Foto: Privātais arhīvs

Par vienu no populārākajām personām sociālajos portālos kļuvusi pievilcīgā fitnesa modele Karīna Akmens (attēlā), kura sacenšas arī bodibildingā figūras sadaļā. Neskaitāmas meitenes lūdz viņai padomus, kā iegūt tik nevainojamu augumu, un Karīna atklāj, ka tas nemaz nav tik sarežģīti, pie tam – augumu pilnībā pārveidot var ikviena sieviete, kā to savulaik izdarījusi arī pati Karīna.

Pusgada laikā pilnīgi transformēts ķermenis

 "Esmu bijusi aktīva visu dzīvi - kādreiz nodarbojos ar sporta aerobiku, pēdējos gadus biju aktīvi pievērsusies jogai, veģetāram uzturam un zaļai domāšanai, taču pusotru gadu atpakaļ sanāca joka pēc pamēģināt pastrādāt ar dzelžiem, un es iemīlējos šajā sportā.

Manī ātri pamanīja potenciālu, un jau pavisam drīz es nolēmu piedalīties sacensībās, sāku tām gatavoties. Šis sports iekļauj sevī pastiprinātu uzmanību uzturam, režīmam - pienācīgai atpūtai, un tikai tad tās ir nodarbības zālē.

Ja kāds no elementiem iztrūkst, rezultātu nebūs. Savs ķermenis te ir jāiepazīst, jāsaprot kā tas darbojas, kā ir veidots. Kopsummā sanāk, ka šajā sportā esmu tikai otro gadu," portālam DELFI Izklaide savu stāstu atklāj Karīna.

Kā izrādās, lai tiktu pie perfekta auguma, nav nepieciešama mūžība - ar attiecīgu darbu, tas viss iespējams pietiekami ātri. "Tas ir atkarīgs no sākumkapitāla. Ja sievietei ir daudz liekā svara vai ļoti disproporcionāli veidots augums, vajadzēs pastrādāt vairāk. Ja jau no dabas ir pietiekami estētisks augums, tad rezultāti būs redzami ātrāk.

Svarīgi visam pieiet ar saprātu, jo ir iespējams ēst pietiekami un garšīgi, reizē dedzinot taukus, bet var arī badoties, mocīt sevi, taču galu galā tikai vēl vairāk pieņemties svarā," skaidro Karīna.

Viņa uzsver - jo vairāk zini par pareizu ēšanu un trenēšanos, jo mazāk sanāks nopūlēties. "Ja sāk pareizi ēst un iekļauj vismaz trīs vai četrus treniņus nedēļā, jau pēc pāris nedēļām izmaiņas ir redzamas, bet pēc mēneša jau būs pirmie komplimenti no apkārtējiem. Pa pusgadu var pilnībā transformēt savu ķermeni," iedvesmo lieliskā auguma īpašniece.

Bijusi gan "apalīte" gan "kaulu kambaris"

Viņa pati šajā sportā ir tikai otro gadu, bet sacenšoties aizvadījusi vienu sezonu, taču jau var palepoties ar sasniegumiem.

"Manas pirmās sacensības bija 2012 NAC Latvia Open, kurā ieguvu pirmo vietu figūras kategorijā. Pēc tam ieguvu otro vietu Xpower turnīrā fitnesa kategorijā. Esmu ļoti apmierināta ar rezultātiem, jo sacentos ar sievietēm, kuras ir šajā sportā jau pat sešus, septiņus gadus.

Pašlaik gatavojos nopietnākām sacensībām- pasaules čempionātam ASV. Taču par savu lielāko sasniegumu uzskatu to, ka cilvēki man raksta, lai pateiktos par motivāciju, informāciju un iedvesmu.

