Foto: Vida Press

Mākslinieka Leonardo da Vinči glezna "Mona Liza" (arī "Džokonda") (attēlā) ir viens no leģendām un konspirācijas teorijām visvairāk apvītais mākslas darbs cilvēces pastāvēšanas vēsturē. Īpaši dedzīgi tiek apspriests gleznā iemūžinātā tēla noslēpumainais smaids – ļaudis jau gadsimtiem ilgi nespēj tikt gudri, kādas emocijas – prieku vai skumjas – tas atspoguļo.

Iespējams, Monas Lizas smaids nemaz nav tik noslēpumains, kā daudziem šķiet. Nesen veiktā pētījumā atklājies – lielākā daļa cilvēku uzskata, ka viņas sejā atspoguļojas prieks.

To nesenā pētījumā, kas publicēts izdevumā "Scientific Reports", noskaidrojuši Freiburgas Universitātes Vācijā zinātnieki, vēsta izdevums "Time".

Pilnīgi visi pētījuma dalībnieki, kuriem demonstrētas Monas Lizas portreta fotogrāfijas, kas uzņemtas no dažādiem rakursiem, uzskatījuši, ka viņa izskatās laimīga. Jāatzīmē, ka aptaujā piedalījušies 12 indivīdi.

"Tas liek apšaubīt mākslas vēsturnieku kopīgo viedokli," izdevumā "Science Daily" rakstījis viens no pētījuma vadītājiem, Jurgens Kornmeiers, liekot noprast, ka mākslas pazinējiem labpatīk uzskatīt, ka Monas Lizas smaids pauž skumjas.

Vienā no eksperimenta daļām pētījuma dalībniekiem demonstrēti attēli, kuros Mona Liza nofotografēta no dažādiem leņķiem, kā rezultātā mainās viņas smaida izliekums. Tas sniedz iespēju parādīt laimes un skumju emociju dažādās pakāpes, kas novērojamas gleznas tēla sejā.

Tiek vēstīts, ka pētījuma dalībnieki lielākajā daļā fotogrāfiju Monas Lizas smaidā pārliecinoši atpazinuši priecīgo noskaņu. "Šķiet, mūsu smadzenēm simpatizē pozitīvas sejas izteiksmes," skaidrojis Kornmeiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!