Foto: Vida Press
Romiešu gladiatori bija veģetārieši un kā tonizējošu dzērienu pēc treniņiem lietoja ūdenī izšķīdinātus pelnus – pie šādu atklājuma nonākuši austriešu arheologi, kas veikuši izrakumus Mazāzijas pilsētā Efesā.

Kā liecina raksts, kas publicēts žurnālā PLoS One, zinātnieki strādājuši ar kauliem, kas atrasti mūsu ēras otrā un trešā gadsimta gladiatoru kapsētā, kad Efesa bija Romas impērijas Āzijas provinces galvaspilsēta ar 200 000 iedzīvotājiem.

Tā kā zinātniekus interesēja oglekļa, slāpekļa un sēra izotopu attiecība kolagēnā, kā arī stroncija un kalcija daudzums kaulu minerālos, atrastie kauli tika analizēti ar spektroskopijas metodi.

Noskaidrojies, ka gladiatori gandrīz nav ēduši dzīvnieku izcelsmes pārtiku - viņu ēdienkarte bijusi tāda pati, kā vietējiem zemniekiem (lielākoties graudaugi un pākšaugi).

Turklāt, pēc ekspertu domām, vēsturiskajos tekstos sastopamais jēdziens "hordearii" (miežu ēdāji) liecina par to, ka gladiatorus baroja ar ēdienu, kas gatavots no pašiem lētākajiem graudiem.

Tomēr arēnu cīkstoņi no parastajiem cilvēkiem ļoti būtiski atšķīrušies ar augsto stroncija saturu kaulos. No šī fakta speciālisti secinājuši, ka gladiatori uzturā lietojuši bagātīgu šī metāla ieguves avotu - un tas nevarēja būt nekas cits kā no antīko autoru darbiem zināmais "dzēriens no pelniem".

"Pelnus gladiatori lietoja, lai pēc nogurdinošajiem treniņiem nostiprinātu ķermeni un salīdzinoši ātri sadziedētu lauztos kaulus. Mūsdienās mēs darām tāpat - pēc fiziskas piepūles putojošu tablešu veidā uzņemam magniju un kalciju," komentējis pētījuma vadītājs Fabians Kancs (Fabian Kanz).

Ar tās pašas kaulu izkopotu analīzes palīdzību zinātnieki tagad cer noskaidrot arī to, no kādām plašās Romas impērijas provincēm gladiatori savulaik nonākuši Efesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!