Foto: Vida Press

Arī Latvijas iedzīvotāji jau labu laiku atbrīvojušies no aizspriedumiem par to, ka tetovējumi piederas tikai jūrniekiem un cietumniekiem – nu jau teju katrs modernais latvietis var palepoties ar vismaz vienu tetovējumu.

Taču daudzi joprojām svārstās starp vēlmi tetovēties un bailēm, ka uz ādas uzzīmētais ar laiku kļūs smieklīgs, apniks vai pat traucēs. Lai lēmumu tetovēties nekad nenāktos nožēlot, talkā nāk Rebel Tattoo Riga tetovētāja Regina Renjute, atklājot desmit kļūdas, kuras cilvēki mēdz pieļaut, izvēloties tetovējumu.

Akla uzticēšanās draudzenei

Tas, ka kāds draugs jūsmo par kādu konkrētu tetovētāju, nenozīmē, ka šis nu būs ideālais meistars visam draugu bariņam. "Meistars ir jāizvēlas pēc portfolio un atsauksmēm. Nekad neizvēlaties meistaru, neapskatot viņa darbus un balstoties tikai uz viņa pieredzi gados vai draudzenes teikto.

Draudzene varbūt būs apmierināta ar viņa uztaisīto 1x1 centimetru lielo sirsniņu, taču tu vari vilties, uztaisot pie viņa lauvas portretu, jo izrādās, ka šis mākslinieks māk taisīt tikai labas sirsniņas," uzsver Renjute.

Kapeiku skaitīšana

Mēdz teikt, ka skopais maksā divreiz, jo lietas, kas maksā dārgāk, kalpos ilgāk. Tetovējums ir tā lieta, uz kuru noteikti nevajag censties ietaupīt, jo tas būs jānēsā tieši visu mūžu.

"Nemeklē lētāko meistaru. Tetovējums nevar būt lēts. Vidēja minimālā cena tetovējumam solīdā salonā ir 40 līdz 50 eiro un vidējā stundas cena pie laba meistara ir 50 līdz 70 eiro," ar cenām iepazīstina šī biznesa pazinēja.

Higiēnas ignorēšana

"Neriskē ar savu veselību un netaisi tetovējumus mājas apstākļos. Tas ir vairāk nekā bīstami, jo cilvēki neapzinās, cik ļoti viegli ir saķert tādas slimības kā HIV, hepatīts vai dažādas infekcijas.

Ar to, ka meistars izmanto vienreizējas adatas nepietiek, lai padarītu visu tetovēšanās procesu sterilu. Taisot tetovējumus mājās, cilvēki spēlē laimes spēli ar 50% varbūtību saglabāt savu veselību," baiso realitāti atklāj Renjute.

Neuzticēšanās

"Ja esat izvēlējušies savu meistaru, uzticieties viņam, taču neļaujiet viņam pārlieku uzspiest savu viedokli. Ja meistars iesaka izvēlēties citu vietu, uz kuras veikt tetovējumu, taisīt tetovējumu lielāku mazāku, izmainīt tā dizainu un tam visam ir pamatojums, tad uzticieties profesionāļa viedoklim. Uzticēšanās ir pamats maksimāli veiksmīgai sadarbībai," pamāca Renjute.

Vēlēšanās vienkārši "kaut kur" uztetovēt "kaut ko"

"Nākot pie meistara jums vajadzētu būt skaidrai idejai par to, ko vēlaties tetovēt. Tam nav obligāti jābūt jau gatavam dizainam, bet tīri idejai, jo meistaram tas ir kā atsperes punkts pēc kura vadīties, lai izveidotu jums piemērotu skici," atklāj tetovēšanas meistare.

Viņa atklāj, ka tas ir stereotips, ka uz salonu jānāk ar jau gatava tetovējuma paraugu. "Pietiks arī ar savu iztēli, fotogrāfijām, zīmējumiem, statuju attēliem, gleznām, žurnāliem vai jebko citu, lai paskaidrotu meistaram, ko vēlaties redzētu uz savas ādas," stāsta Renjute.

Arī viņas praksē ik pa laikam sanākot sastapties ar cilvēkiem, kuri atnāk uz salonu, nezina, ko vēlas tetovēt, un domā, ka tetovētājs pats viņiem piedāvās jau gatavu ideju. Tā nenotiekot.

"Katram cilvēkam tiek taisīts individuāls dizains, tāpēc neizlēmīgi klienti tiek sūtīti mājās ar uzdevumu padomāt par to, ko viņi īsti vēlas," atklāj Renjute.

Sapņu ķērāji, spalvas, putni un "Stay strong"

Arī tetovējumu ziņā ik pa brīdim uznāk kāds modes vilnis, kura iespaidā bariem ļaužu dodas uz saloniem iegūt vienu un to pašu zīmējumu, kas drīz vien jau zaudēs aktualitāti. Ikviens atceras bēdīgi slavenos hieroglifus, kurus ļaudis masveidā tetovēja pirms gadiem piecpadsmit, tāpēc svarīgi neiekrist uz kaut ko, kas aktuāls šodien, bet var likties lēts un muļķīgs rīt.

