Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ļoti profesionāliem un ļoti veiksmīgiem sportistiem ir arī ļoti daudz - reizēm pat pārāk daudz - naudas, kuru var tērēt par ļoti bezjēdzīgām lietām.

Daudzi no viņiem savas karjeras virsotni un līdz ar to arī lielāko peļņu gūst tūlīt pēc divdesmit gadu sasniegšanas. Jaunības trakumā sporta zvaigznes iegūst iespēju rīkoties ar tādām summām, kādas retais var cerēt nopelnīt visas dzīves laikā.

Dažkārt naudas ir pat tik daudz, ka laimīgie un dzīves nepieredzējušie tās ieguvēji nemaz nezina, ko ar lielo bagātību iesākt.

Kā raksta portāls Bleacher Report, parasti jaunbagātnieki sāk ar kādiem nelieliem auto tūninga brīnumiem, tad savrupmāju būvniecību, bet jau pēc neilga laika naktis pavada kazino, bet pa dienu eBay iepērk retus apzeltītus krāmus, par kādu eksistenci lielākajai daļai cilvēces nav pat nojausmas.

Portāls Delfi iepazīstina ar desmit neprātīgākajiem sportistu pirkumiem:

Ārkārtīgi, nu, ārkārtīgi daudz sporta apavu


Foto: Arhīva foto

Profesionāliem atlētiem apģērbs nozīmē daudz. Ne velti lielākie sporta preču ražotāji iegulda miljonus jaunu tekstīlijas, gumijas un citu materiālu izstrādē, lai tikai uzlabotu apģērba elastību, gaisa caurplūdi un aerodinamiku. Daži sportisti ar savu pieķeršanos ir stipri vien pārspīlējuši un veido pat krekliņu vai sporta apavu kolekcijas.

Īpaši citu vidū izceļas NBA spēlētājs Džo Džonsons. Viņam pieder oficiāli lieliskākā sporta apavu kolekcija visā NBA spēlētāju plejādē. Turklāt sportista sakrātie vairāk nekā tūkstoš apavu pāri izmitināti labākos apstākļos par tiem, kādos dzīvo lielākā daļa cilvēces. Skapī, kurā kolekcija atrodas, ir regulējama temperatūra, un tam var piekļūt tikai ar drošības sistēmu, kas nolasa pirkstu nospiedumus.

Lai pats Džonsons ar saviem apaviem varētu pavadīt maksimāli daudz laika, skapī ir arī gulta, televizors, spoguļgriesti un basketbola grozs.

Atbaidošais zilais 'hammers'


Foto: Publicitātes foto

Starp dažādiem jaunbagātnieku brīnumiem netrūkst arī ne visai greznu lietu, par kurām zvaigznes pamanījušās ievērojami pārmaksāt. ASV beisbola zvaigzne Alfonso Soriano citu vidū ievērojami izcēlies, 2005. gadā iegādājoties automašīnu Hummer H2.

Pati savulaik ļoti stilīgā armijas džipa iegāde vēl nebūtu bijusi nekas oriģināls - pirms astoņiem gadiem tādi bija redzami vai katras jaunizceptās r&b zvaigznes mūzikas klipā. Tajā pat laikā summa, kas par to samaksāta, gan liek raukt uzacis.

Hammers sportistam izmaksājis 50 000 ASV dolāru, bet vēl aptuveni 100 000 ASV dolāru maksājis tā tūnings - nelielas ārējās apdares pārmaiņas, jauna mūzikas sistēma, komfortablāki sēžamie un indīgi zila krāsa.

Tā visa izmaksas plašāka sabiedrība gan uzzināja tikai pēc brīnuma nonākšanas eBay. Gaidītās pircēju intereses vietā Soriano saņēma tikai izsmieklu un bija spiests cenu pamazām samazināt līdz 36 000 ASV dolāru.

Māja, kurā paslēpes spēlēt nebūs interesanti


Foto: Arhīva foto

Katram vajag kādu vietu, ko saukt par mājām. Dažiem pietiek ar nelielu dzīvoklīti, taču slavenajam golferim Taigeram Vudsam piederošo Floridas villu dzīvesstila blogeri izmēru dēļ pielīdzina autobūves koncernam.

Lai gan šis salīdzinājums ir pārspīlēts, nams vienalga ir tā kā par lielu vientuļam šķirtenim, kuram pat bērnus ir atļauts apciemot vien pāris dienas nedēļā.

