Foto: LETA

Pirms diviem mēnešiem Latviju satricināja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (attēlā) ieraksti sociālajos tīklos, kuros viņš atklāja, ka ir lepns būt gejs. Šī iznākšana no skapja sabiedrību sadalīja divās daļās – kamēr vieni politiķi slavēja par drosmi, citi pārmeta uzbāšanos ar savu seksualitāti, un tagad Rinkēvičs pats skaidroja, kāpēc to izdarīja un kāpēc paziņojums noticis tieši šajā laikā.

Intervijā žurnāla Una janvāra numurā ministrs, komentējot dzīvi pēc 6. novembra paziņojuma, atzinis, ka neuzskata, ka tas būtu kaut kas ļoti īpašs.

"Tas, ko vienmēr esmu uzsvēris, - ne es kādreiz esmu slēpies skapī, ne arī baigi afišējies. Vienkārši ir brīži, kad ir vērts atklāti pateikt to, ko daudzi jau zina," atzinis Rinkēvičs, kurš zinājis - cilvēki viņam aiz muguras jau gadiem ilgi par to sačukstējušies.

Viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem pēc Rinkēviča iznākšanas no skapja ir, kāpēc tas noticis tieši tagad.

"Mana atbilde ir tāda, ka šādi lēmumu nekad nevar būt līdz galam racionāli izskaidroti. Es absolūti neuzskatu, ka tas bija ārkārtīgi drosmīgs solis. Drosmīgs tas būtu tad, ja būtu noticis pirms gadiem desmit vai divdesmit," norādījis ministrs, kurš ir pārliecināts - Latvijā cilvēki kļuvuši iecietīgāki.

"Protams, vēl ir tas moments, kad šķiet - cik ilgi var vazāt cilvēkus aiz deguna? Jo man regulāri kāds pieklājīgi apvaicājās - kā klājas jūsu sievai? Vai arī - kā jūsu ģimene spēj samierināties ar to, ka jums ir tik aktīvs darba ritms? (..) Cik ilgi es varu ķiķināt un teikt, ka vēl neesmu precējies?! Tagad vismaz šie jautājumi izpaliks," skaidrojis Rinkēvičs.

Pēc ministra iznākšanas no skapja parādījās ar sazvērestības teorijas, ka tam bijuši politiski iemesli, bet šīs runas Rinkēvičs noliedz.

"Zināt, šis bija absolūti mans lēmums. Nebija nekādas šantāžas vai kompromātu. Kolēģi no Vienotības par manu soli uzzināja tajā pašā brīdī, kad visi pārējie. Katrā gadījumā visam apakšā nav jāmeklē sazvērestības plāni par uzmanības novēršanu. Šis lēmums brieda jau ilgāku laiku, un kolēģi apliecinās, ka pēdējā laikā biju kļuvis nervozāks, jo aizvien vairāk par to domāju.

Kad biju to izdarījis, izjutu atvieglojumu un tagad esmu daudz labākā omā," žurnālam Una stāstījis Rinkēvičs, kurš gan uzsvēris - dzīve pēc paziņojuma nav mainījusies, tā vienkārši turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!