Foto: Publicitātes foto

Vācu biologi no Ulmas universitātes izskaidrojuši kapračvaboļu (Nicrophorus) homoseksuālo uzvedību no evolucionārās lietderības viedokļa, un viņu pētījums publicēts žurnālā Biology Letters.

Zinātnieki eksperimentālā kārtā nolēma pārbaudīt sliekšņa pieņemšanas teoriju, ko 1989. gadā bija izvirzījis amerikāņu biologs Hadsons Kērns Rīvs.

Pēc Rīva domām, situācijas, kurās viena dzimuma pārstāvji pārāk bieži kļūdās seksuālā partnera atpazīšanā, vainojams viena dzimuma partneru deficīts, kas paaugstina seksuālā neizvēlīguma slieksni.

Citiem vārdiem sakot, ja vabolei ir grūtības noteikt otras vaboles dzimumu, bet mātīšu tuvumā ir maz, viņš bez izvēles cenšas pāroties ar jebkura dzimuma partneri, jo tādā veidā, pēc viņa "domām", palielinās izredzes nodot savus gēnus pēctečiem.

Lai pārbaudītu šo teoriju pie kapračvabolēm, kuras barojas ar citu būtņu mirstīgajām atliekām, zinātnieki vairākas vaboles no meža pārveda uz laboratoriju. Vairāku eksperimentu gaitā biologi mainīja kukaiņu dzīves apstākļus, tostarp barības (mirušu peļu) un mātīšu pieejamību.

Rezultātā Rīva teorija pilnībā apstiprinājās: situācijās, kad bija izteikts mātīšu deficīts, vaboles sāka kopoties ar jebkuru nejauši sastapto kukaini, kas, protams, ievērojami palielināja homoseksuālo kontaktu skaitu.

Savukārt, kad pie tēviņiem tika ielaists lielāks mātīšu skaits, dabisku seksuālo kontaktu skaits normalizējās, tāpēc zinātnieki rezumē, ka homoseksuālisms dažādu dzīvo radību vidū nav retums, bet lielākoties tas notiek nelabvēlīgu apstākļu iespaidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!