Foto: F64

Sociālajā tīklā Twitter jaunā gada sākumā uzsākta parakstu vākšana pret finanšu ministra Einara Repšes (attēlā) bēdīgu slavu iemantojušo ādas uzvalku, no kura pēdējo mēnešu laikā amatpersona kļuvusi nešķirama.

Parakstu vākšanas iniciators Kristaps Stirna savā aicinājumā raksta, ka Repšem "jāizbeidz apkaunot mūsu valsti" un beidzot jāatsakās no ādas uzvalka, un šo uzsaukumu vienas dienas laikā virtuāli parakstījuši vairāk nekā 120 cilvēku.

Politiķa ekstravaganto tērpu aizvadītā gada nogalē asi kritizēja arī partijas Tēvzemei un Brīvībai/LNNK valdes priekšsēdētājs un Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle, kurš pauda uzskatu, ka Repšes uzvedības stils pasaulē neraisa tās pozitīvākās emocijas.

"Es arī esmu bijis finanšu ministrs, un tas maina jūsu dzīvi, tāpat kā premjera amats. Jūs pārstāvat valsti. Ir svarīgi, kādas kurpes jums kājās un kādu cepuri valkājat. Ir jāsaprot, kā jūs drīkstat ģērbties un kā attiekties pret šīm lietām. Būdams ilgus gadus centrālās bankas vadītājs, Repše nevar nezināt, kāda ir finanšu pasaules etiķete," laikrakstam Neatkarīgā savu nostāju pauda Zīle.

Repše tumši svītrotajā modes nama Frazzo vadošā dizainera Aleksandra Pavlova radītajā uzvalkā pirmoreiz valdības sēdē parādījās aizvadītā gada septembra sākumā, un kopš tā laika tam uzmanību pievērsusi ne tikai pašmāju politiskā elite, mediji un sabiedrība, bet arī ārvalstu eksperti.

29. decembrī tas pieminēts arī analītiskā izdevuma Business New Europe internetā publicētajā Latvijas ekonomisko procesu analīzē.

"Ministru prezidents Valdis Dombrovskis var izskatīties kā cilvēks, kurš atnācis salabot jūsu datoru, taču viņa āriene slēpj apņēmīgu un inteliģentu politisko pārvaldnieku, kuram kaut kādā veidā izdevies iegūt Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Savienības uzticību, kaut arī finanšu ministrs Einars Repše, tiekoties ar šiem cilvēkiem, nelokāmi turpina valkāt savu dīvaino trīsdaļīgo ādas kostīmu ar gaišajām strīpām. Repšes centieni reformēt Latvijas bezcerīgo nodokļu iekasēšanas sistēmu ir daudz slavējamāki nekā viņa stila izjūta," teikts starptautiskajā apskatā.

Kamēr politiķa ģērbšanās stils tiek apspriests gan Latvijā, gan pasaulē, pats Repše no jebkādiem komentāriem par savu garderobi ir atsacījies, skaidrojot, ka viņa apģērbs nekādā veidā neskar viņa darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!