Foto: Ekrānuzņēmums
Interneta mājaslapu izstrādātājs no ASV Evans Buts, kurš strādā arī par drošības jautājumu ekspertu, nodemonstrējis specdienestiem un vēlāk arī "YouTube" lietotājiem, kā uztaisīt šaujamieroci no lidostā nopērkamām lietām.

Lai izgatavotu ieroci, Butam bija vajadzīgas fēna detaļas, tukša konfekšu "Mentos" paciņa, izsmidzināmais dezodorants "Axe", žurnāls, enerģijas dzēriena "Red Bull" bundžiņa, 72 voltu litija baterijas, prezervatīvs, unce ūdens un vēl daži pavisam vienkārši priekšmeti. Kā lodes izmantotas monētas.

Video redzams, ka pēc izšaušanas pašdarinātais šaujamierocis pašiznīcinās, bet monēta paspēj sacaurumot dubultu ģipškartonu.

Buts stāsta, ka izveidot ieroci no vienkāršām lietām iespējams pēc tam, kad lidostas drošības darbinieki ir ar skeneri pārbaudījuši cilvēkus. Uztaisot ieroci, viņš ir pierādījis, ka dārgajai aparatūrai, kas paredzēta lidostā esošo cilvēku drošībai, nav jēgas, ja lidostās turpina pārdot preces, kuras iespējams izmantot ieroču izgatavošanā.

"Doma par ieroča izgatavošanu man ienāca prātā, kad vienā no lidostas veikaliem pārdošanā izliktas ieraudzīju litija baterijas. Tad nodomāju – savienojumā ar ūdeni litijs var radīt pietiekamu daudzumu siltuma, lai dezodoranta "Axe" bundžiņu pārvērstu kaujas ierocī," stāstījis vīrietis.

Lai iegūtu vairākas pētniecības stipendijas un pasargātu sevi no izmeklētāju vizītēm, Buts sākumā par savu izgudrojumu informējis drošības dienestus un citas iestādes un tikai tad izvietojis šādu video internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!