Aizvadītajā nedēļā milzīgu sašutuma vētru publiskajā telpā radīja foto, kurā oligarha Romāna Abramoviča draudzene Darja Žukova pozēja uz krēsla, kurš bija veidots kā melnādaina sieviete. Tagad savu atbildi viņai sniedzis arī fotogrāfs un geju tiesību aizstāvis Aleksandrs Kargalcevs.

Žukova ir modernās mākslas cienītāja, un portāla Buro 24/7 vajadzībām Abramoviča draudzene bija piedalījusies foto sesijā, kurā pozēja uz mākslinieka Bjerna Melgārda veidotā krēsla, kura sēžamdaļa izveidota uz melnādainas sievietes dibena.

Lai gan Žukova vēlāk publiski atvainojās un paziņoja, ka foto sesijā izmantot tik atklātu mākslas darbu, bijusi kļūda un viņas nodoms nav bijis nevienu aizskart, savukārt krēsla autors vienkārši vēlējies pievērst sabiedrības uzmanību dzimumu un rasu diskriminācijas problēmai, fotogrāfs Kargalcevs ar to nav bijis mierā.

Ņujorkā dzīvojošais krievu fotogrāfs radījis ļoti līdzīgu attēlu, kurā apmainījies vietām rases un dzimumus - viņa izveidotajā attēlā redzami divi kaili vīrieši, un šoreiz kompozīcijā krēsla loma uzticēta baltādainajam cilvēkam, uz kura sēž melnādains puisis (attēlā).

Mākslinieks vēlāk ārzemju medijiem arī paskaidrojis, ka viņš nespēj samierināties ar tik klaju rasisma glorificēšanu, padarot to pieņemamu un pat modernu, tādēļ vēlējies atgriezt šajā skandālā līdzsvaru, izveidojot pretēji vērstu kompozīciju Žukovas foto sesijā redzamajai.

Jāatzīmē, ka foto, kurā Žukova sēž uz melnādainas sievietes un kurā daudzi saskatījuši rasistiskas un seksistiskas iezīmes, visticamāk, sagadīšanās dēļ publiskajā telpā parādījās 20. janvārī - dienā, kad daudzviet pasaulē tiek godināts Mārtins Luters Kings, kurš savu dzīvi veltīja cīņai pret rasu segregāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!