Foto: Reuters/Scanpix
Amerikāņu lauksaimnieki nereti sargsuņu vietā izmanto lopu uzraudzīšanā apmācītas lamas, un to tagad šo praksi paredzēts ieviest arī Lielbritānijā.

Kā vēsta laikraksts The Daily Telegraph, atsaucoties uz kādas apdrošināšanas aģentūras veiktu pētījumu, briti cer, ka lamas palīdzēs sargāt viņu īpašumus no zagļiem, kas nereti tumsas aizsegā zog lopus un citus īpašumus.

Lamas ir ne īpaši lieli dzīvnieki - pieauguša tēviņa augums ir 120 centimetri, bet tie ir samērā agresīvi dzīvnieki, jo īpaši tad, ja tiek apdraudēta to teritorija. Lamām ir asi, ilkņveidīgi zobi, turklāt šie dzīvnieki uz nelabvēļiem mēdz izspļaut atrītu kuņģa saturu.

Lamas pirms vairākiem tūkstošiem gadu pieradināja Dienvidamerikas indiāņi. Tās pieder pie kamieļveidīgo dzīvnieku pasugas, tomēr atšķirībā no kamieļa lamām nav kupra.

Papildus lamām briti ieviesīs vēl kādu metodi aizsardzībai pret zagļiem, šoreiz noskatītu no senajiem romiešiem. Sargu loma tiks piešķirta arī zosīm, kuru skaļie kliedzieni varētu brīdināt par nelūgtu ciemiņu ierašanos.

Savukārt kvadriciklus un dārgus elektroinstrumentus zemnieki plāno novietot aiz lielu frīziešu vēršu aizgaldiem. Viņuprāt, draudīgie vērši atbaidīs zagļus vēl labāk nekā signalizācija un novērošanas kameras.

Tik daudzveidīgi aizsardzības pasākumi esot vajadzīgi, jo zādzības Lielbritānijas lauku saimniecībās pagājušajā gadā sasniegušas 53 miljonus sterliņu mārciņas, un to apjoms, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, turpina pieaugt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!