Tas ir lielākais gandarījums- zināt, ka kāda meitene, pateicoties man, ir kļuvusi laimīgāka, slaidāka un skaistāka. Šīs vēstules un komentāri man pašai ir lielākā motivācija neapstāties un turpināt informēt sabiedrību par veselīgu uzturu un dzīvesveidu," gandarīta par atzinību ir jaunā sportiste.

Viņa atklāj, ka savulaik izgājusi cauri gan "apalītes" periodam, gan bijusi pavisam kalsna. "Pirms sāku nodarboties ar fitnesu, svēru vien 49 kilogramus, biju ļoti vāja un tieva.

Sliktākais tajā visā bija pašsajūta, tāds apātisks stāvoklis, bieži ģību, jo šis slaidums tika sasniegts pavisam neveselīgos veidos," stāsta Katrīna, kura tik kalsna kļuvusi pēc grūtniecības, 4 mēnešos zaudējot 18 kilogramus.

Tauki palīdz dedzināt taukus

Tagad pievilcīgā meitene uztur formu, ievērojot noteiktu ēšanas režīmu, kas gan nekādā ziņā nenozīmē badošanos - gluži otrādi - meitene ēd garšīgi un veselīgi.

"Mans režīms un treniņu plāns, kā arī diēta mainās atkarībā no tuvākajiem plāniem. Kad gatavojos sacensībām vai kādai svarīgai foto sesijai, diētā iekļauju daudz olbaltumvielas- vistu, tītaru, liesu liellopa gaļu, jūras veltes, zivis, vājpiena biezpienu, grieķu jogurtu.

Ogļhidrātus, piemēram, pilngraudu mannu, saldos kartupeļus, auzu pārslas, brūnos un melnos rīsus, ierobežoju līdz 80 -100 gramiem dienā. Vienmēr ēdu daudz zaļumus, ar augļiem gan neaizraujos.

Protams, ka par taukiem uzturā nedrīkst aizmirst - skan neticami, bet tauki palīdz dedzināt taukus. Manā uzturā ir Brazīlijas, lazdu, makadamijas un pekanrieksti, zemesriekstu sviests, kokoseļļa, linsēklu eļļa, tāpat arī šad tad olu dzeltenumi un kāda treknāka gaļa. No piena taukiem uzturā izvairos," savu stingro ēdienkartes variantu atklāj Karīna.

Starpsezonā un tad, ja gribas pieaudzēt masu, viņas ēdienkarte kļūst brīvāka. "Atļaujos diezgan daudz augļus, iekļauju ēdienkartē vairāk ogļhidrātus, olbaltumvielas samazinu līdz 100 gramiem. Strādāju ar lielākiem svariem un netaisu gandrīz nemaz kardio - tikai garas pastaigas," stāsta sportiste.

Īpašo ēšanas režīmu viņa apvieno ar treniņiem, nedēļā veicot četrus līdz piecus spēka treniņus, bet sešas dienas nedēļā pa 45 minūtēm ļaujoties kardioslodzei. Viņa gan uzsver, ka meitenei, kura vēlas lielisku augumu, bet negatavojas sacensībām, tik smagi treniņi gan nav nepieciešami - pietiek vingrot apmēram četras reizes nedēļā. "Ja vēl cilvēks ir aktīvs- pastaigājas, pavada laiku ārā, peldas, tad vēl jo labāk," teic Karīna.

Lācīšu Ķepainīšu diēta

Pievilcīgā fitnesa modele, protams, arī ir tikai cilvēks un godīgi atzīstas, ka reizēm sagrēkot sanāk arī viņai. "Gatavojoties pirmajām sacensībām, man bija dikti smagi brīži - es norāvos no diētas, sapirkos saldumus, apsēdos pie datora, sēdēju un vienkārši ēdu, ēdu, kamēr man bija jau slikti.

