61 gada vecumā ASV cietumā ar vēzi miris savulaik ietekmīgais Ņujorkas mafijas boss Džons Goti, kurš kādreiz vadīja bēdīgi slaveno Gambīno noziedzīgo grupējumu.
Par slepkavībām un reketu uz mūžu notiesātais Goti slimoja ar galvas, kakla un rīkles vēzi kopš 1998.gada. Viņš mira cietuma slimnīcā netālu no Federālo cietumu medicīniskā centra Springfīldā, ASV Misūri štatā.

Mafijas bosa greznais dzīvesveids un dārgie uzvalki viņu bija padarījuši par mediju slavenību.

Goti piedzima nabadzīgā itāliešu imigrantu ģimenē 1940.gadā un savu karjeru organizētās noziedzības pasaulē sāka Ņujorkā kā smago automašīnu nolaupītājs ar vardarbīgām tieksmēm. 21 gada vecumā viņš jau piecas reizes bija ticis arestēts, bet katru reizi viņam izvirzītās apsūdzības tika atceltas vai arī mīkstinātas.

Gambīno grupējuma ievērību viņš izpelnījās, atriebības nolūkā veicot slepkavību, par kuru neilgu laiku nosēdēja cietumā.

Pēc iznākšanas no cietuma Goti ar tuva drauga Semija Gravano palīdzību strauji virzījās uz augšu pa mafijas karjeras kāpnēm.

1985.gadā Goti kopā ar Gravano noorganizēja Gambīno grupējuma bosa "Lielā Pola" Kasteljano slepkavību, un pārņēma kontroli pār "ģimeni", nekavējoties nonākot ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) Organizētās noziedzības apkarošanas dienesta uzmanības lokā.

Dzeltenā prese Goti dēvēja par slavenāko mafiozo pēc Ala Kapones, un viņš gozējās mediju saulē pārliecībā, ka tiesībsargājošajām iestādēm nekad neizdosies viņu sodīt.

Grāmatas "Mob Stories" un interneta lappuses www.crimelibrary.com autors Alens Mejs norāda, ka Goti populariātes atslēga bijusi spēja pievērst sev sabiedrības uzmanību, bet "viņam nav piemitušas tādas līdera dotības, kā Kaponem. Beigu beigās Goti sagrāvi veicināja viņa egocentriskums un bezrūpība".

1992.gadā Goti piesprieda mūža ieslodzījumu pēc tam, kad FIB izdevās uzstādīt noklausīšanās ierīces viņa birojā Ņujorkas Mazajā Itālijā. Sarunās mafiozo atklāti stāstīja par mafijas noziegumiem, tostarp slepkavībām. Kādā sarunā viņš arī izteica draudus Gravano, kurš pēc tam piekrita liecināt pret bosu un vēl kādu mafijas darboni. Par to Gravano panāca, ka par 19 slepkavībām viņu notiesāja tikai uz pieciem gadiem cietumā.

Džons Goti aizgāja aizsaulē tikai nedēļu pēc tam, kad par apsūdzībām reketā tika arestēts viņa brālis Pīters Goti, kurš bija pārņēmis Gambīno sindikāta vadības grožus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!