Foto: F64

Tieši pirms 20 gadiem toreizējie PSRS vicečempioni Rīgas Dinamo hokejisti Kalgari aizvadīja pirmo no septiņām spēlēm sērijā pret Nacionālās Hokeja līgas (NHL) klubiem. Pirmo reizi spēlējot pret NHL komandu, Dinamo 1988. gada 27. decembrī nospēlēja neizšķirti pret vēlākajiem Stenlija kausa ieguvējiem tajā sezonā – Flames 2:2.

Rīdzinieki šajā braucienā Ziemeļamerikā zaudēja Edmontonas Oilers ar 1:2, Vankūveras Canucks ar 1:6, Čikāgas Blackhawks ar 1:4 un Sentluisas Blues ar 0:5, taču uzvarēja Veina Grecka pārstāvēto Losandželosas Kings ar 5:3 un Minesotas North Stars ar 2:1.

Dinamo komandā šajās spēlēs piedalījās abi pašreizējie Latvijas izlases treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš, vārtus sargāja Artūrs Irbe, kurš četrās spēles tika atzīts par labāko savā komandā, uzbrukumā cīnījās gan Aleksandrs Beļavskis, gan Aleksandrs Kerčs. Komandas galvenais treneris šajās spēlēs bija Vladimirs Jurzinovs, taču no Maskavas bija piekomandēti vairāki hokejisti no turienes Dinamo un tā galvenais treneris Jurijs Moisejevs.

Rezultatīvākie komandā šajās septiņās spēlēs ar četriem punktiem (1+3) bija sezonas līderis Rīgas komandā Beļavskis un Maskavas Dinamo spēlētāji Anatolijs Semjonovs, un Andrejs Lomakins. Neviens no spēlētājiem neguva vairāk par vieniem vārtiem.

Kā pēc turnejas rakstīja avīze Padomju jaunatne, tad par uzvaru pienācās 300, par neizšķirtu 150, bet par piedalīšanos spēlē - 50 dolāru katram hokejistam. Daļa no šīs naudas tika atskaitīta PSRS sporta komitejai. Kopumā šajā turnejā Dinamo nopelnīja 240 000 dolāru.

Tikai vēlāk - 1989. un 1990. gada rudenī Rīgā viesojās attiecīgi Vašingtonas Capitals un Monreālas Canadiens (video). Pirmais Latvijā izaugušais NHL spēlētājs Helmuts Balderis (attēlā) vēl nebija debitējis North Stars sastāvā, bet vienīgā Latvijas hokeja saistība ar NHL pirms 20 gadiem bija 1975. gadā Filadelfijas Flyers draftētais Dinamo aizsargs Viktors Hatuļevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!