Vudss okeāna krastā esošo īpašumu iegādājās 2006. gadā par 40 miljoniem ASV dolāru un pēcāk nojauca tur jau esošo tikai trīspadsmit gadus veco villu. Jaunas uzbūvēšana viņam izmaksājusi vēl aptuveni 20 miljonus ASV dolāru.

Viņa komplekss sastāv no piecām atsevišķām mājām, tostarp dzīvojamās ēkas, viesu mājas, golfa treniņa studijas, laivu mājas un iespaidīgas automašīnu garāžas. Blakus mājai ir iekārtots arī privāts golfa laukums, kā arī divas jahtu piestātnes, no kurām vienā noenkurota viņa aptuveni 50 metrus garā jahta Privacy.

Superīgais supermens Šakils O'Nīls


Foto: Publicitātes foto

NBA leģenda Šakils O'Nīls ir iedzīvojies aptuveni ceturtdaļmiljarda ASV dolāru lielā bagātībā, kā dēļ, protams, var atļauties arī kādu mazumiņu izsviest par speciāli viņam izrotātiem sīkumiem. Ir tikai viens jautājums - kāpēc četrdesmit gadus vecais vīrietis iemīļojis sev piederošajām lietām pievienot Supermena logotipu?

Nav precīzi nosakāms, cik O'Nīlam izmaksājusi savu personisko lietu izdaiļošana, taču dizaina gultas vērtība tiek lēsta 15 000 ASV dolāru apmērā, bet mašīnas interjera un eksterjera pārveide varētu būt maksājusi pat 45 000 ASV dolāru.

Daži viņa draugi esot pat noraizējušies par milzīgā vīra garīgo veselību. Viņi norāda, ka kļūstot aizvien grūtāk izšķirt, vai bijušais basketbolists tikai joko vai patiešām sevi uzskata par supervaroni.

Balti tīģeri zelta vannā


Foto: Publicitātes foto

Izbijušais bokseris Maiks Taisons, vēl būdams savas karjeras zenītā, ar naudu svaidījies visai brīvi. Šī iemesla dēļ jau drīz vien pēc karjeras beigām viņš bija spiests pasludināt bankrotu par ko, šķiet, pārsteigts bija vienīgi viņš pats.

Par viņa neapdomību liecina kaut vai tas, ka viena no Taisona labākajām investīcijām bija trīs jaunu Bengālijas balto tīģerēnu iegāde un turēšana mājās. Lielie kaķi iegādāti par 140 000 ASV dolāriem, bet vēl tik pat ik gadu prasījusi to aprūpe.

Kamēr baltajiem "kaķīšiem" vēl ir bijusi kaut kāda tālākas pārdošanas vērtība, tad par zelta vannas iegādi savas nu jau bijušās sievas dzimšanas dienā Taisons tagad var kost sev pirkstos.

No tīra zelta izlietā vanna bijušajam sportistam izmaksājusi divus miljonus ASV dolāru. Vēl aptuveni 410 000 ASV dolārus no Taisona maciņa izmaksāja pati dzimšanas dienas ballīte.

Briljanti ir labākie čaļu draugi


Foto: AFP/Scanpix

Alens Aiversons ir kārtējā NBA zvaigzne, kura tēriņi pat viņa kolēģiem šķiet visai savdabīgi. Izbrīnu vairo fakts, cik īsā laikā viņš spējis iztērēt visus savas sportista karjeras laikā nopelnītos 200 miljonus ASV dolāru.

Protams, starp lielajiem pirkumiem ir mājas, mašīnas, jahtas un bezjēdzīgas ballītes. Tomēr pārsteidzošākais pat viņa kreditoriem šķitis fakts, ka vienus no lielākajiem tēriņiem veido viņa izdevumi par dārglietām.

Turklāt tikai pavisam nesen, kad viņa bankas konti jau bija sausi un regulārie ieņēmumi veidoja vien piekto daļu no izdevumiem, Aiversons joprojām atļāvās iepirkt spīdīgas mantiņas.

Patlaban bijušā basketbolista algas lielākā daļa ar tiesas lēmumu novirzīta dārglietu dēļ paņemto kredītu segšanai. Savukārt viņa sieva šajā grūtajā brīdī ir iesniegusi šķiršanās pieteikumu, sūdzoties, ka neesot iespējams samaksāt pat par mājas īri, bet Aiversons joprojām neesot gatavs atteikties no saviem dimantiem un zelta ķēdēm.

Tīra zelta smaida īpašnieks


Foto: AFP/Scanpix

Amerikāņu futbola spēlētājs Kriss Džonsons ir pazīstams ar savu zelta smaidu jeb tīra zelta zobiem. Lai gan tie nebūt nav šī saraksta vērtīgākais pirkums, bet viens no savdabīgākajiem gan.

