Foto: Vida Press

Šonedēļ apritēja 40 gadi, kopš pāragri mūžībā devās par rokenrola karali dēvētais Elviss Preslijs. Mūziķa nāvi joprojām apvij noslēpumainības plīvurs, un netrūkst arī tādu, kas spītīgi atsakās ticēt tam, ka viņa dzīvība izdzisa 1977. gada 16. augustā.

Oficiālā versija liecina, ka Preslija nāvi izraisīja sirds slimības. Tobrīd viņam bija tikai 42 gadi. Savukārt viņa nāves atceres gadadienā mediji visai pasaulei atgādinājuši dažādus faktus par to, kas noticis rokenrola karaļa mūža nogalē.

Britu izdevums "The Mirror" vēsta, ka Presliju mūža nogalē piemeklējušas ļoti nopietnas veselības problēmas. Mūziķa lāsts bijušas ātrās uzkodas, un Elvisam tās tik ļoti garšojušas, ka viņa svars pieaudzis līdz 158 kilogramiem. Savukārt ārstu izrakstītie recepšu medikamenti dziedātāju padarījuši miegainu un apātisku.

Tiesa, neviens nav spējis iedomāties, ka viņa stundas ir skaitītas. Mūža nogalē rokenrola karalim kā stingrs balsts blakus bija viņa mīļotā līgava Džindžera Aldena, kas tiek dēvēta par Elvisa pēdējo mīlestību – viņi kopā bija nepilnu gadu, un šīs attiecības sākās pēc tam, kad Elviss izšķīrās no aktrises Lindas Tomsones.

Pirms vairākiem gadiem tika izdoti Džindžeras memuāri, kuros viņa bija stāstījusi par to, kā viņa iepazinusies ar Elvisu, kā sākušās abu attiecības un arī to, kā izdzisusi rokenrola karaļa dzīvība.
Foto: Reuters/Scanpix

Tolaik vien 21 gadu vecā Džindžera bija tā, kas Greislendas savrupnamā atrada Elvisu saļimušu uz vannasistabas grīdas. "Neilgi pēc diviem dienā es atmodos un devos uz Elvisa guļamistabu viņu uzmeklēt. Vannasistabas durvīs bija pavērta neliela sprauga. Es pieklauvēju pie durvīm un sacīju: "Elviss?" Bet atbildes nebija. Lēnītēm verot durvis, es pamazām devos iekšā un redzēju Elvisu uz grīdas. Es stāvēju kā paralizēta.

Elviss izskatījās tā, it kā viss viņa ķermenis būtu sasalis sēdus pozā un tad nokritis uz priekšu. Viņa kājas bija saliektas, krūtis un plecu augšējā daļa pieplakusi pie grīdas, bet viņa galva bija nedaudz pagriezta uz kreiso pusi ar vaigu pie grīdas," mediji citējuši Džindžeras atmiņu stāstus.

Džindžera zibenīgi nometusies blakus Elvisam un pagriezusi pret sevi viņa galvu. Sieviete sajutusi no mīļotā deguna izplūstam vārgu dvesmu.

"Mēles galiņš bija iespiests starp zobiem, un viņa seja izskatījās blāva. Es maigi pacēlu vienu plakstiņu. Viņš skatījās taisni uz priekšu, un viņa acis bija pieplūdušas asinīm," citēta Džindžera.
Foto: AP/Scanpix

Līgava sasaukusi Elvisa tēvu Vernonu, kurš tobrīd atradies savrupnama apakšstāvā. Drīz pie saļimušā Elvisa atskrējusi arī viņa tēva dzīvesbiedre Sendija un brālēns Patsijs. Džindžera atcerējusies, ka Sendija mēģināja veikt mākslīgo elpināšanu, bet viņas pūliņus pavadījuši Preslija tēva kliedzieni "Elpo!".

Pēc brīža ieradušies mediķi, kas Elvisu nogādājuši slimnīcā. Aptuveni četros pēcpusdienā publiski tika paziņots, ka rokenrola karalis devies aizsaulē.

2014. gadā iznākušajā grāmatā "Elvis Presley: A Southern Life" Džoels Viljamsons ieskicējis iespējamo Preslija pēdējo mirkļu ainu.

"Kaut kādu iemeslu dēļ, kas, iespējams, bija saistīti ar reakciju uz kodeīnu un mēģinājumiem iztukšot zarnas, viņš, apmeklējot tualeti, sajuta sāpes un izbailes. Satraukts viņš pielēca kājās, nometa grāmatu, ko lasīja, bet tad nokrita un palika embrija pozā. Viņš vārgi cīnījies un uzvēlies uz paklājiņa. Nespējot atgūt elpu, viņš miris, " skumju Preslija pēdējo mirkļu ainu uzbūris grāmatas autors.

Gremdējoties atmiņās par mīļoto, Džindžera atzinusi, ka Preslijam bijušas krasas garastāvokļa maiņas un mierīgu kopā būšanu varēja pārtraukt jebkas. Kā piemēru viņa minējusi atgadījumu, kad viņi skatījušies televizoru un sākusies pārraide, kas Preslijam nav īpaši patikusi.

"Viņš redzēto sāka komentēt un tad pēkšņi pameta istabu. Viņš atgriezās ar ieroci un sašāva televizoru. Man nepatika tāda uzvedība, bet es mīlēju Elvisu. Viņš vēlējās, lai esmu viņam blakus ik minūti," Džindžeras atmiņas citē "The Mirror".

Viņa arī atzinusi, ka vēlējusies uzlabot Preslija dzīves kvalitāti un mudināt viņu atteikties no kaitīgajiem ieradumiem, tomēr jaunā sieviete nav zinājusi, kā to izdarīt – Elviss vienmēr bija radis dabūt visu, ko vēlas, un tas attiecās arī uz burgeriem un citām uzkodām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!