Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā šī gada 12. martā norisināsies ikgadējā Lielās mūzikas balvas ceremonija. Šogad kategorijā "Gada jaunais mūziķis" uz valsts augstāko apbalvojumu mūzikā pretendē trombonists Vadims Dmitrijevs, kā arī dziedātājas Katrīna Paula Felsberga un Paula Sumeja.

Trombonists Vadims Dmitrijevs

Foto: Oleg ZERNOV +371 29217382 olegzernov@gmail.com

Vadima Dmitrijeva vārds saistās ar aizraujošo džeza pasauli, tembrālām niansēm piesātinātu un tehniski žilbinošas virtuozitātes caurstrāvotu trombona spēli un saistošas izdomas bagātu jaunradi. Savulaik meistarību kaldinājis mūsu pašu mūzikas akadēmijā, kopš 2021. gada daudzpusīgais talants papildinās Hamburgas augstskolā, kur līdztekus interpretācijas smalkumu izzināšanai izkopj arīdzan kompozīcijas prasmes. Paralēli tam viņš muzicē ne vien paša līdzdibinātajā Hamburgas kvintetā, bet arī vairākos citos ievērības cienīgos tāspuses džeza kolektīvos, jau paguvis saspēlēties ar Latvijas Radio bigbendu un Eiroradio džeza orķestri, kā arī Hamburgas "Birdland Bigband" un Ziemeļvācu Radio bigbendu, sabalsoties ar Nilu Landgrēnu un Činu Mozesu, Čārliju Porteru un Tino Derado. Kolorīts ir jaunā mākslinieka radošo piedzīvojumu ceļš, kuru drīzumā krāšņos arīdzan kopā ar paša kvinteta mūziķiem pērn džeza klubā "M/Darbnīca" ieskaņotās plates Integration ilgi gaidītā nonākšana pie klausītājiem.

Dziedātāja Katrīna Paula Felsberga

Foto: Publicitātes foto


Pārsteidzoši plašs ir dziedātājas Katrīnas Paulas Felsbergas māksliniecisko interešu loks un talanta vēriens, tehniskās meistarības potenciāls un emocionālās paletes diapazons. Savulaik Rīgas Doma kora skolā un patlaban Berlīnes Mākslu augstskolā meistarību spodrinošā jaunā mūziķe pērn mūs pārsteidza ne vien baroka mūzikas un mūsdienu skaņumākslas lasījumos, bet arī uz operas skatuves un džeza repertuārā, jo īpaši satricinot ar savu skatījumu uz Mocarta Cerlīnu un neatgriezeniski savaldzinot ar dziļi izjustajām Šūberta un Volfa vokālās lirikas interpretācijām, arī liekot sirdīm pukstēt straujāk Dzenīša un Krama mūzikas lasījumos un kopā ar vectēvu Ģirtu Jakovļevu dziļi izjusti pārlapojot latviešu dzejas meistaru vārsmas. Līdzās koncertiem dzimtenē, tostarp festivālā "Arēna" un "Ola Foundation", "Vēsturisko ērģeļu svētkos" Viļakā un Jāņa baznīcā, Dziesmu un deju svētku Garīgās mūzikas programmā un citviet, viņa klausītājus savaldzinājusi arīdzan prestižajā Pjēra Bulēza zālē Berlīnē un Parīzes IRCAM, Bādkisingenas festivālā un LIEDBasel. Agnese Egliņa un Artūrs Oskars Mitrevics, Guntars Freibergs un Valdis Tomsons, Līga Īvāne un Jēkabs Jančevskis – tie ir vien daži no mūsu pašu talantiem, kuri pērn iezīmējuši būtiskus atspēriena punktus šīs pasauli aizvien spilgtāk uzrunājošās daudzsološās mākslinieces ceļā.


Dziedātāja Ieva Sumeja

Foto: Māris Kupčs

Rīgas, Florences un Vīnes mūzikas augstskolās vokālo meistarību spodrinājusī Rīgas Doma kora skolas absolvente Ieva Sumeja savu radošo ceļu mērķtiecīgi saista ar viņas balsij brīnišķīgi piestāvošo baroka repertuāru. Pērn jaunās dziedātājas valdzinoši dzidrais soprāns un izteiksmīgā skatuviskā klātbūtne jo īpaši uzmanību saistīja vispirms Bauskas Kultūras centrā gleznainas sveču gaismas ieskautajā atmosfērā un pēcāk arī Rīgā, Daugavpilī un Liepājā izrādītajā diriģenta Māra Kupča vadītā baroka operteātra "Collegium Musicum Riga" veidotajā franču meistara Žana Batista Lullī operas "Akīds un Galateja" iestudējumā, vedinot domāt, ka mūsu acupriekšā krāšņi plaukst brīnumskaists barokālā greznībā sakņots vokālais zieds.

Jau ziņots, ka Lielās mūzikas balvas svinīgā ceremonija šogad norisināsies 12. martā. Svinīgo pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Atgādinām, ka šogad balvai septiņās dažādās kategorijās ir nominēti gan mūziķi, gan komponisti, gan uzvedumi, gan koncerti. Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā saņems komponists Vilnis Šmīdbergs un pianists Arnis Zandmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!