Savulaik, kad Džonsons vēl valkāja zelta platīti, viņš to reiz aizmirsis mājās un, dodoties pēc tās, nokavējis spēli, kurā viņam bija jāpiedalās. Sportists ir mācījies no kļūdām, un tagad viņa seši priekšējie zelta augšzobi ir implantēti, novēršot aizmāršības dēļ kavētas spēles.

Lai gan nav precīzi zināms, cik šādu zobu ievietošana izmaksā, ASV sporta blogeri lēš, ka procedūras un materiāla izmaksas nevarētu pārsniegt 10 000 ASV dolāru robežu. Tas, protams, ir nieks, ja ņem vērā, ka 2011. gadā Džonsons ar Nešvilas Titans noslēdza četru gadu līgumu par 53,5 miljoniem ASV dolāru.

Nesamaksājamā 109 istabu pils


Foto: Arhīva foto

Bijušais bokseris Evanders Holifīlds, līdzīgi kā viņa kolēģis Maiks Taisons, kādu brīdi burtiski peldējās naudā un tagad, tāpat kā Taisons, ir parādos līdz ausīm.

Atšķirībā no sava agrākā sāncenša, kurš vismaz paspēlējās ar baltiem tīģerīšiem, Holifīlds lielu daļu savas bagātības iegrūda nejēdzīgi monstrozā pilī. Viņam ne prātā nebija ienācis, ka arī pēc iegādes teju 5000 kvadrātmetrus lielā 109 istabu ēka prasīs regulārus ieguldījumus, kas viņu var novest bankrotā.

Nav zināms, cik daudz naudu viņš tajā paspēja ieguldīt, taču zināms, ka milzu īpašumu izdevās pārdot par 7,5 miljoniem ASV dolāru, kamēr parāds par to vien sasniedza 14 miljonus ASV dolāru.

Blogeri gan joko, ka bijušā boksera pats izšķērdīgākais ieguldījums esot vienpadsmit bērni no sešām dažādām sievietēm, kuri tērējot vairāk, nekā viņu tēvs pelnījis pat ziedu laikos.

Viens pats izgūlies pa 120 vietām


Foto: AFP/Scanpix

Tikai divdesmit deviņus gadus vecais amerikāņu futbola spēlētājs Vinss Jangs, kurš vecuma un spēju dēļ nupat sācis slīdēt lejup pa ranga tabulu, jau esot iztērējis gandrīz visu līdzšinējo peļņu, ko parasti sportisti mēdz atlikt savām vecumdienām.

Viena no viņa dīvainībām, kas veicinājusi kontu tukšošanos, ir ieradums parastās ASV restorānu ķēdēs atstāt milzu naudas summas.

Bez vēdera priekiem sportists gan atļaujas arī citas pārmērības. 2007. gadā Jangs ar zemo cenu aviokompānijas South Airlines reisu devās no Hjūstonas uz Nešvilu. Lai gan parasti biļete šādā reisā var maksāt no piecdesmit līdz pārsimts dolāriem, Jangs izlēma nopirkt visas 120 pārdošanā esošās reisa biļetes, par tām samaksājot vismaz 20 000 ASV dolāru.

Tas darīts, jo sporta zvaigznei gribējies izbaudīt mieru un klusumu.

Kaklā pakārtā paša galva


Foto: Publicitātes foto

Pirms četriem gadiem daudzsološajam NBA spēlētājam Marķīzam Danielam radās radoša, bet visai briesmīga ideja - viņš juvelierim pasūtīja kakla ķēdes kulonu savas galvas galvas formā.

Ideja par paša skaistuma atveidi zeltā un dārgakmeņos viņam savulaik esot radusies pēc seriāla Beverlihilsa noskatīšanās. Tajā viņš ievērojis, ka augstākās klases pārstāvjiem bijis iespējams pasūtīt dārglietas pēc individuālajām vēlmēm.

Tikko rocība ļāvusi, arī Daniels nekavējies sev pasūtīt sabiedrības krējumam raksturīgos nieciņus.

Galva esot veidota, izmantojot trīsdimensionālu sportista galvas skenēšanu, kas ļāvis atliet precīzu tās formu. Kulonā izmantotais zelts vien sver kilogramu un trīssimt gramus, bet tā vēl inkrustēta ar baltas un konjaka krāsas briljantiem un porcelāna acīm, bet dredus veido melnu briljantu virtenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!