Foto: Vida Press

Kanāls National Geographic jau drīzumā demonstrēs aizraujošu raidījumu ciklu Deviņdesmitie: Desmitgade, kas mūs savienoja (The 90's: The Decade That Connected Us). Šajā sakarā kanāla pārstāvji ir apkopojuši 10 lietas, kas pasaulē pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados notika pirmoreiz.


Pirmā sieviete, kas pilotējusi kosmosa kuģi - Eilīna Kolinsa

Foto: Vida Press

1995. gadā kosmosa kuģi pirmo reizi pilotē sieviete Eilīna Kolinsa, komandējot kosmosa kuģa Discovery saslēgšanos ar staciju MIR. 1999. gadā Kolinsa kļuva par pirmo sievieti, kurai uzticēts komandēt vairākkārtīgi izmantojamā kosmosa kuģa Columbia apkalpi.

Pirmais afrikāņu izcelsmes golfa čempions - Taigers Vudss

Foto: AP/Scanpix

Viens no visu laiku izcilākajiem golferiem Taigers Vudss uzvarējis 14 augstākā līmeņa golfa turnīros, kas ir otrais labākais sasniegums starp vīriešiem, kā arī 71 PGA sērijas sacensībā, kas ir trešais visu laiku labākais rezultāts. Vudss ir uzstādījis vairākus rekordus, tostarp visilgāk nepārtraukti atradies pasaules labākā golfera statusā.

Pirmā sieviete ASV valsts sekretāra amatā - Madlēna Olbraita

Foto: Reuters/Scanpix

1996. gadā ar ASV Kongress vienbalsīgu apstiprinājumu Madlēna Olbraita kļuva par pirmo sievieti ASV valsts sekretāra amatā. Iepriekš Olbraita bija ASV vēstniece ANO. Saskaņā ar pēctecības plānu Olbraita būtu varējusi kļūt arī par ASV prezidenti, taču iegūt šo amatu viņa nevarēja, jo viņa ir dzimusi Čehoslovākijā.

Pirmais Latīņamerikas mūziķis rokenrola slavas zālē - Karloss Santana

Foto: AFP/Scanpix

Ģitārists Karloss Santana 1998. gadā kļuva par pirmo latīņamerikāņu izcelsmes amerikāņu mūziķi, kas uzņemts rokenrola slavas zālē. Šobrīd 67 gadus vecais Santana savas karjeras laikā ir ieguvis vairāk nekā desmit "Grammy" balvu.

Pirmā sieviete ASV ģenerālprokurora amatā - Dženeta Reno

Foto: Vida Press

ASV prezidents Bils Klintons 1993. gadā nominēja Dženetu Reno ASV ģenerālprokurora amatam. Viņa kļuva par pirmo sievieti, kas stājās šajā augstajā ASV valdības postenī.

Pirmā afroamerikāņu Nobela prēmijas laureāte literatūrā – Tonija Morisone

Foto: Vida Press

Tonija Morisone, viena no izcilākajām amerikāņu rakstniecēm, 1993. gadā kļuva par pirmo afrikāņu izcelsmes amerikānieti, kas saņēmusi Nobela prēmiju literatūrā.

Morisones pazīstamākie darbi ir Žēlastība un Mīļotā, un spriedze un kaislības, kam pakļaujas Morisones varones, ir ārkārtīgi spilgtas un iespaidīgas; viņas radītie tēli ir ļoti jutekliski un dzīvi.

Pirmais vērienīgais terora akts ASV teritorijā - sprādzieni Oklahomasitijā

Foto: Vida Press

1995. gada 19. aprīlī notikušie sprādzieni Oklahomasitijā bija lielākais terorisma akts ASV vēsturē līdz pat 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem. Sprādzienos toreiz bojā gāja 168 cilvēki un tika ievainoti vairāk nekā 600 cilvēku.

Spridzinātāji, kuri bija ASV pilsoņi, tika notiesāti 1997. gadā. Vienam no viņiem 2001. gada 11. jūnijā tika izpildīts nāvessods, bet otram piesprieda mūža ieslodzījumu.

Pasaulē pirmais klonētais zīdītājs - aitiņa Dollija

Foto: AP/Scanpix

1996. gada 5. jūlijā piedzima aitiņa Dollija, kas kļuva par pasaulē pirmo klonēto zīdītāju. Viņu no pieauguša dzīvnieka somatiskajām šūnām klonēja britu zoologi Jana Vilmuta un Kīta Kempbela vadībā Roslina institūtā Skotijā.

Dollija nodzīvoja līdz sešu gadu vecumam, kad mira no progresējošas plaušu slimības. Dollija tika klonēta no krūšu dziedzera šūnas, tāpēc viņu nosauca kuplo krūšu īpašnieces - amerikāņu kantri mūzikas dziedātājas Dollijas Partones - vārdā.

Pirmie izdzīvojušie septiņīši – Makafiju bērniņi

Foto: Vida Press

1997. gadā ASV Aiovas štatā Kenija un Bobijas Makafiju ģimenē piedzimst septiņīši, kas līdz šim ir vienīgie septiņīši, kas izdzīvojuši pēc dzemdībām. Pasaulē vienīgie septiņīši - četri zēni un trīs meitenes - 19. novembrī svinēs savu 17. dzimšanas dienu.

Pirmā pilnmetrāžas filma datoranimācijā – Rotaļlietu stāsts

Foto: Vida Press

1995. gadā studijā Pixar tapusī multiplikācijas filma Rotaļlietu stāsts (Toy Story) ir pirmā pilnmetrāžas filma, kas pilnībā veidota datoranimācijā. Filma ir stāsts ir par rotaļlietām, kas atdzīvojas, kad klāt nav to saimnieku. Ar 30 miljonu dolāru lielu budžetu šī filma nopelnīja 361 miljonu.

Skaties raidījumu ciklu Deviņdesmitie: Desmitgade, kas mūs savienoja svētdienās, plkst. 19:10, sākot no 19. oktobra. Tikai kanālā National Geographic!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!