Es esmu atkarīga no saldumiem, īpaši šokolādes. Zemesriekstu sviests ar piena šokolādi un konfektes Lācītis Ķepainītis- tā ir mana vājība! Sliktākais, ka pēc šādas noraušanās es ļoti sev pārmetu un izjutu vainas sajūtu, taču labā ziņa pārējiem- ja par visu kārtīgi padomā un māk izskaitļot, arī saldumus var iekļaut savā ēdienkartē, protams, ka ne jau katru dienu, un ne tik, cik gribētos, bet tieši tik, lai varētu izbaudīt gan skaistu augumu, gan arī gardumus," atklāj Karīna.

Šobrīd Karīna gatavojos pasaules čempionātam bodibildingā un fitnesā, kas 20. Oktobrī notiks Dallasā, ieturot diētu un, kā pati skaidro "mēģinot kļūt pēc iespējas liesāka, tajā pat laika saglabājot muskuļus apjomīgus".

Viņa jau ceturto nedēļu ievēro stingrāku ēšana režīmu, un noturēties palīdz apziņa, ka drīz vien atkal varēs panašķoties, jo visu dzīvi jau diētu neievērosi. Diētu arī vieglāk pacietīgi ievērot, apzinoties, ka pašai būs prieks vērot darba rezultātus.

Kritizē tikai vārgi vīrieši

 "Es ārkārtīgi izbaudu šo dzīvesveidu. Ja atskaita tos retos momentus, kad šķiet, ka tas viss ir apnicis, katra diena man ir kā piedzīvojums, neliela cīņa ar savu slinkumu, un nekas man neatsver sajūtu, kad nostājos spoguļa priekšā un no sirds izbaudu sevi un savu augumu.

Lieliska sajūta - varu vilkt, ko vēlos, un viss "sēž" perfekti, pie tam saņemu komplimentu un uzmanības gūzmu. Man tas sagādā daudz lielāku gandarījumu par čipsu ēšanu," iedvesmo burvīgā auguma īpašniece.

Viņa atzīst, ka kā jau visam šajā pasaulē, arī trenētam augumam ir savi piekritēji un cilvēki, kam nepatīk.

"Tiesa gan, tas parasti ir bildēs, jo ejot pa ielu vai atrodoties sabiedrībā, es saņemu nenormālu uzmanības un komplimentu gūzmu, cilvēkiem ļoti patīk tvirts un formīgs augums. Protams, ka tad, kad sieviete ir apmierināta ar sevi, viņa izstaro pavisam citu enerģiju- tādu, kas pievelk.

Ir, protams, arī tādi, kas nesaprot, jo uzskata, ka sievietei jāizskatās citādāk, taču parasti tie ir vīrieši, kuri paši ir ļoti sliktā formā un līdz ar to viņiem ir tiešām nedaudz bail no sievietes, kas ir tik sportiska. Taču katram vāciņam savs podiņš. kā teica Merilina Monro: "Ja par mani runā, tas nozīmē, ka esmu dzīva."," pozitīvi uz visa veida vērtējumiem raugās Karīna.

Katra meitene var iegūt savu sapņu augumu

Viņa mudina visas sieviešu dzimuma pārstāves, tā vietā, lai vainotu gēnus, dienas režīmu vai vēl ko citu, ķerties pie darba un izveidot tādu augumu, kas rada prieku pašai un citiem, jo nepārveidojamu augumu nav.

"Tas ir tas, ko es vēlos pavēstīt sabiedrībai- katra, pilnīgi katra meitene var iegūt savu sapņu augumu! Protams, ka jāņem vērā ir ģenētiskie dotumi, skeleta uzbūve, bet citādāk ķermeni var veidot kā plastilīnu. Un veidot tieši tādu kā patīk pašai.

Es pati esmu pilnībā izmainījusi savu augumu, agrāk man bija salīdzinoši plati gurni pret pleciem, bet tagad, kad ieguldīts pamatīgs darbs, skats ir pretējs - mani pleci ir platāki par gurniem, un man ārkārtīgi patīk šāds izskats sievietēm," par izcīnīto cīņu ar sevi gandarīta Karīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!