Foto: Privātais arhīvs
Vācijas kanclere Angela Merkele nesen pārsteidza sabiedrību, aicinot futbolistus atzīt savu homoseksualitāti, ja tāda ir. Iespējams, atsaucoties uz politiķes teikto, futboliste Svenja Grasata (attēlā) atklāja, ka patiesībā ir vīrietis.

Trīsdesmit sešus gadus vecā Grasata, kura līdz šim spēlēja vienā no zemākajām divīzijām, izdevuma Bild žurnālistiem paziņojusi, ka piedzimusi kā vīrietis un ilgi saukta nevis par Svenju, bet par Svenu.

Spēlēt futbolu Svens sācis, vēl būdams vīrietis, kādā no Ziemeļreinas-Vestfālenes komandām. Viņa sekmes bija tik labas, ka par jauno futbolistu savulaik nopietni ieinteresējās Dortmundes klubs Borussia.

Tomēr Dortmundes komandas talantu medniekiem nebija ne jausmas, ka perspektīvais puisis sevi izjūt kā sievieti.

"Jau vecākajās klasēs sapratu, ka mans ķermenis pilnīgi neatbilst manām iekšējām izjūtām. Slepenībā sāku pielaikot sieviešu kleitas. Vēl joprojām atceros neveiklības sajūtu, kad vienaudži mani pieķēra sieviešu zeķēs," izteikusies Svenja.

Svens tā arī nekļuva par profesionālu futbolistu, ilgi nostrādāja rūpnīcā par mehāniķi un nevienam neatklāja savas patiesās izjūtas. 2006. gadā viņam piedāvāja augsti apmaksātu amatu autobūves uzņēmuma Porsche filiālē Dubajā. Tur viņš pieņēma lēmumu, atgriezies Vācijā, iziet hormonterapijas kursu.

Kopš tā brīža Svens sāka pārvērsties par Šanju Svenju Grasatu; viņa ķermeņa formas sāka kļūt sievišķīgākas, bet krūtis piebrieda līdz otrajam izmēram.

Kā izteikusies Svenja, pārmaiņas bijušas arī psiholoģiskas: "2010. gadā es jau izskatījos un jutos kā sieviete praktiski visos aspektos. Pēc attiecīgā ārstu un psihologu slēdziena es saņēmu dokumentus, kas apliecina, ka tagad oficiāli esmu sieviete."

Tai pašā gadā jaunradītajai sievietei izdevās iegūt licenci, kas ļāva spēlēt futbolu sieviešu komandās. Savukārt vēl pēc dažiem mēnešiem notiks izšķirošā dzimuma maiņas operācija. Vienīgais, kas Svenju sarūgtina, ir tas, ka hormonu terapija pasliktina viņas spējas futbola laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!