajā televīzijā, un izrādījās, ka no Šreka tika nocirpti 27 kilogrami vilnas - no šāda daudzuma iespējams pagatavot apģērbu 20 cilvēkiem.

Neapmierinātā zivs - lāse

Zivs - lāse (Psychrolutes marcidus), kas pie Austrālijas un Tasmānijas krastiem mīt 600 līdz 1200 metru dziļumā, sava nepievilcīgā izskata dēļ nereti tiek dēvēta par vienu no kroplīgākajiem dzīvniekiem, kādi vien mitinās uz mūsu planētas. Zinātnieki šīs zivs "neapmierināto" sejas izteiksmi skaidro ar to, ka tā sauktā starporbītu telpa viņai ir platāka nekā acs diametrs.

Neglītākais suns pasaulē Ags

Lai gan ASV un citviet pasaulē ik gadu notiek neglītāko suņu konkursi, eksperti tomēr parasti ir vienprātīgi, ka no visiem neglīteņiem pats atbaidošākais ir eksemplārs vārda Ags. Viņš ir kaulains, mūžam izvalbītām acīm un šķību žokli, tāpēc ļoti ilgu laiku pavadīja dzīvnieku patversmē. Tomēr atradās ģimene, kas suņa pieķeršanos vērtēja augstāk par viņa izskatu, un tagad Ags dzīvo laimīgā četru cilvēku ģimenē.

Pravietiskais astoņkājis Pauls

Lai gan pasaules slavenākais astoņkājis Pauls, kurš pagājušajā gadā nonāca visas pasaules uzmanības centrā, kad precīzi prognozēja Dienvidāfrikā notikušā Pasaules kausa futbolā spēļu rezultātus, cienījamajā divarpus gadu vecumā 26. oktobrī nomira, viņš vēl joprojām tiek uzskatīts par ļoti ietekmīgu personību, un viņa slavas gājiens turpinās arī pēc dzīvnieka nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!