Foto: Facebook.com/xmetra/

Jaunā pašmāju māksliniece Mētra Saberova (attēlā), kura sabiedrības uzmanību pievērsa pirms pusotra gada, kad atklāja – viņa devusies uz Taizemi, kur veikusi sterilizāciju jeb olvadu nosiešanu. Tagad viņa atkal nonākusi ļaužu valodās.

Savā "Facebook" profilā Mētra pavēstījusi, ka viņai veikta jauna operācija – šoreiz viņa devusies uz Poliju, lai kļūtu par jaunavu.

"Man tikko veica himenoplastiku jeb jaunavības plēves rekonstrukciju. Kāpēc? Jo man patīk manas performances stulbums un absurds, un tā es vēlos parādīt milzīgo diskriminējošo spiedienu, kas jāiztur sievietei – palikt jaunavai vīriešu patēriņam," septembra beigās savā "Facebook" profilā vēstījusi Mētra.

Viņa skaidrojusi, ka šādas operācijas vairumā gadījumu tiek izmantotas, lai sievietēm un viņu ģimenēm palīdzētu izvairīties no sabiedrības pazemojuma par nevainības zaudēšanu pirms laulībām.

"Tāpat sievietes var atjaunot nevainības plēvi kā dāvanu mīļotajam vīram, un tādējādi piešaut papildu kaislību mīlas dzīvei," analizējusi Mētra, uzsverot, ka šādai operācijai nav medicīniska attaisnojuma – tā ir estētiskā ķirurģija.

Ar savu rīcību māksliniece vēlas pievērst uzmanību tādiem jēdzieniem kā nevainība un šķīstums, un tam, lai tiktu mazināta represīvā attieksme un gaidas, kurām sievietes tiek pakļautas vai pakļaujas pašas.

"Vai tagad es esmu vairāk iekārojama, kad man ir jauns ziediņš, ko noplūkt?" retoriski taujājusi Mētra un norādījusi – dzimumakts ar vīrieti nebūt nav vienīgais veids, kā zaudēt nevainību.

Video: Mētra intervijā portālam "Delfi" 2015. gada februārī.

"Padomājiet par jēdzieniem "zaudēt" un "atdot". Esmu patiesi sajūsmināta par iespēju veidot jaunus darbus šī projekta ietvaros," īsi pēc operācijas priecājusies Mētra, savā "Facebook" profilā ievietojot selfijus ar, kā pati raksturo, "nepabeigto vagīnas margrietiņas-klauna masku".

Viņa arī priecājusies, ka šo operāciju veikusi Polijā, kur nesen pieņemts daudz stingrāks likums par abortu veikšanu – lai gan varētu šķist, ka tam nav nekāda sakara, Mētra norādījusi, ka vīriešu noteikumi paģēr sievietēm būt perfektām un bez seksuālās brīvības, kā arī kontrolē viņu ķermeņus un dzīves. Dažas dienas pēc veiktās procedūras Mētra sajūsminājusies par kādu pavisam ikdienišķu sīkumu.

"Tā sajūta, kad tu šķaudi un jūti savu jauno jaunavības plēvi," pavēstījusi māksliniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!