23. novembris pasaules vēsturē ir nozīmīgs datums – šajā dienā Stefans Batorijs izdod lēmumu par Livonijas katoļu bīskapijas izveidošanu (1582), Latvija nonāk karastāvoklī ar Vāciju (1919), Padomu Savienībā atkal drīkst veikt abortus (1955), bet Pink Floyd laiž klajā leģendāro albumu The Wall (1979).

Tomēr DELFI Izklaide šajā dienā izceļ 1793. gada 23. novembri, kad Francijā tika slēgtas visas baznīcas, jo pēc izglītoto franču revolucionāru domām, ticība dievam ir viena vienīga tumsonība.

Šajā dienā Parīzes komūna slēdza visas baznīcas, sākot izmantot tās kā noliktavas, darbnīcas un staļļus. Tajā pašā laikā sākas jaunā laika atskaite saskaņā ar Francijas Republikas dibināšanu, kā arī ieviesti jauni nosaukumi gada mēnešiem.

No vienas puses, dekristianizācija bija loģisks materiālistu filozofijas un apgaismības laikmeta turpinājums, bet, no otras puses, daži vēsturnieki uzskata, ka tā bija vienreizēja iespēja atriebties nīstajai katoļu baznīcai un alkatīgajiem mācītājiem.

Diemžēl nākamajā gadā revolūcijas līderim Maksimilienam Robespjēram (attēlā) tika nocirta galvu, bet jau 1799. gadā pie varas nāca Napoleons, kuram pret reliģiju nebija tādu iebildumu.

Līdz ar to centieni atcelt dievu izrādījās tikpat neveiksmīgi kā amerikāņu vai krievu mēģinājumi ieviest "sauso likumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!