Foto: Reuters/Scanpix
Sestdien, 5. novembrī, strādājot Svētā Franciska bazilikā Asīzē, itāļu renesanses laika izcilā gleznotāja Džoto freskā restauratori atklāja pavisam negaidītu detaļu – velnišķīgu seju.

Kā preses konferencē pastāstījis restauratoru grupas vadītājs Serdžo Fuseti, velna atveidojums atklāts uz bazilikas griestiem kādā freskā, kas attēlo Svētā Asīzes Franciska dzīves gaitas.

Kā komentējis Fuseti, ja uz šo fresku skatās no apakšas, starp mākoņiem attēlotais velns praktiski nav redzams, turpretī no tuvākas distances ir skaidri saskatāms "profils ar ērgļa degunu, radziņi un ļauns smīns".

Mākslas eksperti pieļauj, ka Džoto "vēlējies nedaudz pajokot", turklāt mākslinieks to apzināti darījis tā, lai velna attēls nebūtu skaidri saskatāms. Tāpat Fuseti neizslēdz iespēju, ka freskā uzgleznotajam velnam Džoto varētu būt piešķīris kāda sava paziņas sejas vaibstus.

Svētā Asīzes Franciska bazilika, kurā šobrīd atdusas franciskāņu kustības aizsācēja mirstīgās atliekas, tika uzcelta XII gadsimtā, bet 28 freskas Džoto di Bondone (1266-1337) ar saviem mācekļiem uzgleznoja gandrīz 200 gadus pēc baznīcas uzcelšanas.

Šī bazilika, kas iekļauta UNESCO vispasaules kultūras mantojuma sarakstā, 2007. gadā cieta zemestrīcē, un pēc dabas kataklizmas tās freskām, ieskaitot arī velnišķīgajam attēlam, bija nepieciešama restaurācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!