Pirms divām nedēļām uz Emmenes zoodārzu Nīderlandē pārvestais zilonis Radža necerēti ātri iejuties jaunajos apstākļos un jau pārojies ar vienu no ziloņmātēm, žurnālistiem pavēstīja Rīgas zoodārza dzīvnieku kolekcijas vadītāja Guna Vītola.
Viņa pavēstīja, ka Radža ļoti labi iejuties ziloņmāšu un jauno zilonēnu barā un izrādījis iecietību un labestību pret apkārtējiem. "Viss notiek necerēti labi," sacīja Vītola.

Viņa pastāstīja, ka ziloņu pārošanās notikusi pirmdien, taču tikai pēc diviem mēnešiem zoodārza darbinieki zinās, vai Radžam ir iespējas atkal tikt tēva godā. Pagaidām gan neesot zināms, kā sauc potenciālo jauno māmiņu.

Arī Rupai Arnhēmas zoodārzā neklājoties slikti. Lai viņa varētu labāk iejusties jaunajos apstākļos, no ASV pie Rupas izsaukts viens no izcilākajiem ziloņu treneriem. Vītola skaidroja, ka Rupai, kas dzīvo kopā ar vecākām ziloņu mātītēm, jāmācās pieņemt citu ziloni kā dominējošo. Ceļā pie Rupas ir arī Rīgas zoodārza kopēji, kuri pēc ziloņu pārvešanas uz Nīderlandi viesojās Emmenes zoodārzā.

Savukārt ziņu aģentūra "Ananova" vēsta, ka Radžas jaunā mājvieta Emmenes zoodārzs izteicis pārsteigumu par dzīvnieka apmēriem. Emmenes zoodārza pārstāvis Lībrens Landmans sacīja laikrakstam "De Telegraaf": "Mēs zinājām, ka Radža ir lielākais Āzijas zilonis Eiropā, bet mums sacīja, ka viņš sver tikai 5,7 tonnas. Tā vietā mēs saņēmām milzi, kas sver 7,2 tonnas. Mums nav tik lielu būru!"

Radža mēģinājis ar ilkņiem nojaukt iežogojuma sētu un sabojājis dažas novērošanas videokameras.

"Mums ir vajadzīgi daži uzlabojumi, lai viņš neapdraudētu darbiniekus," piebilda Landmans. "Bet mēs esam priecīgi, ka viņš nopietni attiecas pret saviem pienākumiem. Jau pirmajā dienā viņš pievērsa uzmanību vienai no mātītēm. Dažu mēnešu laikā kļūs zināms, vai iestājusies grūtniecība."

Rupa Rīgas zoodārzā ieradās 1996.gadā no Kopenhāgenas, bet joprojām pieder Bāzeles zoodārzam Šveicē, kur ziloņus vairs netur. Savukārt Radža agrāk bijis cirka zilonis un septiņdesmitajos gados Rīgā no Vācijas nogādāts aptuveni 16 gadu vecumā.

1914.gadā celtajā ziloņu un nīlzirgu mītnē Rīgā nav iespēju nodrošināt dzīvnieku bioloģiskajām prasībām atbilstošus turēšanas apstākļus. Noteikumi paredz, ka ziloņi jātur nevis pa vienam vai pa pāriem, bet gan grupās - kopā ar vienu tēviņu jābūt vismaz trim vai četrām mātītēm. Lai pildītu šīs prasības, pašreizējā ziloņu mītne būtu jāpaplašina vismaz trīs reizes.

Jau 1999.gadā Lielbritānijas zooloģisko dārzu federācijas zoodārzu licencēšanas komisija pēc neoficiālas Rīgas zoodārza inspekcijas norādīja, ka Rīgas ziloņu, tapiru un nīlzirgu māja būtu jāslēdz un tās iemītnieki jāizvieto tiem piemērotākās mītnēs.

Jaunai ziloņu un nīlzirgu mītnei, pēc aptuveniem aprēķiniem, vajadzēs vismaz miljonu latu. Nākamgad varētu sākt jaunās būves projektēšanu, bet celtniecība varētu sākties 2005.gada pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!