Foto: LETA
3. februārī Rīgas Krematorijā notika atvadīšanās no mūžībā aizgājušā mūziķa Mārtiņa Freimaņa – teikt pēdējos vārdus māksliniekam bija ieradušies arī daudzi pašmāju šovbiznesa pārstāvji, bet daļa no viņiem bija tērpta šim pasākumam neadekvāti.

Sarunā ar izklaides portālu Mango viena no zināmākajām Latvijas etiķetes ekspertēm Aija Strautmane atzina, ka lielākā daļa izvadīšanas viesu bijuši tērpti atbilstoši un salīdzinoši labi šim notikumam un laika apstākļiem, tomēr starp sērotājiem izceļami arī daži neveiksmīgi etiķetes piemēri.

Kritiskus vārdus Strautmane velta grupas Cosmos dalībniekam Jurim Lisenko (attēlā), kurš atvadu pasākumu apmeklēja kopā ar pavadoni, norādot, ka gaišo bikšu vietā mūziķim vajadzējis vilkt tumšas bikses, bet koši rozā šalli labāk atstāt mājās.

Arī Lisenko pavadone pieļāvusi kļūdu, izvēloties pārlieki īsus mini svārciņus un uz galvas "uzliekot kūku", kas esot "galīgi šķērsām.

"Kapos cilvēkiem nevajadzētu demonstrēt savu esību un būtību. Tā nav īstā vieta, kur jādemonstrē savs īpašais stils un mode, bet daži to ir aizmirsuši. Uz kapiem mēs dodamies, lai atdotu pēdējo godu aizgājējam, tāpēc ir jāizvēlas melns apģērbs, kas simbolizē tumsu un nāvi. Atvadas ir svinīgs pasākums, un uz to arī ir jāģērbjas svinīgi. Bēres nav modes skate," skaidro eksperte, un izsaka izbrīnu, ka neviens no sērotājiem nebija ieradies "ar bobi padusē".

Vairāki no sērotājiem acis slēpa aiz saulesbrillēm, un to Strautmane vērtē kā zināmā mērā necieņu pret aizgājēju. "Šīs lielās, melnās brilles ir paņemtas no Holivudas pasākumiem, no kuriem mēs vispār pārāk ietekmējamies. Ja būtu bijusi spilgta saule, tam būtu kaut kāds izskaidrojums, bet diena bija apmākusies," vērtē eksperte.

Apgalvojums, ka, iespējams, tādā veidā daļa no sērotājiem vēlējās slēpt asaru pēdas, kritiku neiztur. "Bērēs nav jāslēpj saraudātās acis. Pieklājīgs cilvēks saulesbrilles noņem, pat satiekot uz ielas paziņu, un bēres nav izņēmums. Guntars Račs, piemēram, ir ļoti atbilstoši tērpts, bet tās brilles visu bojā. Cik zinu, viņam nekādu problēmu ar redzi nav."

Viena no pamanāmākajām kļūdām, ko pieļāva daudzi atvadu pasākuma apmeklētāji, bija atvērtas virsdrēbes. "Pie kapiem vēderu neviens vaļā netur. Aizpogātas virsdrēbes ir cieņa pret sevi un citiem - nevajag demonstrēt to, kas ir zem mēteļa," pamāca Strautmane.

Kā piemēru tam, kā noteikti nevajadzētu tērpties uz bēru pasākumu, etiķetes eksperte min kroga Pieci vilki īpašnieku Uno Vilku. "Ja viņam būtu kovboja cepure, tad viņš varētu tēlot švaku šerifu. Tas ir ārpus jebkuras kritikas, un izskatās, ka šis ir tas gadījums, kad cilvēkam vienkārši gribējis sevi parādīt."

Vairāki Mārtiņa piemiņas viesi pirms un pēc atvadām no mūziķa pie sēru nama steidza uzsmēķēt, un arī šāda uzvedība, atrodoties kapu teritorijā, neatbilstot etiķetes normām.

"Latvijā nedrīkst pīpēt pat desmit metru attālumā ap skolām. Uz sēru namu neattiecas citi noteikumi - tas atrodas kapu teritorijā, un ir jāievēro kaut kādi noteikumi. Smēķēšana sēru nama tuvumā nav attaisnojama," skaidro Strautmane, īpašu kritiku veltot aktierim Harijam Spanovskim.

"Viņš ir atpalicis bērnībā. Pa visām varītēm viņš vēlas būt špocīgs, bet šī patiešām nav īstā vieta, kur uzvesties jokaini un demonstrēt sevi," kritiska bija Strautmane.

Tāpat etiķetes eksperti nedaudz izbrīnījuši tie atvadu apmeklētāji, kuri sēru namā ieradās džinsos. "Džinsus tomēr uz šādiem pasākumiem vilkt nevajadzētu. Daudzi no viņiem ir mākslinieki, bet savu mākslu viņi var demonstrēt uz skatuves, nevis bērēs. Nevajag jaukt mākslu ar dzīvi," dusmojas Strautmane.

"Iespējams, ka grupas Musiqq puiši no džinsiem neizkāpj, pat ejot gulēt, un, iespējams, ka viņi pirms tam vispār bērēs nav bijuši un vienkārši nezina, kā šādos gadījumos ir jāģērbjas. Nevajag uz katrām bērēm pirkt jaunu tērpu, bet kaut kādas pamata normas ir jāievēro," atzīst etiķetes eksperte un izsaka cerību, ka jaunās paaudzes mūziķi citu reizi padomās un painteresēsies, kā ir jāģērbjas uz bērēm.

Kā perfekti un atbilstoši pasākumam tērptus Strautmane uzteic mūziķi Andri Kiviču un režisoru Igoru Lingu, kuri, neraugoties uz to, ka ir mākslinieki, ir pratuši saģērbties kā pieklājas, kā arī Radio SWH "balsi" Andri Freidenfeldu jeb Fredi ar pavadoni.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!