Sviestroks ir īpaša parādība latviešu mūzikā. Pavirši skatoties, tas nereti tiek jaukts ar tādiem žanriem kā kāzu roks, šlāgeris, dranķīga pašdarbība, nožēlojams poproks vai vienkārši ākstīšanās. Tomēr uzmanīgāks klausītājs uzreiz atšķirs īstu sviestroku, lai kādā vārdā tas būtu nosaukts.

Atšķirībā no daudziem citiem muzikāliem strāvojumiem pašmāju scēnā, kas, godīgi runājot, lielākoties ir mērkaķošanās pakaļ "tam, kā ir ārzemēs", sviestroks ir tīra manta. Tas ir oriģināls, trāpīgs, gudrs un asprātīgs žanrs, kurā vieta nemaz neatrodas kuram katram garāmgājējam. Katrai grupai ir gadījies sarakstīt pa kādai joku dziesmai, tomēr sviestroks ir daudz dziļāks nekā vienkārši gadījuma māžošanās. Viena no sviestroka pazīmēm ir profesionalitāte – vairumā gadījumu sviestroka pārstāvji nav gluži pirmo reizi ar pīpi uz jumta (vai ar ģitāri uz skatuves). Noteikti īstena sviestroka grupa arī regulāri koncertē, iespējams, ir pat izdots albums....bet reizēm nav nekā no tā, bet ir iespaidīga leģenda, turklāt sviestroks, ar ļoti retiem izņēmumiem, ir dzimtajā valodā. Katrā ziņā uzskatām, ka te būtu varens darbalauks kādam sociālantropologam – kad un uz kādiem procesiem tieši reakcija ir kārtējais sviestroka formējums. Bet kamēr vēl top gadsimta pētījums, piedāvājam savu īso "must know" sarakstu latvju sviestrokā.

Brīdinām, ka atsevišķas dziesmas satur arī necenzētus vārdus!

1. Pupociklu vasara

Par latvju sviestroka pamatlicējiem tie uzskatīta grupa "Pupociklu vasara". Iespējams, te daži iebildīs, piesaucot "Zvaigznīšu brīža" ziedu laikus, ar visām no tā izrietošajām sekām (lasi – grupām), tomēr leģenda vēstī, ka SVIESTROKU vārdā nosauca tieši "Pupociklu vasara", tāpēc tās dalībnieki uzskatāmi par šī žanra ciltstēviem. Grupas kodolu savulaik veidoja trīs spilgtas personības – Uģis, zināms arī kā viens no lapas diskonts.eu uzturētājiem. Viņš arī ar skatuves vārdu Ādžārijs Dzijiņš ierakstījis vairākas dziesmas – tai skaitā 'Writing Yellow letters in the Snow', kas 2008. gadā tika iesniegta Nacionālajai Eirodziesmas atlasei, tomēr par nožēlu finālā neiekļuva. Otras grupas dalībnieks Juris, plaši pazīstams arī kā Mr.Sensors vispār ir viens no raženākajiem latviešu sviestroka, farspopa utt., lauciņu kopējiem. Savukārt "Pupociklu vasaras" idejiskais tēvs Sniegs – savulaik spēlēja grupā "Bardo Splash", ierakstīja pāris sologabalus, un, šķiet, tas nav vairs nekāds noslēpums, ir arī bestsellera "Stroika ar skatu uz Londonu" autors Vilis Lācītis.

Pupociklu vasara 'Ganiņš'

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/Pupociklu_Vasara_-_Ganinjsh.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

2. Mr Sensors

Jurim Andersonam noteikti vajadzēja būt vēl slavenākam nekā viņš ir. Sviestroka ģēnijs, kurš darbojies neskaitāmos gan sviest, gan tikai roka projektos. Viens no slavenākajiem - grupa "Aparāts", kā arī jau pieminētie sviestroka grandi "Pupociklu vasara". Viņš ir dižens vārda meistars un neatkārtojams sviestroka burvis.

Duetā "Sensors un Ķirpītis", Sensors kopā ar Jāni Ķirpīti ierakstījis pāris dziesmas, no kurām 'Prieks būt tuvāk laimei' tika iesniegta 2008. gada Nacionālās Eirodziesmas atlasē, tomēr žūrijas atzinību neguva un pusfinālam izvirzīta netika. Izcils sviestroka paraugs ir dziesma 'Tur'.

Sensors un Ķirpītis 'Tur'

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/Sensors_un_Kirpitis__Tur.mp3';include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc";?>

3. Grupa "Zvani"

Grupa "Zvani" par leģendu kļuva vēl pirms tās debijas uz lielās skatuves 2009. gada "Positivus" festivālā. Taisnības labad gan jāatklāj fakts, ka grupa "Zvani" radās tik vien tādēļ, lai tās dalībnieki bez maksas varētu iekļūt festivālā. Taču ar šo koncertu pietika, lai grupa iegūtu satriecošu fanu pūli. Viņi nospēlēja vēl dažus pārpildītus koncertus, izdeva albumu, sastrīdējās un grupa izjuka. Tā rokenrolā notiek. Grupas dalībnieki, neapšaubāmi, visi ir slavenības.

