Foto: Kadrs no video
Argentīnas un Lielbritānijas pētnieku grupa rekonstruēja, kā pārvietojas viens no lielākajiem dinozauriem - Argentinozaurs (Argentinosaurus), vēsta ārvalstu masu mediji.

Pētījums publicēts žurnālā "PLoS ONE.

Lai rekonstruētu milža gaitu, pētnieki izmantojuši dzīvnieka skeletu, kas glabājās Argentīnas muzejā. Skenēšana ļāvusi izveidot precīzu trīsdimensiju skeleta modeli, kurai pievienoja muskuļus, kuru izmēru un spēku aplēsa, pamatojoties uz kaulu īpatnībām.

Kad modelis bija gatavs, zinātnieki ar superdatoru izstrādāja dinozaura gaitas simulāciju. Par pareizu pārvietošanās veidu zinātnieki atzinuši tādu, kas ļauj pārvarēt pēc iespējas lielāku attālumu ar minimālo enerģijas patēriņu. Pētnieki atzinuši, ka Argentinozaurs pārvietojās diezgan lēni, ar ātrumu aptuveni 8 kilometri stundā.

Argentinozaurs tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem jebkad uz Zemes dzīvojušiem dzīvniekiem. Eksperimenta laikā rekonstruētais dinozaurs svēra aptuveni 80 tonnas, kas ir tuvu fundamentālajam sauszemes dzīvnieku pārvietošanas iespēju slieksnim. Lielāko dzīvnieku pastāvēšana ir iespējama, taču tad būtu nepieciešamas būtiskas izmaiņas ķermeņa formā un uzvedībā, pretējā gadījumā nebūs iespējams novērst apgāšanos nepietiekamā muskuļu spēka dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!