Foto: AFP/Scanpix

Aktīvistes no ukraiņu sieviešu kustības FEMEN ieradušās 70. starptautiskajā Venēcijas kino festivālā, kur prezentē dokumentālo filmu Ukraina nav bordelis, un atbilstoši savai reputācijai uzreiz atkailinājušas krūtis.

Austrāliešu kinorežisores Kitijas Grīnas filma vēsta par dažu FEMEN dalībnieču dzīvi un ietver kadrus no vairākām viņu 2012. gadā sarīkotajām protesta akcijām Ukrainā, piemēram, protesta pret abortu aizliegšanu, pret Eiropas čempionāta rīkošanu utt.

Tāpat filmā, kas iekļauta festivāla ārpuskonkursa programmā, tiek vēstīts par politologu Viktoru Svjatski, kurš acīmredzot ir FEMEN kustības izveidotājs un iedvesmotājs.

Filmas režisore Grīna par ukraiņu meitenēm esot uzzinājusi no ziņām laikrakstos, kad mēnesi viesojusies savas vecmāmiņas dzimtajā Ukrainā.

"Aptuveni mēnesi es fotografēju viņas ciematu, kā arī veidoju video intervijas ar saviem radiniekiem. Bet tad ceļā uz Kijevu izlasīju par kārtējo FEMEN akciju un tobrīd nolēmu, ka satikšu viņas un uzņemšu filmu," stāstījusi režisore.

Savukārt pašas meitenes vairāk runājušas par savu kustību, nevis filmu. Uz pirmizrādi viņas bija ieradušās melnos krekliņos, bet drīz vien jau tos novilka.

"Burtiski dažas dienas pirms filmas pirmizrādes mēs Ukrainu pametām draudu dēļ. Policija, slepenie dienesti - visi ir pret FEMEN.

Bet es gribu uzsvērt, ka mēs, neraugoties ne uz ko, savus protestus turpināsim," preses konferencē teica kustības dalībniece Aleksandra Ševčenko, paskaidrojot, ka Ukrainas pamešana bijis kolektīvi pieņemts lēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!