Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs ir apmierināts ar viltus kazahu reportiera Borata izraisīto ažiotāžu un līdz ar to interesi par viņa valsti.
"Filmu ir radījis komiķis, tāpēc smiesimies par to. Tāda ir mana nostāja," smaidošais Nazarbajevs sacīja Londonā kopīgā preses konferencē ar Lielbritānijas premjerministru Toniju Blēru.

"Bet es tajā visā redzu pozitīvo pusi. Ir tāds teiciens - jebkāda publicitāte ir laba publicitāte," viņš piebilda, atbildot uz jautājumu par to, kā viņa valsts atainota filmā. "Fakts, ka jūs esiet uzdevuši šo jautājumu, liecina, ka jūs vēlaties apmeklēt Kazahstānu un paši to iepazīt, un es jūs aicinu tā arī rīkoties".

Filmā "Borats: Amerikas kultūras mācība par labu dižajai Kazahstānai" izsmieta ASV un amerikāņi, bet britu komiķa Sašas Barona Koena atveidotais galvenais varonis Borats ir kazahu žurnālists, kurš par savu dzimteni stāsta visnotaļ šokējošas lietas.

Filma ir uzjundījusi karstas debates sakarā ar tās galvenā varoņa rasistiskajiem un antisemītiskajiem uzskatiem, tomēr plašā publicitāte ir nodrošinājusi filmai ievērojamus ienākumus.

Patiesībā filmas veidotāji Kazahstānā nemaz nav bijuši, bet kā Borata dzimtā vieta Kazahstānā rādīts Rumānijas dienvidos esošais Glodas ciems.

Kazahstāna, mēģinot cīnīties pret valsts reputācijas graušanu, ievietoja laikrakstā "New York Times" četras lapas garu pielikumu ar aprakstiem par valsti.

Nazarbajevs arī norādīja uz faktu, ka Koens ne reizi nav bijis Kazahstānā, un pasmējās par lielo ažiotāžu.

"Varbūt pats žurnālists Borats Sagdijevs ir šeit, pārstāvot Kazahstānu? Es ļoti labprāt ar viņu aprunātos, ja viņš šeit ir," kopīgā preses konferencē ar Blēru sacīja Nazarbajevs.

"Ir ļoti labi zināms, ka Saša Barons Koens nekad nav bijis Kazahstānā. Filma netika veidota Kazahstānā, bet nabadzīgā Rumānijas nomalē. Kazahu lomu tēlo nabadzīgi čigāni. Piedzēruša kazaha lomu tēlo kāds amerikāņu students. Viņi visi, cik man zināms, tagad viņu ir iesūdzējuši tiesā."

Kazahstānas prezidents ieradies oficiālā vizītē Lielbritānijā, lai apspriestos par sadarbību enerģētikas un finanšu pakalpojumu jomā, kā arī par iespējām paplašināt gaisa pārvadājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!