Foto: Privātais arhīvs

Kamēr liela daļa Latvijas fano par Laura Reinika mūziku, ne mazāks fanu pulks ir viņa tētim Artūram Reinikam, kurš kopā ar Oskaru Andrušānu (abi attēlā) jau 24 gadus muzicē vienā no populārākajām pašmāju šlāgeru blicēm – Tērvete. Gadiem ritot, Tērvetes popularitāte tikai aug, un nu fanu rindās jau redzamas īpaši daudzas jaunas sejas.

Sākumā rakstīja bērniem, tad - pats sev

"Nākamgad būs jau 25 gadi kopš esam uz skatuves - Tērvete darbojas jau kopš 1988. gada. Taču plašākā sabiedrības mērogā Latvijā un ārpus tās kļuvām pazīstami tikai 1998. gadā, kad iznāca mūsu pirmā kasete; toreiz jau disku vēl nebija.

Sākām spēlēt kā jau visi - kā kāzu blice. Bet tad, klausoties, kas skan ēterā, nodomājām - vai mēs esam sliktāki? Īpaši lielu latiņu sev sākumā neuzstādījām - domājām ierakstīt populāru dziesmu kaverversijas, bet, kad sāku meklēt dziesmas, nodomāju - kāpēc gan es pats nevarētu tās rakstīt?" sarunā ar DELFI Izklaide Tērvetes pirmsākumus atceras Reiniks.

Pieredze mūzikas radīšanā viņam jau bija - Reiniks radīja dziesmas savulaik ļoti populārajai pusaudžu grupai Auri, kurā muzicēja arī viņa dēls Lauris.

"Sanāk tā, ka sākumā rakstīju dziesmas dēlam un meitai, tikai tad sev. Galu galā sanāca tā, ka no iecerētajām pazīstamo melodiju kaverversijām kasetē gandrīz nekas nepalika, " smejoties atceras populārās grupas līderis.

Apbalvoti kā Latvijas skumīgākā grupa

Visus 24 pastāvēšanas gadus nemainīgs Reinika ansambļa biedrs ir Oskars Andrušāns. "Mums  šo gadu laikā nav bijis nevienas vērā ņemamas domstarpības. Ar tādu ilglaicīgu rezultātu reti kurš var palepoties," priecājas mūziķis. Viņš spriež, ka par tādiem tipiskiem latviešu šlāgeristiem Tērveti saukt nevarot.

"Lai gan esam zem šlāgermūzikas karoga, pašiem liekas, ka mūs  varētu arī dēvēt par latviešu šansona pārstāvjiem. Daudzas mūsu dziesmas ir stāsti par skarbo dzīvi, neveiksmīgām attiecībām, dažādām dzīves situācijām.

Mūs raksturo minorīgas noskaņas ar krieviskiem motīviem, šis tas arī no čigāniskā, kas pavelk uz asariņu un īpaši patīk sievietēm," stāsta mūziķis. Viņš ar smaidu atceras faktu, ka savulaik Tērvete saņēmusi balvu kā Latvijas skumīgākais ansamblis, bet atklāj, ka tagad grupai esot gaišais posms.

Par Tērvetes cenu nekaulējas

"Ne visa mana mūzika ir domāta ballēm. Mums ir plaša patēriņa dziesmas, ko spēlējam ballēs, bet koncertos stāstām stāstus. Uz ballēm nāk dažādi cilvēki, kas grib labi atpūsties, bet koncertos sēž tikai tie, kas patiešām grib dzirdēt Tērveti," skaidro Reiniks.

Viņš atklāj, ka koncertu grupai gan esot mazāk nekā deju vakaru, taču, par spīti krīzei, kas jūtama arī mūzikas lauciņā, par kvalitatīviem Tērvetes koncertiem cilvēki aizvien ir gatavi maksāt.

"Ar koncertiem ir tā - ja kāds vēlas aicināt tieši Tērveti, viņš nekad nekaulēsies. Jā, krīze ir ietekmējusi koncertu pieprasījumu. Piemēram, mums daudz sanācis spēlēt Latgalē. Tur mūs labprāt paaicina, bet ir tā, ka ja biļete uz pasākumu maksā divus latus, ir vietas, kur tas jau skaitās dārgi. Ja parēķina, ka mums vēl ir ceļa izdevumi, skaidrs, ka tas nav izdevīgi.

Taču tā kā esam pietiekoši pazīstami, mums no muzicēšanas joprojām ir ienākumi. Krīzes laikā vienu brīdi bija tā, ka kultūras nami bija pasākuši aicināt lētos ansambļus, kas prasa trīsreiz mazāku samaksu, bet tas bija tāds bumeranga efekts, jo šo koncertu apmeklētība nebija pārāk liela. Tāpēc kultūras namos saprata, ka labāk tomēr aicināt ansambļus ar vārdu, kas prasa vairāk, bet uz kuriem tauta nāk.

Jā, tagad koncertu ir mazāk, taču nopelnīt var joprojām. Domāju, ka kvalitatīvas šlāgermūzikas izpildītāji pelna vairāk nekā dažs labs popmūzikas pārstāvis, " uzskata Tērvetes mākslinieks.

Dēls esot bagātāks par tēvu

Pazīstamais izpildītājs ir arī populārā dziedātāja Laura Reinika tētis, un, kā smejas pats mākslinieks, ar dēlu viņš nekonkurē. "Lauris noteikti ir bagātāks par mani - viņam ir cits līmenis. Taču, par laimi, mēs pārstāvam dažādus lauciņus, un mūsu mūziku pat nevar salīdzināt, jo mums katram ir sava auditorija," skaidro Reiniks.

Lielu daļu Tērvetes koncertu un ballīšu apmeklētāju sastāda gados jauni cilvēki, par spīti tam, ka daudzi šo mūzikas stilu joprojām asociē ar opīšiem.

"Daļa mūsu klausītāju noteikti ir jaunieši - jauniešiem jau patīk šlāgermūzika, lai gan zinu, ka daudziem joprojām neērti to atzīt.

Diemžēl mums ir pat tādi jaunieši, kuri skandina, ka latviešu mūziku vispār neklausās, bet atzīst tikai ārzemju deju mūziku, ko spēlē klubos," atklāj Reiniks, piebilstot, ka pasākumu rīkotāji secinājuši, ka jauniešus arvien vairāk saista dzīvās mūzikas vakari, ne dīdžeju spēlētas diskotēkas.

Tērvete: Mūzika jau neskābst!

Nākamgad Tērvete atzīmēs 25 gadu pastāvēšanas jubileju, kad grupa, iespējams palutinās fanus ar kādu īpašu koncertu. Plānā arī septītā mūzikas albuma izdošana, ko gan apgrūtina ierakstu kompāniju politika.

"Man jau nu noteikti ierakstu kompāniju politika nešķiet draudzīga. Ja diska izdošanai nav piesaistīts sponsors, pašiem finansēt tā iznākšanu ir ļoti dārgi.

Mūzika jau neskābst - lai pastāv. Un mums jau garām tas posms, kad sevi jāpierāda - Tērvetes dziesmas skanēs, vienalga, vai būs apkopotas diskā vai ne," spriež Artūrs Reiniks.

Foto galerijā: jestrākās ainiņas no grupas koncertiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!