Foto: F64

Komentējot jezgu ap Mārtiņa Rītiņa pozēšanu ar beigtajām vārnām, Ēriks Dreibants (attēlā), kurš ir gan viens no Latvijā pazīstamākajiem pavāriem, gan ornitologs, min vairākus aspektus, kāpēc kolēģa rīcība, publicējot attēlu, nav bijusi īsti pareiza.

"Man kā pavāram un ornitologam nav lielu iebildumu pret medījamu putnu izmantošanu uzturā, taču, runājot par vārnām, ir vairāki "bet"," sarunā ar DELFI Izklaide par vārnu lietošanu uzturā spriež abu pušu eksperts. Viņš uzsver trīs nopietnus argumentus, kāpēc kolēģa Rītiņa rīcība nav bijusi īsti pareiza.

"Pirmkārt, arguments, ka vārnas ir ēdamas, jo, kā tiek apgalvots "vārnas ir kaitnieki", ir visai liela padomju laiku domāšana. Kā argumentu izmantot to, ka visus kaitniekus šaujam nost, ir apmēram tas pats, kas apgalvot, ka visi homoseksuāļi ir slimi.

Otrkārt, jāatceras, ka vārnas visu laiku pārvietojas. Tās ir klejotājas. Tas, ka vārna tiek nošauta, lauka malā ēdot graudus, neko nenozīmē, jo mēs nezinām, ko tā darījusi iepriekš. Varbūt tā barojas izgāztuvē un tikai nakti pārlaiž laukā pie graudiem?

Varbūt viņa nupat pie kāda Krievijas kara hospitāļa ēdusi atkritumus vai Baltkrievijā tīrumos saēdusies pesticīdus, kas citur Eiropā ir aizliegti? Ēdot savvaļā nomedītas vārnas, pastāv ļoti liels risks, ka var tikt nodarīts kaitējums veselībai. Jo tu esi tas, ko tu ēd.

Ja vārnas būtu speciāli audzētas nebrīvē ar mērķi piegādāt tās restorāniem, es labprāt nogaršotu. Bet citādi tas var būt bīstami," uzsver Dreibants. Kā trešo aspektu, kas viņu mulsinājis Rītiņa skandalozajā vārnu tvītā, Dreibants min foto ētiku kā tādu.

"Pats neesmu mednieks, bet man ir paziņas mednieki, un normāliem medniekiem pastāv ētika pret nošauto dzīvnieku. Neviens normāls mednieks nesēžas bildēties pie sava guvuma, vēl jo vairāk - negrābj nomedīto aiz rīkles un nepozē.

Mednieks pret nošauto dzīvnieku izturas ar cieņu, uzklāj uz brūces egļu zariņu, nevis pozē, sagrābjot aiz rīkles. Varbūt daži jaunie krievi, lai izrādītos nopozē ar medījumu, bet tas nepieder pie mednieka ētikas," skaidro Dreibants.

Viņš kā viens no pieredzes bagātākajiem Latvijas pavāriem vārnu vēl nekad neesot gatavojis un nedaudz pasmīn arī par Rītiņa argumentu, ka Latvijā it kā esot senas vārnu ēšanas tradīcijas.

"Senie latvieši varbūt arī ēda vārnas, bet tikai tad, kad akurāt nebija ko ēst. Ikdienas ēdienkartē vārnas diez vai jebkad ir bijušas. Kā saka - kad nav ko ēst, var arī vārnas ēst. Bet par tādām vārnu ēšanas tradīcijām Latvijā nekas nav dzirdēts," spriež pavārmākslas eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!