Foto: Publicitātes foto

Lai gan daudzi uzskata, ka pasaulē ātrākais dzīvnieks ir gepards, tomēr viņa pārvietošanās temps ir niecīgs, ja salīdzina ar mazo Kalifornijas vabolīti Paratarsotomus macropalpis (attēlā).

Šis kukainis spēj sasniegt ātrumu, kas vienlīdzīgs 322 viņa paša ķermeņa garumiem sekundē, turpretī gepards, spējot attīstīt 103 kilometru stundā lielu ātrumu, sekundē veic vien 16 sava ķermeņa garumus.

Paratarsotomus macropalpis spējas atklātas pavisam nesen, bet jau tagad oficiāli apstiprināts, ka ir pārspēts iepriekšējais rekords, kas piederēja Austrālijas tīģervabolei, kura sekundes laikā spēja veikt "tikai" 171 sava ķermeņa garumu.

Ja pasaulē ātrākā kukaiņa pārvietošanās tempu salīdzina ar cilvēkiem, tad, lai panāktu šādu kukaini, cilvēkam vajadzētu skriet ar ātrumu 2092 kilometri stundā.

Neparasto atklājumu izdarījis kāds Kalifornijas universitātes fizikas students Samuels Rubins, kurš ne tikai priecājas, ka atradis rekordistu, bet uzsver, cik lietderīgi ir pētīt šīs radības kustību fizioloģiju.

Rakstā, kas publicēts Amerikas Eksperimentālās bioloģijas žurnālā, teikts, ka par šāda kukaiņa eksistenci zināms jau kopš 1916. gada, tomēr līdz šim faktiski nekas nebija noskaidrots par Paratarsotomus macropalpis īpatnībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!