Foto: AFP/Scanpix

Itāļu arheologu grupa šonedēļ paziņojusi, ka, iespējams, ir atradusi tieši to sievieti, kura savulaik kļuva par prototipu slavenajai Leonardo da Vinči gleznai Liza del Džokondo, kas plašāk pazīstama kā Mona Liza.

Saskaņā ar visizplatītāko versiju "Monas Lizas" seja tika veidots pēc Florences zīda tirgotāja sievas Lizas Gerardini vaibstiem. Slavenais mākslinieks bija uzaicināts gleznot Lizas portretu, kad sieviete bija stāvoklī. Pēc vīra nāves Liza Svētās Ursulas klosterī kļuva par mūķeni, kur pavadīja dzīves atlikušos gadus.

Nomira Liza 1542. gada jūlijā, būdama 63 gadus veca, un pēc nāves viņa tika apglabāta klostera velvē. Tieši tajā vietā itāļu arheologi arī šobrīd veic savus meklējumus.

Kapenēs, kas atrodas šobrīd pilnīgi pamestajā klosterī, pusotra metra dziļumā tika atrastas vairākas sievietes ribas, galvaskausa detaļas, mugurkaula fragmenti un citi kauli. Pētnieki ir pārliecināti, ka atradums ir tieši Lizas Gerardini mirstīgās atliekas.

Arheoloģiskie izrakumi šajā vietā tika uzsākti jau pagājušajā gadā, bet finansējuma trūkuma dēļ tie šī gada pavasarī uz laiku tika pārtraukti. Darbus atsāka jūlijā, un nepilna mēneša laikā zinātniekiem izdevies gandrīz pilnībā savākt sievietes skeletu.

Simtprocentīgi atbildēt, ka atrasta tieši Liza Gerardini, pagaidām nav iespējams, jo vēl nav veikta kapenēs atrasto kaulu DNS analīze un to salīdzinošā analīze ar Lizas bērnu mirstīgajām atliekām (Santissima Annunziata baznīcā Florencē iepriekš atrasti Lizas bērnu Bartolomeo un Pjero kauli).

Ja speciālisti iegūs apstiprinošu rezultātu, tad tiks veikta Lizas sejas reproducēšanas procedūra, un tikai tad varēs noteikt, cik ļoti šīs sievietes tēls atbilst slavenās Monas Lizas portretam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!