Foto: stock.xchng

Žagatas nemēdz zagt spīdīgus priekšmetus, bet patiesībā no tiem baidās, liecina britu zinātnieku pētījums, kas publicēts žurnālā Animal Cognition.

Kā zināms, stereotipiski žagatām tiek piedēvēts paradums čiept spīdīgus priekšmetus, kurus tās krājot savās ligzdās.

Taču Ekseteras Universitātes zinātnieki izpētījuši, ka spīdīgie priekšmeti žagatas patiesībā satrauc. Putni acīmredzot tos uzskata par ko nezināmu, kas var izrādīties bīstams.

Pētnieki izmantoja kaudzīti ar spīdīgiem priekšmetiem - metāla skrūves un no alumīnija folijas veidotus gredzenus un kvadrātus, kā arī kaudzīti ar tādiem pašiem priekšmetiem matēti zilā krāsā.

Pie abām kaudzītēm aptuveni 30 centimetru attālumā novietoti rieksti. Putnu barošanas eksperiments atkārtots 64 reizes, taču žagatas kādu spīdīgu priekšmetu pacēla tikai divas reizes un tūlīt pat aizmeta to prom.

Žagatas ignorēja vai izvairījās gan no spīdīgajiem, gan zilajiem priekšmetiem un bieži vien ēda mazāk, kad tie bija līdzās.

"Visticamāk, mīts par žagatām zaglēm radies šādi: cilvēki pamanīja tos retos gadījumus, kad putni nočiepa spīdīgus priekšmetus, bet ignorēja viņu parasto izturēšanos. Žagatu kleptomānija - tas ir mīts, kas radies nepatiesu vispārinājumu rezultātā," izteicies pētījuma vadītājs doktors Tonijs Šeferds.

Pēc intelekta līmeņa žagatas izceļas pat starp citiem vārnu dzimtas putniem - žagatas ir vienīgie putni, kas spēj sevi atpazīt spogulī. Tāpat žagatas lieliski spēj atrast paslēptus priekšmetus un atceras, kad un kur ir paslēpušas barību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!