Foto: AP/Scanpix

Vācijas Nacionālais metroloģijas institūts Braunšveigā nolēmis atrast jaunu formulu, ko izmantot, lai noteiktu viena kilograma masu, vēsta "The Local".

Šobrīd kilograms tiek noteikts pēc etalona, kas tiek glabāts Parīzē. Kilograma etalons ir cilindrs, kas pagatavots no metālu - platīna un irīdija - sakausējuma. To pieņemts uzskatīt par starptautisko kilograma prototipu.

Problēma, kādēļ izlemts veikt jaunu pētījumu,- etalons laika gaitā zaudē savu masu. Pēdējā gadsimta laikā tas kļuvis par 100 mikrogramiem vieglāks.

Zinātnieki nobažījušies par to, ka masas zudums laika gaitā būs krietni vien ievērojamāks, un tādēļ, lai mērījumos nebūtu jāpaļaujas uz metāla cilindru, nolemts atrasts nemainīgu formulu kilograma noteikšanai.

Braunšveigas zinātnieki apgalvo, ka jau esot diezgan tuvu risinājumam. Viņi cenšas radīt pasaulē gludāko un apaļāko sfēru.

Pēcāk plānots saskaitīt tās atomus. "Mēs strādājam pie tā, lai saskaitītu atomus sfērā, to nosvērtu, un tādējādi noskaidrotu cik daudz atomu ir vienā kilogramā," norādījis fiziķis Pīters Bekers.

Plānots, ka pie galīgajiem rezultātiem zinātnieki nonāks 2018.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!