"Vēlreiz apdomājiet tetovējuma dizainu un netaisiet gada populārākos tetovējumus. Pēdējo pāris gadu laikā milzīgu popularitāti ir ieguvušas latviešu zīmes, sapņu ķērāji, bezgalības zīmītes, spalviņas no kurām izlido putni vai slaveni angļu citāti "Stay strong", "Only God can judge me" un tā tālāk," atklāj Renjute.

Viņa pieļauj iespēju, ka visu iepriekš uzskaitīto, izņemot varbūt latviešu zīmes, pēc pāris gadu desmitiem nāksies pārveidot, jo tas būs izgājis no modes. Kā bēdīgi slavenu piemēru viņa min deviņdesmito gadu hitu - tribal stila tetovējumus.

Arī tie savulaik tika reprezentēti kā īpašas individualitātes un spēka simboli, bet mūsdienās tribal tetovējumu nēsātāji nez kāpēc šo spēka simbolus izvēlas pārtaisīt.

Nepareizās vietas izvēle

"Ja jums ir maz tetovējumu un vēlaties zīmējumu uz kakla, sejas vai plaukstām, pastāv liela varbūtība, ka meistars jums liks izvēlēties citu ķermeņa daļu, kuru aptetovēt.

Iemesls tam, kāpēc lielākā daļa meistaru neuzņemas tetovēt tik atklātas ķermeņa zonas, ir tāpēc, ka tā ir ļoti liela atbildība. Bieži vien klienti neapzinās to, ka tetovējumi šādās ķermeņa zonās var būtiski ietekmēt viņu statusu darbā vai darba meklēšanu.

Tetovējums ir permanentas izmaņas ārējā izskatā, un tas viennozīmīgi radīs izmaiņas tajā, kā jūs uztver apkārtējie cilvēki. Tāpēc iesaku apdomāt, vai jūs tiešām esat pārliecināti, ka šādas izmaiņas ārienē neietekmēs jūsu dzīvi arī pēc desmit un piecdesmit gadiem," pamāca zinātāja.

Tetovēšanās kā ballītes sastāvdaļa

"Nenāciet uz tetovēšanos alkohola reibumā vai dienu pēc ballītes. Meistars var jums atteikt savos pakalpojumos, jo alkohols liek tetovējumam vairāk asiņot, padarot tetovēšanās procesu grūtāku, kā arī dzīšana var būt problemātiska, un tetovējums var izskatīties slikti pēc sadzīšanas.

Taču pats galvenais faktors tam, kāpēc nenākt uz salonu reibuma stāvoklī, ir tas, ka tādējādi bieži tiek pieņemti nepareizie lēmumi. Ir gadījies atrunāt cilvēkus, kuri grib sev uztetovēt lietas, kuras nākamajā dienā nožēlos," pieredzē dalās Renjute.

Pakļaušanās omīšu aizspriedumiem

"Mūsdienās vairs nav tik ļoti aktuāli taisīt tetovējumu ar nozīmi. Arvien vairāk cilvēki no sākuma sāk domāt par ķermeņa vietu, uz kuras viņi vēlās tetovējumu, un tikai pēc tam šai vietai pielāgot pašu tetovējumu.

Cilvēki sāk izvēlēties dizainus, kas piestāv viņu formām, ķermeņa kopējam izskatam," atklāj māksliniece, pastāstot, ka ir mākslinieki, kuri ar ģeometriskām formām, kurām nav īpašas nozīmes, uz ķermeņa var izveidot fantastikus darbus.

"Taisīt tetovējumus ar nozīmi, manuprāt, ir stereotips, kas ir saglabājies no laikiem, kad vieglas uzvedības sievietēm tetovēja lilijas un jūrniekiem obligāti bija jābūt enkuram. Tagad tā vairs nav, un meitenes var tetovēt lilijas, puiši, kuri nav jūrnieki, tetovē enkurus, un tas viss ir pilnīgi normāli.

Protams, ja cilvēks nokļūst cietumā, tad tur ir pavisam cita tetovēšanās pasaule, kur katram tetovētam punktam ir sava nozīme, taču tas ir atsevišķs stāsts," neļauties stereotipiem mudina Renjute.

Pārliecība, ka visu var pārtaisīt

Tetovētāja uzsver, ka tetovējumu nekādā ziņā nedrīkst taisīt ar domu - "pēc pieciem gadiem jau varēs pārlaist pāri ko jaunu".

"Pie manis ir bieži nākuši pārtaisīt savas jaunības kļūdas - deviņdesmito gadu populāros tribal tetovējumus, mīļāko vārdus, kanji-ķīniešu hieroglifus vai ķeburus, kurus ir taisījuši "dzīvokļu meistari".

Taču jārēķinās, ka vārdam Anna, kas ir taisīts comic sans fontā pa visu rokas apakšdaļu ar lieliem, melniem burtiem, nevarēs pārtetovēt pāri divus baltus baložus, jo tetovējumam, kas tiek likts pa virsu vecajam, ir jābūt tumšākam, lai tas nosegtu jau esošo tetovējumu.

Bieži vien cilvēki neapzinās to, ka visu nav iespējams pārtaisīt par kaut ko citu," atklāj eksperte.

Vairāk par Renjutes darbību uzzināt var viņas Facebook lapā, kā arī apmeklējot salonu Rebel Tattoo Riga Miera ielā 7.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!