Foto: Vida Press
Līdz ar pirmo parādīšanos TV ekrānos seriāls pirmsskolas vecuma bērniem "Teletūbiji" kļuva par īstu hitu. Četri košie tēli – Tvinkijs-Vinkijs, Dipsijs, La-Lā un Pū – kļuva par mazo skatītāju mīluļiem. Aizraujošs, protams, bija arī savdabīgais sižets, kur četru krāsu mistiskās būtnes dzīvojās starp ziediem, trušiem un saulīti ar zīdaiņa seju.

31. martā aprit apaļi 20 gadi, kopš BBC2 kanālā 1997. gadā tika pirmo reizi demonstrēta šī seriāla pārraide. Šovu beidza veidot 2001. gadā, bet 2015. gadā košā četrotne atgriezās pie skatītājiem.

Suminot kulta statusu iemantojušo televīzijas projektu, atskatāmies uz desmit interesantiem faktiem par iemīļoto bērnu pārraidi.

1. Sākotnēji bija domāts raidījumu saukt par "Teletedijiem", jo mistiskās radībiņas iecerētas kā cilvēka un lāča "krustojums".

2. Teletūbiju mīļākais gardums ir tūbijgrauzdiņš, kas ir apaļš izstrādājums ar virsū attēlotu smaidiņu. Bet viņu lielākais palīgs – milzu putekļusūcējam līdzīgs "mājdzīvnieks" vārdā Nu-nū.

3. Bēbītim, kurš katras sērijas sākumā sākumā smaidīja kā saulīte, šobrīd ir 21 gads. Tā ir meitene vārdā Džese Smita un, kā vēsta ārvalstu mediji, viņa plāno kļūt par deju skolotāju. Par savu lomu viņa saņēma 250 britu mārciņu un kasti rotaļlietu. Viņa šo slaveno faktu bija rūpīgi slēpusi, līdz augstskolā kādas dzeršanas spēles laikā šī bērnība slava tika celta gaismā.

Foto: Vida Press

4. 2005. gadā seriāls tika nosaukts par vispelnošāko BBC vēsturē, jo spēja iekasēt 120 miljonus mārciņu. Ir izdoti vairāk nekā 33 miljoni Teletūbiju DVD ierakstu un saražoti 50 miljoni mīksto mantiņu.

5. Viena no teletūbiju zemes galvenajām iezīmēm bija starp ziediem lēkājošie truši. Seriāla uzņemšanas komanda vēlāk atklājusi, ka viņiem regulāri nācās cīnīties ar mazo zvēru vēlmi vairoties, jo četrkājaiņu romantiskie nodomi regulāri trāpījās kadrā un demonstrēja bērnu acīm nevēlamas darbības.

6. Teletūbiji tika filmēti reālā vidē, bet zem uzkalniņa paslēptā mājvieta, kas atradās kādā fermā Vimpstonā, Vārvikšīrā, šobrīd ir norakta un padarīta par dīķi. Kā pirms aptuveni trim gadiem vēstīja izdevums "The Mirror", iemesls ir diezgan vienkāršs – zemes īpašniekam bija līdz kaklam apnikuši tūristu pūļi.

Foto: Vida Press

7. Kaut arī tūbiju murmulēšana nav diez ko saprotama, tie tikuši tulkoti 45 dažādās valodās.

8. BBC veselības un drošības noteikumi paredzēja, ka milzīgajos kostīmos aktieri starp pauzēm drīkst uzturēties maksimums 10 minūtes. Kostīmi bija lieli un smagi. Piemēram, lielākā teletūbija Tvinkija-Vinkija kostīms bija trīs metrus augsts un svēra gandrīz 14 kilogramus.

9. Oriģinālsēriju džinglu "Say Eh-oh"remiksējis neviens cits kā britu mūzikas magnāts un talantu šovu žūrijas zvaigzne Saimons Kauels. 1997. gadā šis džingls noturējās topu pirmajās vietās veselas trīs nedēļas.

10. 2002. gadā tika atklāts, ka policistiem, kuri vēlējās iestāties britu speciālajā vienībā, starp citiem uzdevumiem tika jautāti visu četru teletūbiju vārdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!