4. "Edžiņa dzīvoklis"

"Edžiņa dzīvoklis", pateicoties dalībai dažu radiostaciju nenopietno dziesmu konkursos, ir guvusi plašu publicitāti. Tās līderis ir viens no prasmīgākajiem bungu vīriem Latvijā – Edgars Eihmanis. Par leģendu kļuvusi viņa rīkotā "Gaz Rock" turneja, kur viņš kopā ar vairākiem citiem mūziķiem ar Gaz automobili devās dzimtenes ārēs, lai koncertētu kur pagadās. Tomēr skandalozu slavu Edžiņš ar visu dzīvokli ieguva ar kādu populāru deju mūzikas dīvu kopīgi ierakstītu dziesmu. Par tās publiskošanu kāds visai pazīstams izdevējs un dzejnieks esot bijis neganti nikns un pat uzstājis izņemt to no kādas visnotaļ klausītāju iecienītas radiostacijas joku dziesmu aptaujas.

Edžiņa dzīvoklis 'Dejo man'

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/edzinadzivoklis-dejoman.mp3'; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

5. "7 pieauguši vīrieši"

Maskulīnā sviestroka paraugs. Viena no iecienītākajām ballīšu grupām. Bez jokiem, grupas koncertu grafiks ir tik iespaidīgs, ka nereti grupas dalībnieki nav izturējuši spriedzi, tāpēc tās sastāvs ir mainīgs, bet viņi vienmēr ir vismaz septiņi. Ne velti "7 pieauguši vīrieši" tiek dēvēta par Latvijas spēcīgāko grupu, un ar vārdu "spēcīgākais" nav domāts tikai muskuļu spēks. Grupas sastāvā dziedājuši kungi no tādām grupām kā "Soundarcade", "S.I.L.S", "Tesa", "PND", "All Day Long", kā arī Uldis Rudaks un citas autoritātes.

7 pieauguši vīrieši 'Sauciet'

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/7pieaugusi_viriesi_sauciet.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

6. "Čipsis un Dullais"

Romantiskākā "7 vīriešu" daļa. Sirdi plosošs duets, vīrišķi raupjais maigums pilnā krāšņumā. Starp citu, ārkārtīgi pieprasīti mūziķi vecmeitu ballītēs.

7. Ulda un Inta regšlāgska grupa

Salīdzinoši jauns formējums, kura viens dalībnieks nereti ievērots arī grupas "Oranžās brīvdienas" sastāvā, kā arī ķerot blēžus, neliešus un deklasētus elementus kādā atmaskojošā TV raidījumā. Savukārt otrs muzicējis "Ufo grupa", "Ansamblis Ansamblis", "Two Old Babies", "Yes – I". Šobrīd kungi labprāt spēlē dažādos saietos un festivālos, kā arī piedalās tematiskajos dziesmu konkursos.

Ulda un Inta regšlāgska grupa 'Zvērkāvji'

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/UldisUnInts_Zverkavji.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

8. "PK-25"

Paši sevi dēvē par depresīvā sintpopa pārstāvjiem, tomēr būsim godīgi, sviestroku ne aiz kāda gudra vārdu virknējuma nenoslēpsi. Pārstāv tā saucamo Baldones sviestroku, kas ir šūpulis vairākām zināmām šī žanra un žanram pietuvinātām grupām. "PK-25" ir izdevuši pāris albumu un pa retam arī koncertē. Visu dziesmu liriskais varonis Dr.Klisickis ir ceļotājs laikā un telpā, kas nerod mieru šajā pasaulē.

PK-25 'Pavasaris'

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/PK25_Pavasaris.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

9. "Suņa stunda"

Pēdējo gadu laikā grupa "Suņa stunda" no sviestroka ir attālinājusies, lielākoties Ingus Baušķenieka ietekmē, kurš ir viņu otrā albuma producents. Tomēr grupas pirmais albums ir caur un cauri latvju sviestroka paraugs, bet, piemēram, dziesma 'Pļaviņas' jau ierakstīta sviestroka zelta fondā.

Suņa stunda 'Pļaviņas'

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/SunjaStunda-Pljavinjas.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

10. "Grupa Sūdi"

Cik zināms grupa nāk no Kandavas, atklāti runājot, neko vairāk arī nezinām.

11. "Jūdas Graši"

Šī grupa, iespējams, ir vecāka par pašu sviestroku, lai gan...kuru tas interesē. "Jūdas graši" ir tiešākie un atklātākie pieminētā žanra pārstāvji. Vienkārši kā galds, rupji kā zirga deķis, savrupnieki, kas dzied tikai par svarīgo.

12. "Reigani"

Noslēdzot sarakstu, nevar nepieminēt kaimiņzemes Igaunijas sviestroka populārākos pārstāvjus Latvijā, grupu "Reigani".

Sarakstu vēl varētu turpināt ar divtik daudz grupām, tādām kā "Regīna", "Gapoljeri", "Sūc Trio", "Svešie", grupa "Maukas" un citām, kas atspoguļo ne tikai sviestroka aktualitāti, bet arī daudzveidību. "Delfi" lasītāji laipni aicināti dalīties, ja gadījumā kāda īpaša sviestroka pērle ir palikusi mūsu acīm nepamanīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!